BLOG Søren Peter Dalby Andersen

Søren Peter Dalby Andersen:

Grundskolekonsulent

Abonner på nyt om Søren Peter Dalby Andersen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

0   10

Byg kloden som den ser ud i 2070!

Da Dansborgskolen skulle genåbne efter Coronalukningen øjnede de en mulighed for at fokusere på fordybelse, projektarbejde og igangsætte af Projekt Kloden. Projektets mål var, at iterativ og vedkommende undervisning skulle udvikle elevernes faglige viden, innovationskompetencer og karakteregenskaber. I dette blogindlæg beskriver Elizabeth Gray, hvordan hun greb denne udfordring an.

0   2

Science slam i Studie 17

Elever fra Dansborgskolen, Skolen på Duevej, Langhøjskolen og Hvidovre Gymnasium mødtes med 10 faglige mentorer, der dystede om, hvem der var bedst til at formidle klima og verdensmål. Det var et skønt potpourri af kunst, kultur, naturvidenskab, fagligviden og fremfor alt nysgerrighed.

0   4

21 century skills, bæredygtig transformation af fødevaresystemet og gratis planlægningsmodel.

De seneste års klimadebat har ført til en voksende erkendelse af at fødevaresystemet må gentænkes. Iværksættere, aktivister, evangelister og politikere taler i stigende grad samme sprog. EAT Lancet kommisionen, den nylige FENS ernæringskongres og en lind strøm af dokumenter fra WHO og Nordisk ministerråd siger det: Der er behov for nye løsninger på de samfundsmæssige og miljømæssige udfordringer, som den nuværende version af fødevaresystemet forårsager. Med andre ord, der er brug for  ”food systems transformations”.   Heldigvis er nytænkning og innovation ikke længere forbeholdt de rutinerede, eksperterne og det akademiske. Her kan du læse et bud på, hvordan et Young Minds Food Lab kan bidrage til at give de unge en tydeligere stemme

0   11

Hvad nytter talentarbejde i folkeskolen egentlig?

“De dygtigste elever skal nok klare sig” - den sætning har Christian Storm Tholberg efterhånden hørt til hudløshed. Første gang han blev præsenteret for udtalelsen, var i forbindelse med hans allerførste berøring med talentbegrebet i folkeskoleregi. Dengang besluttede han sig for, at han ville gøre det sejt at være klog.

2   18

De unge hyklere?

Roskilde Festival 2019 er netop slut, og den trættende klichéfyldte forargelse får nok engang folket til tasterne: ”Det er for galt, sådan som de unge sviner?!” Og det skal naturligvis debatteres i diverse aften- og morgenshows på landsdækkende tv. Andreas Hansen, lærer cnad.pæd.soc mener at den uendelige strøm af kommentarer, som kritiserer nutidens unge er lige til at få grå af. Men måske er ”kritikerkoret” en naturgiven konsekvens af den årligt tilbagevendende festival? Den er i hvert fald til stede hvert år.

0   0

Folkemøde, science-kapital og verdensmål i undervisningen

I dag begynder folkemødet 2019, som i år sætter fokus på FN’s verdenmål. Alle deltagere er blevet bedt om at tage stilling til verdensmålene og definere, hvad de vil handle på, og hvordan de vil adresse sdg’erne. De 17 mål viser os alle hen mod den erkendelse, at vi alle er i samme båd, men er du klar til undervisning i FN's verdensmål for bæredygtig udvikling?

0   15

Sæt klima på skoleskemaet!

Jeg bliver ret irriteret, når de voksne siger, at det er os unge, der skal redde klimaet. Sådan skriver 13-årige Mathilde Boserup Lerche i en artikel i Politiken. Jeg mødte Mathilde til et event, hvor hun debatterede med CONCITOS frivillige klimaambassadører, omkring hvad ungdommen gerne vil undervises i. Jeg har ladet Mathilde gæsteblogge om netop dette emne, og hun siger klart og tydeligt: Sæt klima på skoleskemaet!

0   7

Tegn mere sammen!

En prik, en streg, en trekant, en firkant, en cirkel og en bølge er alt, hvad du behøver for at kunne tegne et hus, en by, et land, jordkloden eller hele solsystemet. Det er ikke vigtigt, om det ser pænt ud. Det handler ikke om at tegne pænt, men om at kommunikere effektivt. Visuel kommunikation fremmer forståelsen og kan løse komplekse udfordringer på tværs af fag, teknologier og landegrænser.

0   13

Science-kapital - årets nye ord!

Årets Big Bang konference var igen et slaraffenland for naturfagsnørder og didaktikere. Sidste år var årets nye ord engineering og i år var det nye ord science-kapital… Men hvad er Science-kapital?

