BLOG Nationalt netværk af skoletjenester

SKRIBENTER
Lars A. Haakonsen:

Koordinator i SkoletjenesteNetværket

Ulla Kjær Kaspersen:

Koordinator i Nationalt netværk af skoletjenester

Abonner på nyt om Nationalt netværk af skoletjenester i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

0   5

Lærer eleverne noget af åben skole? En nem evalueringsmetode

En 8. klasse har lige været gennem et undervisningsforløb om den kolde krig på Københavns Befæstning. De taler meget og er optaget af det rollespil, de lige har deltaget i. Det ser ud til at have været en god oplevelse, der har gjort indtryk. Men har eleverne lært noget? Det er det tilbagevende spørgsmål som både formidleren og klassens lærer stiller sig.

2   14

Kære sproglærer, hvor går du hen?

Sammenlignet med andre fag ligger sprogfagene absolut på en sidsteplads, når vi taler om hvor mange undervisningstilbud, der findes på de danske museer. Det er faktisk lidt af en opgave at støve eksempler op. Og det rejser spørgsmålet, hvis sproglærerne ikke bliver budt inden for på museerne, hvor går de så hen i den åbne skole?

0   3

Inklusion og åben skole

Den seneste debat vidner om, at inklusion stadig fylder meget hos mange. Jeg har ingen forestilling om, at det er let. Tværtimod. Alligevel reagerer jeg, spidser ører, når jeg hører lærere og skoleleder udtale, at en af årsagerne til, at lærerne føler sig udfordret i forhold til den åben skole, og i mange tilfælde så hellere bliver hjemme, er på grund af deres inklusionselever.

1   6

Når en peberkage bages

Alle har ofte deres egne helt særlige juletraditioner. Jeg har tidligere skrevet en blog, hvor jeg opfordrer til at skabe nye traditioner og gå på eventyr og opdagelse i de mange tilbud, museer og kulturinstitutioner arrangerer her i december.

0   3

310 steder at gå hen

Åben skole, hvor skal vi hen og hvorfor? Der er et hav af muligheder og nogle gange forvirrer det måske mere end det gavner. Overskuelighed og tilgængelighed er nøgleord, ja nærmest betingelser, for at kunne inddrage åben skole i sin undervisning. Her kan det nye årskatalog fra skoletjenesten.dk være en hjælp.

0   4

Naturfag - kunst – historie - design

Skal du til Big Bang konferencen i Odense den 5-6. april eller kender du nogen, der skal? Så send dem forbi Nationalt netværk af skoletjenesters oplæg og værksted.

4   5

Skoletrætte udskolingselever – er der noget at gøre?

Det korte svar er JA! Læs her, hvad der kan være med til at motivere eleverne.

0   5

Brug overskudsmaterialer og overskudspædagogik i skolen

Når eleverne får friere rammer til at skabe noget selv af overskudsmaterialer, får de også et overskud af engagement til at være kreative.

3   6

Prøv det nye website skoletjenesten.dk

Skoletjenesten.dk, en portal som samler åben skole-tilbud fra hele landet, er netop relanceret. Lærere og pædagoger har været med til at teste formatet og søgefunktionerne, så nu bliver det svært at komme uden om denne samling af læringstilbud, når man skal i gang med planlægning af sin undervisning.

1   5

”Den anden verden” på museet

Så blev det jul igen, og traditionen tro laver de danske skoleelever metervis af guirlander, har venskabsnisser og drillenisser i klassen, synger morgensange og salmesang den sidste dag før jul. Der er mange gode og hyggelige traditioner i tiden op mod juleferien. Jeg vil med dette indlæg opfordre til at indføre en ny juletradition!

0   2

Hvor svært kan det lige være?

Det er næsten uhyggeligt så mange vejledninger, der er lavet om at indgå partnerskaber i den åbne skole. Ikke desto mindre er der netop kommet en helt ny en af slagsen, som jeg bare er nødt til at anbefale.

0   356

Lokale arkiver udvikler læringstilbud

Mange børn kender nok nissen Pyrus på arkivet i julekalenderen, men uden at fornærme nogen tror jeg, at de færreste børn nogen sinde har været på et arkiv. Det bliver der forhåbentlig lavet om på nu. For arkiverne passer som fod i hose ind i den åbne skoles formål om, at eleverne skal have større kendskab til lokalsamfundet som forudsætning for at styrke den lokale sammenhængskraft.

0   435

Museum og læring for alle

Åben Skole, børn med særlige behov, læring og museum? Hvad har disse fire forskellige ord og begreber med hinanden at gøre? Svaret findes nedenfor.

0   226

”Hvor tit gør du det?"

Transportudfordringer bliver ofte italesat som en forhindring til at komme ud af skolen i undervisningen. Men er det nu også reelt?

1   362

Send naturfagslæreren til arkæologen

Arkæologi er nu ikke længere forbeholdt historielæreren. Nu kan de ældste elever blive klogere på naturfag ved at grave sammen med arkæologen.

0   639

Læseteater i byens gader

En flok elever kommer traskende hen ad fortorvet i de smalle gader i Ribe udklædte i dragter fra renæssancetiden. Forrest de fine og fornemme som doktoren og præsten og bagerst de fattige tyende. Rangorden er til at få øje på. Eleverne bevæger sig rundt i byen, stopper op ved Nørreport, to soldater ”åbner byporten” og læseteatret går i gang.

0   821

Lad os hjælpe historielæreren

Den Hellige Gral har vi ikke fundet, men snart kan nordjyske børn få finderne i Jellingebægeret og en masse andre historiske genstande.

0   472

Skal vi lære sammen?

På museet i Holstebro har man fået en god idé. Hvad med dig – har du også én?

0   332

Innovation i en åben skole

"Det er vildt fedt ikke kun at skulle lære noget, men også bidrage med noget" (elevcitat)

0   497

Når 1+1 giver mere end to

Åben skole, Forenklede Fælles Mål og historiske værksteder går hånd i hånd til større læring. På billedet ses en gruppe børn med Vingsted jernalderlandsby i baggrunden.