BLOG Jens Raahauge

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

1   19

mater+mater=to mater

Grundtvigsk Forum har netop fundet vinderen af den konkurrence om en oplæsningshistorie for de 3-6 årige, hvori der indgår en LGBT-person. I den anledning var jeg sammen med Kim Fupz og Marianne Eskebæk indbudt til at komme med et oplæg om litteratur for børn. Her er nogle af mine tanker:

1   46

Der går min kontaktlærer

Sprog skaber virkelighed, siger man. Derfor er det interessant at se på den glidende institutionalisering eller afsjæling, der har fundet sted i skolen.

0   18

Er der mange steder gået fedtlever i lærerarbejdet?

Er det klynk, fejlanalyse eller lærerplageri, når mange undervisere føler deres metodefrihed stadigt mere begrænset? Kan lærerprofessionsvilkår nogle steder sammenlignes med gåsens i foie gras-andegården?

1   17

Agurkesalat

Tænk at en ny regering har kunnet få sprogbrug ophøjet til en af de smagfulde skiver i agurketidens mediesalat. Nu gælder det så om at finde en passende ret til salaten.

2   28

Til minde om Ute Johanna Schmidt

For fem år siden - ved skolens 200 års jubilæum - skrev Ute Schmidt et vinderessay om at være lærer. I dag blev hun bisat. Men jeg håber at hendes egne ord kan inspirere til lærerlivsmod. Æret være mindet om Ute!

1   6

Valgkamp - gratis guf til danskundervisningen

Måske kan vi plukke en buket sproglige fænomener i valgkampen - som et lille plaster på det flerårige besparelses- og omfordelingssår? Her er et par indfald.

1   11

Tanketræet. 3a.

Nogle børn kaldes udsatte, andre føler sig indsatte. Hvad er det for menneskelige værdier, der er i spil, når vi taler om henholdsvis mangfoldighed og inklusion? Og hvad kan de være dygtige til at bære?

0   11

Tanketræet. 3.

Hvad er virkelighed, og hvad er drøm? Det kan man tale om, når man sidder under et enormt cedertræ med en god ven. Og ord og tanker vender tilbage i mødet med en fortid, der ligger til grund for lige nu; jeg har været til 40 års jubilæum med tidligere elever.

0   7

Tanketræet. 2.

Madens Folkemøde i Maribo (som også kan opleves i morgen, d. 11. maj) hænger på en sær måde sammen med min vens og mine samtaler under Lissabons enorme cedertræ: Det handler om dannelse!

0   9

Tanketræet. 1

Under en enorm cedertrækrone har jeg fundet ro til at tænke og til at tale med en god ven - og sådan en chance burde alle have. Skab et skolerum for samtalen og eftertanken.

0   5

Gå op imod spin og svineri

For Aristoteles var troværdighed en af de vigtigste dyder; den troværdighed, der udspringer af ordentlighed, moral - areté. Her kunne vi starte i skolen, når vi hylder ytrinsgfriheden.

1   9

Samtalens stadigt smallere sti.

Forfatteren Janne Teller kæmper for at gøre dialogen til det sted, hvor vi mødes og løser problemer. I disse dage, hvor en (st)ram kurs fascinerer nogle unge og ægger andre, er hun måske vigtigere end nogensinde.

5   17

For lidt nordisk sprog i skolen!

I DRs fejring af Foreningen Nordens 100 årsdag indgik et interview med HM dronning Margrethe, som beklagede den udbredte brug af engelsk til kommunikation mellem nordiske unge. Og det gav klapsalver fra salen. Men....

0   10

Lidt mundgodt

Det kan være besværligt med, men det er kikset uden: oplæsning styrker fællesskab, ordforråd og fordybelse. Men det er vigtigt at finde en måde at komme i gang på, der får lysten til at stige.

2   25

Nationale test er målt - og vejet alt, alt for lette

Undervisningsministeriets konklusioner omkring ubehagelige data er af og til tilsyneladende lige så misvisende som resultaterne af de nationale test. Og hvad bliver der i øvrigt af de indsamlede data?

1   37

"Dansklærere i høj kurs"

Dagbladet Politiken har i søndagsavisen en slags midtvejsstatus omkring deres undervisningpris, og den rummer et par interessante oplysninger. Ikke mindst når de står at læse i den reformglade avis.

0   9

Kærlighed på menuen

Dokumentarfilmen A Taste of Sky er en historie om det socioøkonomiske projekt med en kokkeskole, som Claus Meyer etablerede i La Paz, Bolivia. Men dybest set er den tre kærlighedshistorier, der belyser hinanden og fortæller os, hvor vigtig nærhed er.

0   6

Turèll twistet for ledere i skoler og klasserum

Et gammel digt kan i let bearbejdet form sætte ord på den aktuelle debat om ledelse i det offentlige - jvf. fyraftensmøde den 5. april.

1   4

Peber og puddersukker til en pris af 129 døde sømænd

Vi belaster verdens ressourcer for at få råvarer fra hele verden uden hensyntagen til sæson og lokale omkostninger. For 350 år siden var man også mere end villige til at ofte liv for krydderier.

0   6

En herlig hilsen fra Rugmelien

Forfatteren Gustav Wied har ikke haft mulighed for at vide, at han har leveret den måske mest præcise kommentar til den aktuelle debat om videnskabelig uredelighed

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.423 andre er allerede tilmeldt