BLOG Folkeskolens engelskrådgiver

Maria Roneklindt:

Lærer og Folkeskolens engelskrådgiver

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

2   15

Prøven i skriftlig engelsk: Lad nu eleverne bruge internettet – og høre engelsksproget musik!

I prøven i skriftlig engelsk må eleverne ikke anvende internettet til informationssøgning. For tænk, hvis de læste noget på engelsk og blev hjulpet eller inspireret?! Af samme grund må eleverne heller ikke høre engelsksproget musik under prøven. I min optik virker disse begrænsninger både gammeldags, stædige og nærmest komiske.

21   34

Er jeg en ond lærer, når jeg tvinger min elev til at fremlægge foran klassen?

Som lærer føler jeg mig magtesløs og fuldstændig i vildrede. Flere af mine elever er så præstationsangste, at de ikke tør fremlægge deres projektopgave foran deres klassekammerater. Skal jeg bøje mig og lade dem fremlægge kun for os lærere, eller skal jeg holde fast i min overbevisning om, at livet også handler om at blive skubbet derud, hvor man ikke altid kan bunde?

0   5

Juleaktiviteten jeg altid vender tilbage til

Kender I det med, at der altid er en aktivitet, som I vender tilbage til? Den er sikkert meget banal, men måske er det derfor, den fungerer så godt, at du bruger den igen og igen? Jeg vil her dele min ’slår-aldrig-fejl juleaktivitet’, og så håber jeg, at der er nogle af jer, der kan blive inspireret og måske selv bruge den i jeres klasser her i december måned.

0   9

Hvordan får man succes som engelsklærer?

Er de nyudklækkede engelsklærere dygtige nok til engelsk? Ikke hvis man spørger censorerne på læreruddannelsen. Men er der ligefrem grund til at udtrykke ’ganske stor bekymring’, som det står beskrevet i censorrapporten? Nej, ikke hvis man spørger mig.

2   26

Du ved, du er engelsklærer, når...

Jeg er stolt engelsklærer. Men da jeg i sidste uge tog mig selv i at rynke på næsen af radioværtens udtale af Natalie Imbruglias udgave af sangen ”Torn”, gik det op for mig, at jeg nok er en smule arbejdskadet. Det fik mig til at forfatte følgende liste. Måske er du enig, og måske har du også dine egne særheder som engelsklærer?

0   21

”Mormor, børnene i skolen er søde nok, men…”

Min mormor er gået bort. I dag skal jeg sige endegyldigt farvel til hende. Indlægget her er tilegnet min fantastiske mormor, som altid lyttede tålmodigt til min skolesnak. Jeg ville ønske, at skolepolitikerne havde den samme evne til at ville lytte til os lærere. For de har da – modsat min mormor – evnen til at handle på det, vi fortæller.

0   9

Skriftlig engelsk: Hvordan udfordrer jeg mine stærkeste elever?

Min blog har indtil nu nærmest kun handlet om mine udfordringer med mundtligheden i engelskfaget. Nu bevæger jeg mig ind på et andet stort område, nemlig skriftligheden. For her inden efterårsferien læste jeg stile fra min dygtige 8.B, og et spørgsmål pressede sig på: Hvordan udfordrer jeg de af mine elever, der skriver engelsk på så højt et niveau, at selv en 3.G’s engelsklærer ville klappe i hænderne?

0   20

Den dag engelsklæreren tabte både næse og mund

Kender I det, når I kan leve højt på en positiv oplevelse rigtig længe? Sådan én vil jeg dele med jer i dag. For selvom de negative oplevelser kan fylde rigtig meget i lærerlivet, så synes jeg også, at vi har et ansvar for at dele de positive oplevelser. For dem er der stadig masser af i folkeskolen. Hør bare her:

0   14

Når engelsklæreren fejler (og ikke kan leve op til sine egne idealer)

I går kunne jeg ikke stave til ’superior’. Foran 9.A. Jeg gik simpelthen i sort og efter flere forgæves forsøg på at skrive ordet rigtigt på tavlen, måtte en elev til sidst slå det op. Det var pinligt og grænseoverskridende og slet ikke sjovt. Og det slog mig, at mit eget ideal om at sige ’pyt’ var nemmere sagt end gjort.

9   36

Status efter den første måned på nedsat tid

30 timer om ugen i stedet for 37 timer. For mig har det betydet én ugentlig fridag, reduceret undervisningstimetal og derfor også reduceret forberedelse. Men jeg har stadig ligeså mange møder og præcis ligeså mange timers pædagogisk udvikling som mine kollegaer på fuld tid. I mit hoved kan jeg ikke helt få det til at stemme.

