BLOG Jens Raahauge

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.


1   33

Arrogancens fordummende effekt

Jeg fornemmer en stigende tendens til, at nogle forskere og folk, der har fået magtstjerner på, søger at underminere lærerens bidrag til den generelle udformning af rammerne for god skole. Og det gør alle dummere - ikke mindst de arrogante.

0   37

Erik Schmidt - et dannet menneske

Retssagerne omkring Erik Schmidt og Odense Kommunes kontrovers faldt i sidste ende ud i en velargumenteret og logisk dom, men har også givet mig anledning til nogle overvejelser, som jeg fremførte ved fejringen.

0   10

Mangfoldighed, integration, inklusion

Det er utroligt som begreberne virker på, hvad vi har greb om. En tanke efter Børnenes Dag i UNICEF Danmark om børnerettigheder og verdensmål.

0   26

Virkeligheden putter sig i nuancen

Man siger, at sprog skaber virkelighed. Men mange følgevirkninger af skolereformen synes at pege på, at sprog også kan skabe uvirkelighed. Hele tiden må vi minde hinanden om, at virkeligheden findes i nuancen.

0   10

Giv sproget et eftersyn

Overskriften er identisk med det "Synspunkt", som folketingets forkvinde, Pia Kjærsgaard, fremsætter i lørdagens Frederiksborg Amts Avis. Men noget halter!

2   23

Mette gennem sprækken

Så er det ved at være tid for gratis undervisningsmidler. De politiske partiers valgmaterialer vil komme som indstik, husstandsomdelte og håndlangede. Mette Frederiksen har jeg fået tre gange i denne uge. Og andre vil givetvis følge snarest.

0   13

Tanken kørt i Pit Stop

Et polsk filosof i et Mercedes-magasin sender tankerne omkring kunstig intelligens i pit stop. Lad os få fyldt lidt argumentation på tanken.

0   23

Tillykke til Bárður Oskarsson

Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris 2018 gik til den færøske billedbogskunstner Bárður Oskarsson. Læg mærke til hans bøger. Brug dem og deres minimalistiske udtryk på alle klassetrin - og politisk!

5   40

Sover Bertel?

Lærerne har fået mere frihed, siger Merete Riisager i sin selvevaluering. Men hvor er det oprør, som Bertel Haarder førte til sejr over instrumentalismen i læringsmålenes forløber i Dansk 1976?

4   14

Gør plads eller hak af!

Hvorfor kan mange dansklæreretilsyneladende ikke få ind i deres faglige knop, at litteraturundervisningen kan indpasses i læringsmålenes univers? Fordi de har et formål med deres arbejde. Og fordi dannelse, etik, indblik og udsyn er langt mere end kompetencer!

0   22

"Har De en fisk, der passer til denne krog?"

Overskriften er et citat fra dagens blad i årets Storm P kalender. Han legede med streg og ord, og ofte bider ens tanker på krogen, som når Tanggaards Vanebrud rimer på forfatterskolens børnelitterære Skud.

0   17

At læse avis med næsen

Jeg er i et par uger blevet hanhundelufter, og et par norske venner har spurgt, om han nu også er en ihærdig avislæser, altså snuser sig frem til spændende 'nyheder' på sin vej. Og ja, hans adfærd er som vores - især på sociale medier!

0   24

Karseduft i kisten

Ramt af en særlig duft af karse blev min tanke fyldt af friske ligkister på række - og i en af dem legede jeg skjul med skolereformen.

0   7

Metafor 8. Gå stille med dørene

Et opslag på en dør ved administrationen på en bornholmsk skole giver et herligt billede af listedørtyve. Hvad er der mon at se, når dørene er "listet af".

0   8

Metafor 7. At kalde en spade for en spade

Ærlighed varer længst, siger man. Men Svend-Bent i Fupz' novelle om "Verdens uartigste dreng" må alligevel på lyveskole for at få fodfæste i tilværelsen. Tilværelsen er ikke enkel, men kan nemt forenkles af spade-sprog.

0   11

Metafor 6. Et spadestik dybere

Hvad har H.C. Andersen og det nye besøgscenter ved Hammershus med hinanden at gøre? Måske blot lidt spadegraveri i mine hjernevindinger? Eller?

0   16

Metafor 5. Højrebensfortolkningen

"højrebensfortolkningen sparkes ind mellem ørerne på eleverne", var en metafor som stod at læse i en klumme dagens avis. Det var en god sætning, der stimulerede mine tanker om litteraturundervisningens betydning.

0   27

Metafor 4. At være fra snøvsen

I går døde Benny Andersen, der i 1967 var med til at løfte dansk børnelitteratur op til hidtil usete højder med romanen om Snøvsen. Og han selv var en snøvs i alle det ords betydninger. Tak for Benny!

0   10

Metafor 3: gå i kage

Et nyhedsfoto af afslutningen på DFs sommermøde fremkaldte den gamle metafor om at noget "går i kage". Hvad dækker metaforen over?

0   10

Metafor 2. Dansk er alle fags moder

Berlingske citerer Bertel Haarder for at have sagt, at faget dansk er alle fags moder. Dejlige ord i dansklærerører! Men hvordan har moders mål det selv?

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.173 andre er allerede tilmeldt