BLOG Nationalt netværk af skoletjenester

SKRIBENTER
Lars A. Haakonsen:

Koordinator i SkoletjenesteNetværket

Ulla Kjær Kaspersen:

Koordinator i Nationalt netværk af skoletjenester

Abonner på nyt om Nationalt netværk af skoletjenester i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

0   4

Om at få en ny chance

I sidste uge skulle 700 skoleelever have været inde og se forestillingen ABEHÅNDEN på Nørregaards Teater i Odense. Endnu engang måtte teatret i lighed med mange andre kulturinstitutioner over hele landet aflyse. Det er ganske enkelt sørgeligt. Heldigvis for eleverne i Odense kommer der en ny chance.

0   17

Jeg går ikke i skole, jeg går på opdagelse

Februar bliver endnu en måned med hjemsendte skoleelever. Krav om at skabe motiverende hjemmeundervisning bliver ikke mindre presserende. Hermed en påmindelse om at der er fantastisk meget godt materiale at finde fra kulturinstitutioner i alle hjørner af landet.

2   11

Åben skole hjemme i stuen

Selv om kulturinstitutionerne har lukket, sætter det ikke åben skole aktiviteter i stå.

2   7

Eleverne vil have mere af skolens mindst prioriterede område

Coronavirussen hærger. Bliv hjemme! bliver der sagt. Det har her givet anledning til at dykke ned i noget af det, man ikke nåede at respondere på i første omgang: I januar udkom VIVE-rapporten om effekten af skolereformen (1). Den viser bl.a., at åben skole er det element i den nye reform, som har skolernes laveste prioritet. Det står i direkte kontrast til, hvad eleverne ønsker sig mere af, oplever som meningsfyldt og motiverende for deres læring, hvad der gør det desto mere tankevækkende.

0   4

Se julestjernene på observatoriet

Traditionen tro kommer her fra en opfordring til at gå på opdagelse i julemånedens mange særlige åben skole tilbud. Årets julekalender på DR1 foregår i byen Brorfelde på Sjælland. Her ligger et observatorium, og det er det helt rigtige sted at gå hen, hvis man vil pirre til børnenes drømme, fantasi, forundring og magiske oplevelser.

1   4

Forbered dig på Genforeningen

Det er vist ikke gået nogen forbi at næste år fejres 100 året for Genforeningen af Sønderjylland med kongeriget Danmark. Overalt i hele landet er der planlagt aktiviteter, for næsten alle landsdele har en historie at fortælle lige præcis omkring dette stykke danmarkshistorie.

0   5

Lærer eleverne noget af åben skole? En nem evalueringsmetode

En 8. klasse har lige været gennem et undervisningsforløb om den kolde krig på Københavns Befæstning. De taler meget og er optaget af det rollespil, de lige har deltaget i. Det ser ud til at have været en god oplevelse, der har gjort indtryk. Men har eleverne lært noget? Det er det tilbagevende spørgsmål som både formidleren og klassens lærer stiller sig.

2   14

Kære sproglærer, hvor går du hen?

Sammenlignet med andre fag ligger sprogfagene absolut på en sidsteplads, når vi taler om hvor mange undervisningstilbud, der findes på de danske museer. Det er faktisk lidt af en opgave at støve eksempler op. Og det rejser spørgsmålet, hvis sproglærerne ikke bliver budt inden for på museerne, hvor går de så hen i den åbne skole?

0   3

Inklusion og åben skole

Den seneste debat vidner om, at inklusion stadig fylder meget hos mange. Jeg har ingen forestilling om, at det er let. Tværtimod. Alligevel reagerer jeg, spidser ører, når jeg hører lærere og skoleleder udtale, at en af årsagerne til, at lærerne føler sig udfordret i forhold til den åben skole, og i mange tilfælde så hellere bliver hjemme, er på grund af deres inklusionselever.

1   6

Når en peberkage bages

Alle har ofte deres egne helt særlige juletraditioner. Jeg har tidligere skrevet en blog, hvor jeg opfordrer til at skabe nye traditioner og gå på eventyr og opdagelse i de mange tilbud, museer og kulturinstitutioner arrangerer her i december.

0   4

310 steder at gå hen

Åben skole, hvor skal vi hen og hvorfor? Der er et hav af muligheder og nogle gange forvirrer det måske mere end det gavner. Overskuelighed og tilgængelighed er nøgleord, ja nærmest betingelser, for at kunne inddrage åben skole i sin undervisning. Her kan det nye årskatalog fra skoletjenesten.dk være en hjælp.

0   4

Naturfag - kunst – historie - design

Skal du til Big Bang konferencen i Odense den 5-6. april eller kender du nogen, der skal? Så send dem forbi Nationalt netværk af skoletjenesters oplæg og værksted.

4   5

Skoletrætte udskolingselever – er der noget at gøre?

Det korte svar er JA! Læs her, hvad der kan være med til at motivere eleverne.

0   5

Brug overskudsmaterialer og overskudspædagogik i skolen

Når eleverne får friere rammer til at skabe noget selv af overskudsmaterialer, får de også et overskud af engagement til at være kreative.

3   6

Prøv det nye website skoletjenesten.dk

Skoletjenesten.dk, en portal som samler åben skole-tilbud fra hele landet, er netop relanceret. Lærere og pædagoger har været med til at teste formatet og søgefunktionerne, så nu bliver det svært at komme uden om denne samling af læringstilbud, når man skal i gang med planlægning af sin undervisning.

1   5

”Den anden verden” på museet

Så blev det jul igen, og traditionen tro laver de danske skoleelever metervis af guirlander, har venskabsnisser og drillenisser i klassen, synger morgensange og salmesang den sidste dag før jul. Der er mange gode og hyggelige traditioner i tiden op mod juleferien. Jeg vil med dette indlæg opfordre til at indføre en ny juletradition!

0   2

Hvor svært kan det lige være?

Det er næsten uhyggeligt så mange vejledninger, der er lavet om at indgå partnerskaber i den åbne skole. Ikke desto mindre er der netop kommet en helt ny en af slagsen, som jeg bare er nødt til at anbefale.

0   356

Lokale arkiver udvikler læringstilbud

Mange børn kender nok nissen Pyrus på arkivet i julekalenderen, men uden at fornærme nogen tror jeg, at de færreste børn nogen sinde har været på et arkiv. Det bliver der forhåbentlig lavet om på nu. For arkiverne passer som fod i hose ind i den åbne skoles formål om, at eleverne skal have større kendskab til lokalsamfundet som forudsætning for at styrke den lokale sammenhængskraft.

0   435

Museum og læring for alle

Åben Skole, børn med særlige behov, læring og museum? Hvad har disse fire forskellige ord og begreber med hinanden at gøre? Svaret findes nedenfor.

0   226

”Hvor tit gør du det?"

Transportudfordringer bliver ofte italesat som en forhindring til at komme ud af skolen i undervisningen. Men er det nu også reelt?