0   6

Future of Education and Skills 2030

Gennem de sidste ti år har jeg interesseret for mig for, hvordan man skaber et fælles sprog som, i forbindelse med innovative processer, kan lette samarbejdet i skolens meget fagligt diverse lærerteams. Det har været en faglig udfordring af finde/skabe redskaber og modeller, der hjælper os lærere med at kommunikere effektivt og lære om og sammenligne bedste praksis. – også på tværs af de humanistiske og naturfaglige fag.

0   8

Tenacity - kan det bruges til noget?

På en studietur til Wales blev jeg introduceret til en teori om tenacity, som har udvidet min forståelse af mindset teorien. Tenacity modellen har givet mig et redskab til at designe undervisning, som fokuserer på growth mindset.

0   18

En temadag med kreativitet, passion, innovation og entreprenørskab

På Ian Stenz' skole arbejder de temabaseret, hvilket betyder de har temadage næsten hver dag. Temaerne ser dog meget forskellige ud, alt efter hvad målet er med dem. Hans ynglings temadage er når eleverne skal arbejde med innovation og entreprenørskab. I dette indlæg beskriver han hvordan innovation og entreprenørskab implementeres i faglig kontekst.

0   8

Virksomhedsbesøg med faglig læring

I går var det Girls’ Day In Science, hvor virksomheder over hele landet har givet elever praktisk indsigt i, hvad det vil sige at arbejde med naturvidenskab og teknologi i virkeligheden. Jeg besøgte ARC, Amager ressourcecenter, som havde inviteret 25 nysgerrige 7. klasses piger fra Korsvejens Skole på besøg.

4   7

Hvordan vurderer vi læring?

Oftere og oftere ser man overskrifter som ”Dygtige og innovative skoleelever præsenterede i dag deres opfindelser…” Og hver gang tænker jeg - hvilke parametre har forfatteren anvendt til at vurdere om eleverne er innovative?

1   6

Opskrift på åbning af et innovationslaboratorium!

Tag fire udstoppede svaner, to containere,  50 kvadratmeter LED-skærme, en død sæl, en gammel pedelvilla og 17 FN verdensmål og sæt det for enden af en folkeskole i Hvidovre.Tilsæt derefter 8 lærere fra alle trin, en leder, en innovationskonsulent, en KlimaZirkusdirektør, en udviklingskonsulent og lad det hele boble og simre i 6 timer. Tilsæt derefter alle samarbejdspartnere gennem fem år og hvidvin. Dette er opskriften på Dansborgskolens indvielse af deres nye naturfaglige område.

0   4

Didaktik til engineering

"Engineering i skolen" projektet har barslet med en engineering didaktik og et tilhørende MetodeKit. Her behandles tankerne bag en dansk engineering didaktik og der gives et bud på hvordan lærerne, via den daglige undervisning, kan forberede eleverne på en fuldt udrullet engineeringproces.

1   6

Harvard ser perspektiver i at kombinere iterativ undervisning med den åbne skole

What is learned in school ought to be useful to people well after they finish school. Approaching any new situation that requires using one’s knowledge, whether it is a real-world application or learning a more advanced topic in a given discipline, involves leveraging what one has already learned. In either case, existing knowledge must be effectively used in a new context. The more robust a mastery one has developed of the fundamentals of a topic, the easier it is to leverage it to learn even more. Citat, Charles Fadel - leder af Center for Curriculum Redesign på Harvard.

4   6

Hvad skal jeg spørge Harvard om?

I næste uge rejser jeg til Harvard, hvor jeg skal mødes med lederen af Center for Curriculum Redesign Charles Fadel. Vi skal tale om, hvordan Fire-dimensional uddannelse,  åben skole, innovation og skolens fremtid .

0   3

Teknologipagt – kompetencer til en teknologisk og digital fremtid

Med Strategi for Danmarks digitale vækst sætter regeringen retningen for, hvordan Danmark kan gribe mulighederne i den digitale omstilling og skabe job og større vækst og velstand i Danmark. Her er folkeskolen også tiltænkt en rolle...

0   7

FN's verdensmål og Elever af Ellehammer.

Overskriften på uge 50 og 51 var for 8.årgang på Langhøjskolen FNs verdensmål. Ansatte hos KlimaZirkus, WattUp Power, BIOFOS og ØRSTED fungerede som naturvidenskabelige fagmentorer mens lærerteamet havde ansvaret for elevernes iterative proces. Der blev arbejdet med den nyeste forskning og viden indenfor generering af og lagring af bæredygtig energi.

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.453 andre er allerede tilmeldt