BLOG Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Janus Neumann:

Lærer, cand. pæd. i didaktik m.s.h.p dansk, Folkeskolens faglige rådgiver i historie og samfundsfag samt anmelder på Folkeskolen.

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


0   20

Små beskeder med kæmpe effekt.

Hvad enten du stadig er ny lærer eller gammel rotte, så er der en hurtig genvej til det gode forældresamarbejde: De korte, positive beskeder om barnet. Som forælder bliver man glad.

0   2

Undervisningsforløb Dansk og kulturfag: Skæbner i Det moderne gennembrud

Når der arbejdes med den sidste del af 1800- tallet, rettes blikket mod Brandes, Bang og Skagensmalere. Her gives forslag til, hvordan man kan belyse datidens til tider absurde moralbegreber og samfundsorden.

2   7

Skurke, helte og fjollebilleder

Det er tid til skolefotos over det ganske land. Traditionen tro skal mange niende klasser have taget fjollebilleder. Dilemmaet opstår, når historien kryber ind i fjollebilledet og skaber uro

0   2

Nu har jeg så læst tre sider… forsættelse fra sidst

Både på denne blog samt på de omkringliggende blogge har det været diskuteret med bekymring, at stadig færre elever tør melde sig på banen i undervisningen. Ikke bare i kulturfagene, men generelt.

0   12

Jeg ved det hele. Jeg har læst to sider...

På mange skoler har fagportaler erstattet bøgerne i undervisningen. Portaler har åbenlyse fordele, men tekstmængden i de enkelte emner er ofte lille. De store elever bliver overrasket i overgangen til ungdomsuddannelserne.

0   4

Ny lærer: Forældresamarbejde til gavn for børn.

Dette indlæg er skrevet fra forældrestolen. Og lidt fra lærerstolen. Det handler om, hvordan der kan dannes grundlag for et godt, langvarigt forældresamarbejde mellem forældre og lærer og forældrene imellem. Til gavn for børnene

1   12

Ny lærer: Skab relationerne først

Som ny lærer oplever du måske, at der kan være meget at se til. Er du klasselærer, er der endnu mere. Husk, at trivsel går forud for læring.

5   9

Ny lærer, se her. Få hurtigt styr på kilderne.

Vi ved, at det kan være en stor mundfuld at starte som ny lærer, men enkelte råd kan gøre hverdagen lidt lettere. Et af dem kommer her.

0   3

EU- forløb har fået et gevaldigt løft

Lige før sommerferien lancerede Folketinget deres nye EU- forløb, der lægger sig i slipstrømmen af sidste års film om demokrati i Danmark. Der er godt nyt.

0   1

Blikket rettet mod næste år

Ferien er tæt på, men allerede nu rettes blikket fremad. Hvad skal der ske næste år, og hvor skal der sættes ind? Skoleårets sidste blog giver et par bud til inspiration.

0   5

Kulturfagsprøver: Har produktet overlevet sig selv?

Hvert år ser vi mange fine forsøg på at lave både digitale og analoge produkter til prøverne. Men har de egentlig nogen effekt, og bruges de overhovedet fornuftigt?

0   9

Skal du føre til kulturfagsprøve for første gang? Så se her.

Det kan være lidt af en opgave at føre op til prøve. Særligt hvis det er første gang, du gør det. Her får du nogle tip til, hvad du med fordel kan gøre for at prøven bliver en god oplevelse for dig og dine elever.

0   4

De lange kilders lod

Flere af os har oplevet at få tilsendt alenlange kilder i vores censormateriale. Vi bør lære vores elever at vægte kilderne ud fra kvalitet og ikke kvantitet.

2   13

Man begår ikke den samme fejl to gange. Helst ikke.

Ok, jeg blev klog af skade, sidst jeg førte op i historie. Jeg sendte kun elevernes materialer i papirform til censor. Det gør jeg ikke igen.

0   2

Et helt historiefag i folkeskolen

Hvordan bygger vi bedst mulig bro mellem fagene op gennem folkeskolen? Hvordan sikrer vi progression? Vi står med en udfordring.

2   14

Forløb nu med opgivelser på Clio Online

Alle opgivelser ligger nu klar til prøve i alle kulturfagsforløb for 8. og 9. Klasse. Der kan spares meget tid med dette nye tiltag.

0   7

Adgang til kilder med Padlet til kulturfagsprøverne

I den nye bekendtgørelse for kulturfagene må eleverne kun tilgå nettet i begrænset omfang. På få minutter kan man sikre kilder fra undervisningen til prøverne. Læs her hvordan.

2   5

Det er ikke nok at være klog nok

Professor og tidl. formand for Børnerådet, Per Schultz Jørgensen, giver i nedenstående video sit bud på, hvorfor børn i dag mere en nogensinde før har brug for karakterdannelse. Som lærere har vi her et stort ansvar, når vi skal hjælpe vores elever til at finde et indre kompas.

0   8

Kulturteknikker kan være anvendt i alle fag

Det er værd at bemærke, at de kulturteknikker, der anføres i opgivelserne til en evt. prøve kan være tillært i andre fag end prøvefaget.

0   10

HistorieLab viser nuanceret billede af Besættelsen.

Med ny temaside tages vi med rundt om Besættelsen og præsenteres for kilder, der ikke er bange for at rejse kontroversielle spørgsmål, omend der kunne stilles flere.

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
6.513 andre er allerede tilmeldt