Debat

De små mider stortrives på Københavns skoler

Husstøvmider er små, hvide, 8-benede dyr, som du ikke normalt kan se med det blotte øje. De måler fra 0,1 til 0,6 mm.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kribler og kravler på de københavnske skoler. Klasserne er fulde af liv, og du er aldrig rigtig alene. Ikke engang i sommerferien. For i klasserne, på gangene, i køkkenerne og ikke mindst på toiletterne, er der altid liv. Når du går ind i en klasse er du heldig, hvis nøjes du med en nysetur, når du finder det, du skal bruge ovenpå en reol. Du er heldig, hvis du ikke bliver ramt af en decideret allergisk reaktion. For igen i år bliver der sparet på rengøringen, og det kan mærkes. Både på din kløende hud og i din kløende øjne og næse.

Vores rengøringspersonale har retningslinjer, der skal passe på dem som ansatte, men som bruger af lokalerne skal du have et stærkt helbred for ikke at blive syg. For lokalerne er virkelig beskidte. Hvis man dagligt ønsker at få gjort overfladisk rent i klasserne, skal elever og lærere leve op til et ret højt niveau af den efterladte klasses ”rengøringsparathed”. For eksempel bliver flader ikke tørret af, hvis de ikke er ryddede. Der må altså ikke ligge eksempelvis en blyant på et bord, for så er fladen ikke tilgængelig. ALT skal væk. Der bliver ikke engang tørret rundt om. Møbler, der ikke er på hjul, skal flyttes, hvis nullermændene under dem skal væk. For man bruger ikke støvsugere på skolerne, kun svabere, der ikke kan komme under hylder eller ind i hjørnerne. Gulvene bliver i øvrigt også kun gjort rent, hvis de er totalt ryddede. Altså ikke noget med et løst stykke papir nogen steder. Det er et ret urealistisk krav at stille på en folkeskole.

Der bliver heller ikke gjort rent i højder over 1.80 meter. Alle hjørner og flader i den højde kan få lov at klistre til, for der bliver ikke tørret noget af, som ikke kan klares med andre hjælpemidler end at stå lidt på tæer. Alt ud over standardpakken koster nemlig ekstra.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Støvmider trives i varme og fugt, og har man været på en københavnsk folkeskole ved man, at der er rigeligt af begge dele. Lokalerne er små, ventilationen ikke-eksisterende og gennemtræk sjældent en mulighed. I regnvejr bliver luftfugtigheden ganget op et par gange, fordi tøj og overtøj skal tørre, mens der undervises.

I Coronaperioden blev der støvet og sprittet af de steder rengøringens retningslinjer blev overholdt, så måske er det derfor at Københavns Kommune har vurderet, at vi ikke længere behøver den årlige hovedrengøring ude på skolerne? Der er jo rent allerede – tror de måske. Gad vide om de har samme retningslinjer på Rådhuset?