BLOG Tidligere sprogstart - ny begynderdidaktik med fokus på flersprogethed

SKRIBENTER
Petra Daryai-Hansen:

Lektor og docent

Hanne Thomsen:

Folkeskolelærer og lektor

Selma Mesic:

folkeskolelærer

Natascha Drachmann:

Videnskabelig assistent

Karen Aarøe:

Lektor

Abonner på nyt om Tidligere sprogstart - ny begynderdidaktik med fokus på flersprogethed i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

0   7

Does younger mean better?

Some results from "The younger, the better" project

0   6

En frit tilgængelig onlinepublikation til lærerstuderende og lærere

Projektet ”Tidligere sprogstart – Ny begynderdidaktik med fokus på flersprogethed” er afsluttet, og projektets afsluttende publikation ligger nu på projektets hjemmeside.

0   12

Sprogpas til eleverne i 1. klasse

Kender du alle dine nye elevers sproglige ressourcer?

0   15

Flersprogethedsdidaktik: Byg bro mellem sprog på otte sproglige niveauer

I den nyeste udgave af Sproglæreren har jeg argumenteret for, hvordan alle elevers læring og deltagelsesmuligheder kan styrkes gennem en flersprogethedsdidaktik. Jeg vil her zoome ind på de otte sproglige niveauer, som det er muligt at arbejde med sprogsammenligninger på.

0   34

Indtænk årstiden i sprogundervisningen

Indlægget peger på indhold og aktivitetsmuligheder på tværs af sprog og kulturer med fokus på lytte- og læseforståelse, som efteråret byder på.

0   23

Chunks som benzin på sprogtilegnelsens motor!

"Det er pinligt at lave fejl!" er et typisk elevudsagn, og en logisk konsekvens deraf er, at eleverne er særdeles tilbageholdende med at kommunikere mundtligt på tysk.

0   17

Hvordan kan vi udvikle elevernes sproglige opmærksomhed i den tidlige sprogstart?

"Arbejd fra start af med sproglig opmærksomhed". Sådan lyder en af de centrale praksisanbefalinger til den tidlige sprogstart. En øget sproglig opmærksomhed er med til at fremme elevernes læring og styrke deres tilegnelseshastighed. Eleverne bliver simpelthen bedre til målsproget og lærer det hurtigere, hvis de bliver bevidste om målsprogets strukturer. Men hvordan kan vi arbejde med sproglig opmærksomhed på en meningsfuld måde allerede i begynderundervisningen?

0   27

'Tak for gaven – den skal ikke byttes!'

Færdigudviklede undervisningsmaterialer til begynderundervisningen i engelsk, fransk og tysk

0   25

Mein Sprachenpass - en meningsfuld indgang til tyskundervisningen i 5. klasse

Et nyt skoleår står for døren. På skoler landet over sidder spændte 5. klasseselever, der skal til at have tysk som deres 2. fremmedsprog i skolen. Fælles for de nye tyskelever er, at de alle har sproglige ressourcer med sig i baggagen, som de kan drage nytte af, når de skal lære det nye tyske målsprog. Når et nyt sprog skal læres, kan det nemlig give rigtig god mening at trække på det, man allerede ved og kan i forvejen.

5   18

… så tænker man bare ’jeg når aldrig at lære sproget’ - elevernes praksisanbefalinger for den tidligere sprogstart

Hvad siger eleverne i 1. klasse engelsk og i 5. klasse fransk og tysk om den tidligere sprogstart?

0   23

Om piraten, papegøjen og pudlen

Tysk og dansk har et tæt sprogfællesskab – udnyt det! Når tysk skal bruges som undervisningssprog i begynderundervisningen, gælder det om at udnytte de mange ord, sprogene har tilfælles. Der er et hav af dem. Hvorfor bruge ”Sehenswürdigkeiten”, når ”Touristattraktionen” er så meget nemmere for eleverne at forstå?

0   33

Brug målsproget som undervisningssprog

Tysk i 5. klasse hvor læreren overvejende – måske endda udelukkende – taler tysk til eleverne. En utopi? Nej, og så er det bare så vigtigt – især i begynderundervisningen.

0   16

Eat Your Peas!

’I don’t like peas!’ Daisy og hendes mor skal have aftensmad, og problemet er, at Daisy ikke kan fordrage ærter. Mor lokker med den ene mere fantastiske belønning efter den anden, men Daisy er ubestikkelig: ’I don’t like peas!’ gentager hun.

0   20

What's your name?

’What’s your name?’ ’My name is Susanne!’ Jeg husker tydeligt min første engelsktime i folkeskolen, selv om den ligger tilbage til starten af 1980’erne. Vi elever kunne fra dag ét have en lille samtale med hinanden på et fremmedsprog i en tid, hvor vi nok havde kendskab til engelsk fra monopol-tv-kanalen, DR, men ikke var udsat for samme sprogbad på engelsk, som børn i dag er det.

1   24

Nationalt netværk for tidligere sprogstart i engelsk, fransk, tysk og flersprogethedsdidaktik

Her på denne blog inviterer vi lærere, undervisere, forskere og andre med interesse i fremmedsprogsdidaktik til at blive del af det nationale netværk for tidligere sprogstart i engelsk (1. klasse), fransk/tysk (5. klasse) og flersprogethedsdidaktik.

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.796 andre er allerede tilmeldt

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.020 andre er allerede tilmeldt