1   9

Den første engelsktime efter sommerferien – idé til en aktivitet

Sommerferien er slut. Nye – og kendte – engelskhold venter lige om hjørnet. Men hvad laver man i den allerførste engelsktime, når man gerne vil give et godt indtryk af både sig selv og faget? Læs med her og få mit bud på, hvordan man får en god – og engelsktalende – start på et nyt år skoleår i engelsk.

4   49

Årsplan i engelsk: Sådan er reglerne for visning af film i undervisningen

Planlægger du igen til næste skoleår at bruge film i din undervisning i engelsk? Og er du – ligesom så mange andre lærere – i tvivl om, hvordan reglerne på området helt præcist skal tolkes? Så læs med her her, og lad os hjælpe hinanden, så vi undgår at bryde ophavsretsloven.

12   22

Prøven i mundtlig engelsk: 17 minutters ’walk in the park’

Hver fjerde elev får i dag karakteren 12 ved den mundtlige afgangsprøve i engelsk. Til sammenligning var det færre end hver tiende elev i 2008, der scorede topkarakter. Ifølge eksperter på området kan det kun skyldes, at eleverne er blevet dygtigere til engelsk, eller at lærerne er blevet for rundhåndede med karaktererne. Ingen tør nemlig gætte på det åbenlyse: At prøven i engelsk simpelthen er for nem.

1   10

Kære kommende undervisningsminister: Dette ønsker eleverne sig for folkeskolen

Jeg har spurgt mine elever, hvad de godt kunne tænke sig var anderledes i folkeskolen. Jeg fortalte dem samtidig, at jeg ville skrive deres ønsker i et brev til den kommende undervisningsminister. Stafetten er nu givet videre til dig. Jeg håber, du vil lytte. Det er trods alt dem, det hele handler om.

0   17

Nød lærer nøgen engelsklærer...

Når eleverne ikke vil tale engelsk i undervisningen, er det bestemt ikke let at være engelsklærer. For hvordan træner man det mundtlige engelske sprog, når eleverne er tavse som graven? Det skal jeg sige dig. Man går i tænkeboks. For nød lærer som bekendt nøgen engelsklærer at tænke alternativt. Få her mine fem bedste bud på, hvordan du får de kære elevers tunge på gled.

6   68

Kan jeg tillade mig at melde mig syg?

Jeg har ofte stillet mig selv ovenstående spørgsmål. Og hvor er jeg dog træt af det! Det burde ellers være simpelt, for som lærer kan man ikke have en off-day. Børn hverken kan eller skal tage hensyn. Derfor skal jeg melde mig syg, når min underlivssygdom giver mig (menstruations)smerter, der ikke kan tages med almindelige smertestillende piller. Men hvorfor er det så svært?

0   5

Er det første gang, du skal have elever til mundtlig engelsk afgangsprøve?

Er du nyuddannet lærer, eller er det bare første gang, du skal have en klasse til mundtlig engelsk afgangsprøve? Fortvivl ikke. Jeg har her samlet mine bedste råd til dig, der måske føler dig lidt på usikker grund i forhold til den kommende prøve.

4   19

Metoden, der (måske) kan få alle elever til at tale engelsk i undervisningen

Det tilbagevendende spørgsmål om, hvordan man får alle med i undervisningen, er måske – delvist – besvaret ved en metode, jeg blev præsenteret for ved et oplæg på årets Læringsfestival i Bellacentret. Filosofisk dialog som en metode til at åbne op for kommunikationen på engelsk i klasserummet. En metode, hvor store, åbne spørgsmål bruges til at motivere eleverne til at tale – og glemme frygten for at fejle.

0   17

Innovation i engelskundervisningen – idé til et forløb

I Høje-Taastrup Kommune arbejder vi intensivt med innovation. Det betyder, at jeg også som engelsklærer afprøver nye metoder i min undervisning. Og det er ikke helt uden skepsis. For hvordan får jeg flettet innovation ind i min undervisning uden at noget andet – fagfagligt – går tabt? Læs med her og se, hvordan jeg gjorde, da jeg arbejdede innovativt med 9. klasse i engelsk.

12   105

Kan jeg være lærer som 72-årig?

Om 35 år kan jeg gå på pension. Så er jeg 72 år. Kan jeg være lærer i den alder? Og under de nuværende forhold? Mit skeptiske jeg finder det usandsynligt, mens mit fornuftige jeg tvinger mig til at fokusere på nuet. Et nu, hvor jeg trods alt stadig er glad for mit job.

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.522 andre er allerede tilmeldt