Lektor i Filosofi
Syddansk Universitet
Leder af projektet Filosofi i Skolen som beskæftiger sig med forskning, udvikling og efteruddannelse inden for dialogisk undervisning og filosofiske samtaler. Se mere på www.filosofiiskolen.dk
Hvis du vil engagere dine udskolingselever i synkron klassesamtale online, er der her tre præsentationer du kan afprøve: Om identitetsdannelse, argumentationsteori og religionsfilosofi.
Skoler kan nu vælge at lægge konfirmationsforberedelsen i understøttende undervisning, men skal så sørge for et meningsfuldt tilbud til de elever, som er tilbage i klassen, mens andre er til præst. Vi har et bud på, hvordan man håndterer den udfordring. Har vi ramt rigtigt?
Vi har brug for forskning på feltet, så aktiviteterne ikke bare hviler på ønsketænkning eller ideologi.
Hvis du bare sender nogen i byen efter ”et kæledyr”, kan det være ret uforudsigeligt hvad de kommer hjem med. Det samme gælder ”filosofi med børn”.
Mange lærere drømmer om at engagere deres elever – også ”de stille elever” – med spørgsmål, der kan få klassen til at undre sig og reflektere sammen. Men elever har tit gode grunde til, at de ikke vil spille med.
Da vi satte Filosofi i Skolen i søen i 2017, gik projektet hurtigt fra at være et rent forskningsprojekt til at være et forsknings-, udviklings- og efteruddannelsesprojekt. Hvorfor? Og var det klogt?
Lærere kan gøre meget for at ændre elevers adfærd. Men måske er der også grund til at se skolekulturen efter i sømmene.
Når det drejer sig om filosofisk dialog, er vores erfaring at der ikke er den store forskel mellem hvad elever i specialtilbud og andre elever motiveres af og kan.
Hvorfor mener vi at filosofisk dialog bør have plads i skolen? Fordi det kan alt muligt – det er pædagogikkens svar på en schweitzerkniv!
Projektet Filosofi i Skolen ved Syddansk Universitet har været i gang i tre år, og vi har så fået så mange erfaringer og ideer som vi gerne vil ud med, at vi nu starter denne blog. Vi håber I vil læse med og give os jeres respons! Dette første indlæg handler om projektet og vores overordnede fokus.