BLOG Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


0   7

Folkeskoleudspil og justeringer

Jeg følger selvfølgelig med i regerings udspil om folkeskolen. Både statsministeren og undervisningsministeren siger, det ikke er ændringer regeringen kommer med, men justeringer.

0   3

Sæson for æbler

Jeg har for første gang fået virkelig mange æbler. Så eleverne og jeg har skrællet, snittet ordnet og fyldt fryseren med æbler. Og hold da op, det tager lang tid, når man også lige skal hjælpe med dej til boller for første gangs bagere og æblesalat med speltkerner. Men en dejlig fornemmelse, når fryseren åbnes.

0   5

Hvor mange læringsmål skal eleverne forholde sig til?

Der har de seneste uger været meget skriveri og lavet flere udregninger om tidsforbruget vedrørende lærernes arbejde med læringsplatforme, om de så hedder ”Min uddannelse”, ”Meebook” eller ”Momo”. Jeg tror de ligner hinanden på mange punkter.

0   2

Hovedet under armen, eller hvordan man gør hverdagen umulig for sig selv.

Jeg har fået 175 timers aldersreduktion, så kan jeg nå at morgenbade et par dage. En perfekt start på dagen.

4   18

Læringsplatforme og tidsrøveri

På skolerne i min arbejdskommune indførte man for tre år siden en læringsplatform. Alle lærerne kom på kursus i tre dage. Læringsplatformen var under udarbejdelse, så vi famlede os frem og faldt i det ene hul efter det andet. I løbet af skoleåret – måske ret hurtigt – arbejdede vi mindre og mindre på platformen.

6   1

Hvem har ansvaret, når børn bliver for tykke?

I Danmark er hvert 5. barn overvægtig, og 70 % af dem forbliver overvægtige, når de bliver voksne. Og tallene vokser kun. Over 50 % af de voksne i Danmark er overvægtige.

1   6

Brev fra ”Mutter Skrap”

Hvert år begynder nye hold i hjemkundskab. Når børnene skal begynde, får forældrene en besked. Her er det lidt ”Mutter Skrap”, der skriver. Der kan være kaos indbygget i hjemkundskab, så vi kan lige så godt tage den fra start. Der er også lektier, og det kan være godt at øve sig i at vride en karklud, tørre borde af og vaske op i hånden. Det kan man nemlig ikke nødvendigvis, når man går i 6. klasse. Sådan her ser et typisk forældrebrev ud, når det er mig, der skriver det.

0   4

Ny værdi til de kreative fag

De praktisk-musiske fag bliver obligatoriske valgfag i udskolingen med mulighed for prøve

1   2

Undervisning uden digitale undervisningsportaler del 2

De sidste fire år har jeg deltaget i Madkamp.dk. Det har ændret min undervisning, jeg er blevet meget mere eksperimenterende og kommer ud i nogle hjørner på nogle emner, som jeg slet ikke havde tænkt på før.

5   3

Undervisning uden digitale læremidler.

Undervisningsminister Merete Riisager advarede for et par dage siden mod, at markedet for digitale læremidler er domineret af for få leverandører. Jeg har sagt nej tak til digitale læremidler både til håndværk og design og madkundskab. I håndværk og design får jeg idéer fra kurser, foredrag, gruppen på Facebook – kan varmt anbefales, og mange års erfaring fra håndarbejde i skolen og privat.

0   2

Den hurtige løsning på madkundskabstimer

Efter en uges projektopgave i 6.klasserne og fremlæggelser i 6.a´s madkundskabstimer blev det til en dag med den lettere udgave.

0   12

Madkundskab er livsnødvendigt. Nyt forslag om praktisk-musiske fag som prøvefag i udskolingen.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) sagde i en pressemeddelelse i sidste uge: ”Udskolingen er nærmest blevet støvsuget for praksisfaglige fag. Undervisningen her afspejler slet ikke, at praktisk forståelse, og det at kunne et håndværk i den grad også tæller. Det skal vi ændre, og det er der bred enighed om i forligskredsen.”

0   4

Det urolige forår

Jeg synes, foråret er en mærkelig urolig tid i folkeskolen. Uroen spreder sig og kommer mange steder fra. Lige fra OK18 og afstemning, over fagfordeling, til børn, der bliver forstyrret af sol og pubertet.

0   4

Fællesskabet omkring maden

Da min far var barn midt i 1940érne, skulle der være totalt tavshed, når der blev spist aftensmad på slaget 18.00. En gang kom to af børnene til at fnise, så blev de sendt i køkkenet, der kunne de spise videre. Da de to næste børn også kom til at fnise, og dermed sendt ud, sagde min farmor: ”Jeg går frivilligt”. Nu sad de fire børn og deres mor i køkkenet og snakkede og hyggede sig. Min farfar sad i stuen og spiste i tavshed.

2   16

Køkkenhave, syltekrukke og ikke et ord om OK18

Det tager omkring fem måneder at dyrke afgrøder i køkkenhaven. Det er lige så lang tid, som Anders Bondo Christensen og Michael Ziegler har forsøgt at finde en løsning på lærernes arbejdstid.

1   7

Lucas hader madkundskab.

Lucas har flere gange givet udtryk for at han ikke kan lide at have madkundskab. En dag gik han bandene mumlende tilbage til sit køkken efter han havde hentet mandler i skabet. ”Hov, hov ikke bande,” sagde jeg. Lucas svarede pænt igen, at det gjorde han hele tiden, når han havde madkundskab

0   3

Madkultur og traditioner i hjemkundskab i Grønland.

Hjemkundskab, som det stadig hedder i Grønland, bygger på den madkultur der er i landet. I Grønland er det jagten, der bestemmer.

0   4

Kaffemik en madkultursoplevelse på Grønland

Min veninde Mette og jeg var blevet inviteret til Kaffemik i forsamlingshuset. Mette har været til kaffemik før og sagde, at hvis vi kom kl. et ville vi være de eneste. Vi kom derfor klokken to.

0   5

Kaffemik – alle er velkommen – grønlandsk gæstfrihed og kultur.

Når grønlænderne fejrer særlige begivenheder som fødsel, fødselsdag, konfirmation med mere, inviterer de til kaffemik. Kaffemik er i ordets bredeste betydning ”åbent hus”, og som alle andre steder, er der ved sådan en lejlighed noget at putte i munden.

0   6

Kartoffelmel og big business: På date med byens virksomheder i åben skole

I tv-udsendelsen Debatten bragte en skoleleder forleden skolereform og åben skole på banen. Hvor nyt begrebet ”åben skole” er, kan diskuteres. Jeg tror, rigtig mange har lavet ”åben skole” før, men da hed det nok bare noget andet. Her er et eksempel på, når det går godt.

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.254 andre er allerede tilmeldt