BLOG Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


0   7

Brug knolden

I det nye år skal eleverne i 6. klasse have konkurrencegenet stimuleret. Den står på ”Madkamp”, og det skal eleverne jo forberedes på.

1   14

Årets bedste julekalender.

Hver dag i december måned er ”Smag for livet” dukket op på min Facebook side, som en julekalender med små hyggelige og meget nysgerrighedsskabende input på julemad, juletraditioner, på den subjektrelaterede forståelse, der er i smagsoplevelsen, og hvorfor det gode selskab er så vigtigt for måltidet. Når man kommer ind på deres hjemmeside, kan man kun blive begejstret. Det ene indlæg giver lyst til at læse et mere og endnu et.

0   4

Pas på forberedelsen

Det er tid til vedtagelse af næste års budgetter. Finansloven er klar med skattelettelser på lystbåde, store biler og sommerhuse. Budgetforligene i kommunerne skal også på plads nu, og det ligner mange steder besparelser på offentlige institutioner.

0   9

Det er kedeligt.

Et af fokuspunkterne i Danmarks Radio i dag er kedsomhed i skolen. På den skole, hvor jeg underviser, siger 42% af eleverne at undervisningen er kedeligt tit eller meget tit. Historien er jo ikke ny. Der var også børn, der kedede sig, da jeg gik i skole for 50 år siden. Og i marts var der flere artikler på ”Skoleliv” om kedsomhed i folkeskolen.

0   4

Fordybelse og fornøjelse

I øjeblikket har jeg udover mine almindelige madkundskabstimer også fordybelsesdage i madkundskab, hvor vi har hele fredage med undervisning fra 8.00 til 13.45.  Jeg kan virkelig godt lide fordybelsesdagene. Vi kan nå så meget mere.

1   2

Bæredygtige mål

FN har vedtaget en række mål for bæredygtighed, der skal nås inden 2050 Tirsdag den 13, november var jeg til Gå-hjem-møde i Food Innovation House i Vejle. Et arrangement som Madkulturen stod for.

1   9

Mangfoldighed på godt og ….

Alle børn i folkeskolen er forskellige - også inklusionbørnene.

1   5

Evaluering – når vi det?

Ja, helt ærligt, så når jeg det ikke altid.

0   6

Teori i madkundskab – kan man godt bruge så lang tid på det??

Det spørgsmål blev jeg mødt med fra en af mine kollegaer, da jeg har valgt, at der et par gange ikke skal laves mad i madkundskabstimerne. Der vil blive teorigennemgang i forbindelse med Gocook og igen i forbindelse med Madkamp. Det spørgsmål blev jeg noget overrasket over.

0   6

Boller og kage til klasseturen

For et par uger siden fik jeg en henvendelse fra forældrerådet fra den ene 6. klasse. Forældrerådet havde planlagt en tur ud i naturen med overnatning. Eleverne skulle hentes torsdag eftermiddag, sove i shelters sammen med forældrene. Fredag morgen ville en af klassens lærere komme ud til lejren og sammen med en naturvejleder undervise eleverne.

0   4

Alle tiders mad.

Efterårsferien er forbi. Jeg skal have madkundskab mandag klokken 10.00, så jeg har brugt lidt af min søndag på indkøb efter den indkøbsseddel, jeg havde lavet inden ferien i min forberedelsestid.

0   2

Ny skole – nye lokaler – de allerbedste

For næsten to år siden blev der konstateret skimmelsvamp på vores skole, og nu skal der bygges nyt.

0   4

Puljemidler til løft af de svageste elevere.

I et læserbrev konkluderer statsminister Lars Løkke Rasmussen og undervisningsminister Merete Riisager, at udlodningen af præmiepuljen for løft af svage elever viser, at "meget kan flyttes, hvis man for alvor tager fat, arbejder målrettet og inddrager forældrene". https://www.folkeskolen.dk/643032/loekke-og-riisager-se-hvordan-man-kan-loefte-eleverne-paa-et-aar

0   3

Smagens dag

Onsdag den 26. september var det smagens dag. Emnet i år er Madkulturhjulet. Et hjul med 12 temaer som for eksempel Klima og jordbund, religion, skik og tradition. Temaerne bliver der arbejdet med på kryds og tværs i 6 workshops.

0   3

Det årlige realitetschok

Jeg har været lærer i 35 år og undervist i madkundskab i ca. 20, og dog kommer det bag på mig hver år, hvor lidt eleverne kan i et køkken, og hvor forskellige eleverne og klasserne er.

0   7

Folkeskoleudspil og justeringer

Jeg følger selvfølgelig med i regerings udspil om folkeskolen. Både statsministeren og undervisningsministeren siger, det ikke er ændringer regeringen kommer med, men justeringer.

0   3

Sæson for æbler

Jeg har for første gang fået virkelig mange æbler. Så eleverne og jeg har skrællet, snittet ordnet og fyldt fryseren med æbler. Og hold da op, det tager lang tid, når man også lige skal hjælpe med dej til boller for første gangs bagere og æblesalat med speltkerner. Men en dejlig fornemmelse, når fryseren åbnes.

0   5

Hvor mange læringsmål skal eleverne forholde sig til?

Der har de seneste uger været meget skriveri og lavet flere udregninger om tidsforbruget vedrørende lærernes arbejde med læringsplatforme, om de så hedder ”Min uddannelse”, ”Meebook” eller ”Momo”. Jeg tror de ligner hinanden på mange punkter.

0   3

Hovedet under armen, eller hvordan man gør hverdagen umulig for sig selv.

Jeg har fået 175 timers aldersreduktion, så kan jeg nå at morgenbade et par dage. En perfekt start på dagen.

6   18

Læringsplatforme og tidsrøveri

På skolerne i min arbejdskommune indførte man for tre år siden en læringsplatform. Alle lærerne kom på kursus i tre dage. Læringsplatformen var under udarbejdelse, så vi famlede os frem og faldt i det ene hul efter det andet. I løbet af skoleåret – måske ret hurtigt – arbejdede vi mindre og mindre på platformen.

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.274 andre er allerede tilmeldt