BLOG Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Abonner på nyt om Litteratur, lærdom og læreruddannelse i dit personlige nyhedsbrev.


0   8

Alt har sin tid

Kim Larsen i klip, - ikke papirklip men blot tekstklip

0   11

Virkeligheden er altings prøve

"Klassepraktik/ Refleksiv praksislæring" er projekter, der gerne skal være til glæde, inspiration og udvikling for alle implicerede. Skolens lærere (og elever ) får ”mange varme hjerter og hænder” til de projekter, der til tider kan forekomme for tidkrævende for den enkelte lærer. Læreruddannelsen får en øvebane, hvor der ikke gives karakterer eller stilles krav om en prøve, og underviserne får forankret deres teori med cases fra virkeligheden.

0   6

Liam og Louise på Limfjordsbroen

Det giver en særlig motivation til læsningen af ”Dig og mig ved daggry”, når man hver dag cykler over Limfjordsbroen. Det er også en ”vækkelse” for læseren, når Fårup Sommerland og rutsjebanen Falken pludselig optræder i Liam og Louises flugt.

2   22

Midt om natten

åh manãna håber vi får i morgen med åh manãna håber vi får i morgen med

0   20

Dorte Karrebæk

Som ordblind og nærsynet uden briller var skolen ikke et yndlingssted for den unge Dorte. I erindringsbogen skriver hun om skolen: ”Det var de voksne. Uberegnelige og nedladende. Jeg var bange. De gav lussinger for det mindste. En glemt blyant eller bog. Eller hvis man ikke kunne finde ud af hjemmeopgaverne. Bang! En på siden af hovedet og ud og stå på gangen resten af timen. Mest de plydsede drenge fra husvildebarakkerne. De havde aldrig deres ting i orden. Små og underernærede, så de røg hen ad gulvet, når lussingerne ramte.”

0   9

Vi på Krageøen - og oversættelsen

Ellen Kirk oversatte Astrid Lindgrens bøger helt indtil Ronja Røverdatter forlod forlaget. Nu har Kina Bodenhoff nyoversat en del af Lindgrens mange bøger. Hos Kina Bodenhoff er ordene ikke blot pæne, de er smukke: ”Pelle lyttede. Og lige med et kom der nogle ord, som trådte frem fra alt det uforklarlige og begyndte at funkle, sådan som ord somme tider kunne funkle for ham, åh hvor lød det smukt! ’Lånte jeg morgenrødens vinger og gjorde mig en bolig yderst i havet … ’ læste fru Vesterman og så sukkede hun lidt, før hun gik videre.”

0   8

Vægten af et sandskorn

”En af lærdommene ved Holocaust lyder: Du må aldrig vænne dig til uretfærdigheder. En uretfærdighed er som et sandskorn i hånden, hvis vægt man ikke mærker. Men uretfærdigheder har en tendens til at hobe sig op og blive flere og flere, og snart magter man ikke at bære dem.”

0   7

Tung tids tale

Hvordan kan man vide, hvordan det er at være en lille autistisk dreng? For slet ikke at tale om, hvordan det føles at være hans mor? Det er her, litteraturlæsning kan give indblik. Forskningsprojektet på Syddansk Universitet med Rita Felski og Anne Marie Mai i front arbejder på at finde belæg for, at litteraturlæsning kan kvalificere arbejdet i omsorgssektoren, sundhedssektoren og sikkert andre steder.

0   18

Glæden ved gentagelser

I forhold til skolens undervisning er det tankevækkende, at man netop ikke kan målstyre kreativitet og innovation. Det nytter ikke at sætte det på skemaet i to timer fra 8.00 – 10.00 hver tirsdag. Man må i stedet lave nogle rammer, der (måske) giver plads og rum for kreativitet. Først er der ovennævnt rutine og øvelse. Det skal man aldrig slække på.

0   6

Her lades alt håb ude

Man må ikke tage livsmodet fra børn i litteraturen, men man i endnu højere grad vare sig for at tage livsmodet fra børn i virkelighedens verden. Livsmod er der ikke meget af i ”Guds bedste børn” af Morten Pape. De voksne er ikke Guds bedste børn, - og det bliver børnene og de unge hovedpersoner heller ikke.

0   9

Lærerforbilleder: Stephen King, Dumbledore og Indiana Jones

Jeg tænkte bare på så mange store mennesker, der var lærer: Stephen King, Dumbledore, Indiana Jones. ”Sådan skriver en af de nye lærerstuderende som svar på ”hvorfor vil du være lærer?” Måske er det netop de tre personer, der kan bidrage til en god lærer.

0   6

... og om lidt er kaffen klar!

Nu har Benny Andersen skrevet sit sidste digt, men heldigvis kan man citere ham for, at ”kun de døde vender altid tilbage.” Hans digte vil altid vende tilbage for at minde om, at sproget er vejen til forståelse mellem mennesker, og sproget er lige så mangfoldigt som menneskeheden.

0   12

Studiestart: Faglighed og fest i fællesskab

Det må være en glæde som studerende at sidde sammen med 282 andre, der også synger med på Per Krøis Kjærsgaards ”Kloden har mange forskellige slags. Alle må leve og dø. Glæd dig – du er her alligevel nu! Meningen er vel at så sine frø, på en overladt stjerneø.”

0   8

Vor verden er en tumleplads

På læreruddannelsen i Aalborg er der også ”første skoledag” for knap 300 lærerstuderende, der nu går ind til en fireårig læreruddannelse. Det indledes med tre dages introduktion, hvor faglighed opgaver følges med en sociale tiltag og en generel indføring i lærerprofessionen. Der er tradition for, at introforløbet styres af tutorer i samarbejde med underviserne, og det er et forløb med fokus på det helt særlige ved lærerrollen og god undervisning.

0   11

Fordybelse hos eleverne eller kronisk partiel opmærksomhed

Helt banalt og basalt søger Balslev at finde svaret på: Hvorfor er det så vigtigt at digitalisere uddannelserne? Hvilke kvaliteter besidder den digitaliserede uddannelse/ læringsplatforme/ læringsteknologi? Og endelig: Bliver man klogere af at lære og uddanne sig i en digital verden?

0   7

Fik du lært, det du ville... og kan det bruges?

Det vil vise sig, om læreruddannelsens teori kan ”holde” til mødet med praksis. Det kan evalueres om 10- 15 år. Så lang tid tager det (mindst) at kunne evaluere den ballast, læreruddannelsen forhåbentlig har givet dimittenderne med på vejen.

0   5

Gode pædagogiske citater

Man lærer meget på Læreruddannelsen

0   6

Det var skønlitteratur, der var farligt

Litteratur er altid farlig. Bøger kan ændre dit liv. De kan også give anledning til refleksion. I Vittula vokser man op og bliver voksen gennem lige dele vold, druk og opfindsomhed.

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.118 andre er allerede tilmeldt