BLOG Jens Raahauge

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.


0   5

Røste og stemme

Om kort tid er der kommunalvalg, og så skal vi påvirke den lokale folkeskoles vilkår ved at røste eller stemme. De to verber betyder det samme, men fortæller alligevel forskellige historier.

0   6

Løkke-lotto, en del af noget større

Stemme er ikke bare noget med at sætte kryds til et kommunalvalg. Det er også at lade sin stemme høre - med argumenter og erfaringer fra virkeligheden.

0   23

SKAT & skole

Reformerne i SKAT blev indført for hurtigt og hen over hovedet på de erfarne medarbejdere, lyder det nu i tidligere skatteminister, nuværende finansminister Kristian Jensens overvejelser ved udsigten til at blive undersøgt. Er der mon ligheder med folkeskolereformens tilblivelse? Ja, og den nuværende undervisningsminister bløder op, mens den forhenværende Antorini stadig forsvarer sit (hast-/mak-)værk med tale som speed fra en spædkalv!

0   12

Logik for burbørn

Når man jubler så højt over at have indført "åben skole", så overhører man i glædesbruset, at de resterende 80% må være "lukket skole".

2   6

Er læringsgrammatik et begreb, der sælger godt?

Reklamer for De Fænomenale Multilingvisters Metode byder sig lige nu til for en god gang sprogiagttagelse, der trumfer de fleste grydeklare og testrettede øvelser.

2   10

En bøssedreng et skældsord?

En ordbog, der udkom i perioden 1881-1918, leder tankerne hen på, at et sprog i brug er levende i den forstand, at ord kommer til, ord dør hen og ord ændrer betydning. Blandt andet derfor skal vi i skolen have sprog i spil, se på hvad ord kan.

0   30

Sådan virker det ikke, Løkke

En pose penge til skoler, der på rekordtid "løfter" eleverne, er regeringens nye initiativ til styrkelse af folkeskolen. Men elever er ikke fisk eller olie eller ...

0   15

Passagerer på et tog - uden skinner

Sceneinstruktør Katrine Wiedemann kan aflure Shakespeare og Strindberg det bedste og det værste. Nu er hendes skarpe menneskekundskab foldet ud i en klumme i dagbladet Information: Tænk, hvis skolerne lukkede i morgen.

16   176

Hvad var det dog, der skete?

En gudbenådet lærer har sagt (st)op i folkeskolen. Og det er, hvad det er. Men årsagen! Ja, hvad var det dog, der skete. Det vinterfrosne hjertes kvarts, forvitrer ved at se det.

1   44

Slangen i Paradiset

Hvad har en slamsuger og en ølbil med folkeskolereformen at gøre? Måske kun et krøllet billede i min (be/an)tændte hjerne!?

2   28

Hvad skal jeg sige?

Det sker, at man støder på ord, der ganske enkelt siger noget, som man ikke troede, der var ord for. Lad os kalde dem "gammelsprog", fordi de virker modsat "nysprog"

1   25

Oplæsning er bodybuilding for skuespillere og lærere

Dyrk oplæsning og giv de tekster, du vil berige fællesskabet med, krop og sjæl. Læs op, mens eleverne spiser, så de får både hånd- og åndmadder.

11   119

Man kan ikke se deres skosåler for bare røv

Det har aldrig været meningen, at målene skulle være bindende, siger de nu i et blandet kor af politiske ordførere og reformophavsmænd. Hvorfor ikke bare glæde sig over det?

0   9

At sætte sig ud over sig selv

Evnen til at sætte sig ud over sig selv er en af forudsætningerne for at bekæmpe jordnær og digital mobning, at indse konsekvenserne af hadsnak og at opnå demokratisk dannelse. Danskundervisningen kan bidrage til at finde veje.

0   2

Lad kunsten stige

Dansk Kunstnerråd og en række af de faglige foreninger har taget initiativ til et projekt med kunstnere i klassen. Lige nu kan kunstnere søge at få tjansen med at lade kunsten stige i skolen.

2   13

Det gode fotografi

World Press Photo har netop kåret vinderen af årets pressefoto. Hvad er det, der gør et fotografi godt? Hvad er det, et godt fotografi i særlig grad kan fortælle? Politikens fotochef har nogle bud, som vi kan lære af til undervisningsbrug.

0   19

Brandbomben i Ry

Diskuter om skolen i Ry kunne have gjort andet og mere. Diskuter hvordan vi bekæmper mobning. Men glem ikke at reflektere over det had, der dagligt spredes offentligt på sociale medier og i den politiske debat.

1   11

Les meg

Ved den just afsluttede Nordisk Barnebokkonferanse i Stavanger blev en særdeles vellykket Håndbok i litteraturformidling, Les meg, introduceret. Den er praksisorienteret og litteraturbegejstret.

0   8

Mere byskab end landskab og magiske myter i massevis.

De nordiske illustratorers arbejder er mangfoldige som tilværelsen selv. Det opleves tydeligt i udstillingen Into the Wind, som startede i Berlin og som nu kan ses i Stavanger. Til den knytter sig en katalog, der er et fund for de små 15 euro, det koster.

1   11

Hvorfor blev du lærer? Hvad inspirerer dig? Hvad er dit motto?

Den norske illustratorsammenslutning Grafill stiller i et udstillingskatalog spørgsmål som dem i overskriften til udstillerne. Var det ikke på tide, at vi på lignende måde gav mæle til dem, der udøver undervisningens kunst?