BLOG DSA - Dansk Som meget Andet end sprog

Merete Løvgreen:

Lærer, konsulent, udvikler og indehaver af forlaget Sproggren

Abonner på nyt om DSA - Dansk Som meget Andet end sprog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

6   42

Det bli'r måske lidt personligt, men nu er det nok!

Når man virkelig tror på noget, må man nogle gange gi' slip på det for at se, hvordan det folder sig ud. Det gør jeg nu med 11 års udvikling af materialer til bevægelse i undervisningen.

0   7

Sådan puster du liv i forældremødet

Vi kender vist alle sammen følelsen af ikke ligefrem at springe op og ned af glad forventning, når vi tænker på det forestående forældremøde. Det må vi ha' lavet om på lige nu. Mere end 2.000 downloads på 2 dage viser, at flere vil det samme.

0   9

Viser min søn dig respekt?

Fra min tid som underviser af tosprogede børn og mine samtaler med disses forældre fra mange forskellige kulturer har særligt én ting slået mig hver gang. Det vigtigste for disse fædre og mødre er ikke trivsel, testresultater eller ugeplaner, men graden af respekt deres barn viser mig som lærer.

0   4

Når livet former lektionen

Som titlen på denne blog antyder, er jeg meget optaget af alt det, der foregår mellem os mennesker i undervisningen. Forventninger, håb, ønsker, krav, stress og al den bagage vi alle har med os ind i klasselokalet. Som DSA-lærer kan livet ofte præge lektionen. I en grad, så man aldrig glemmer det.

0   18

At blogge eller ikke at blogge

Dette skriv er måske lidt utraditionelt, men ikke desto mindre har jeg besluttet mig for at dele mine tanker med dig. Hvem du så end er, der læser med. For måske bliver det mit sidste indlæg.

0   9

Når små underviser store

Man skulle næsten tro, at denne model var ældre. Det ville nemlig være det perfekte afsæt for denne blogs titel 'Dansk Som meget Andet end sprog'. Det sker imidlertid lige nu. På en folkeskole i Jylland. Med glade gæster på besøg.

0   3

En enkelt pegefinger eller hele kroppen?

Har du også oplevet de mange positive sidegevinster ved at lade dine elever/kursister bevæge sig? Eller har du lyst til at prøve det? Tror du på, at de skal flytte mere end deres pegefinger for at udnytte deres fulde læringspotentiale? Så læs med her.

0   5

Brikken over i'et

Opdagede selv dette site for et par uger siden og har nu brugt det adskillige gange på flere sproglige niveauer. At samle et puslespil, mens man kun må hjælpe hinanden på dansk, kan nemlig stille store krav til det danske ordforråd.

1   10

Vindueskarmedisterpølseret - velbekomme!

Du kender det garanteret. De timer, hvor du kan se, at der ikke er så meget krudt tilbage de sidste 10-15 minutter, men hvor du også føler, det er for lang tid at spilde med ingenting. Her kommer lige det ord, du mangler.

0   4

Sandt eller forkert?

Kan du også nogle gange stå med 10 minutter tilovers? 10 minutter, som på den ene side er for kort tid til at gå i gang med noget nyt, men som på den anden er for kostbare til bare at spilde. Hvis ja, så kommer her lidt førstehjælp til både krop og hjerne.

0   5

Grundled eller håndled?

Når en elev eller kursist snildt kan identificere udsagns- og grundled i en sætning, men ikke aner, hvad et håndled er, har vi så fejlet? Hvordan finder vi balancen, så de både kan få et arbejde og bevare deres værdighed hos lægen, når de skal forklare deres symptomer?

0   5

Måske er du den eneste dansker?

Vores elever og kursister vil så gerne snakke med os og øve sig på det svære sprog. Men hvor går grænsen mellem samtale og undervisning? Hvor meget kan vi tillade os at rette undervejs uden at smadre motivationen?

2   12

Forkyndelse eller fællesskab

De seneste dage har Gribskolen i Græsted vakt en del opsigt og affødt mange kommentarer på grund af deres valg om at aflyse årets julegudstjeneste. Det gøres af hensyn til de tosprogede elever på skolen, men behøver det virkelig være så sort/hvidt og julerødt?

0   5

Julebanko med bevægelse

Bankospil er som regel ret populært. For dem, der har svært ved at sidde stille kan det imidlertid være en hård nyser, og det har Sproggren nu en løsning på.

0   4

Gratis kort og julegodt

Julen kan for mange elever være svær at forstå rent sprogligt. Kendte ord bruges på nye måder, og mange udtryk kræver en kæmpe forforståelse. Her er derfor lidt gratis julematerialegodter til jer.

1   7

Flersprogedes forcer

Er det godt eller skidt at have flere sprog? Det har forskning fra USA et bud på, mens man på en skole i Svendborg har erstattet de nationale tests med sprogportrætter.

0   6

Spørg endelig

Når det gælder flygtningebørns vilkår og hverdag i nærområdernes flygtningelejre, kan det være svært at svare fyldestgørende på spørgsmål fra vores elever. Det kan en helt ny undervisningsportal nu hjælpe med.

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
979 andre er allerede tilmeldt