BLOG Digitalt Selvforsvar

Pernille Tranberg:

Dataetisk rådgiver

Abonner på nyt om Digitalt Selvforsvar i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

0   4

Sådan bliver man en digital Ninja og undgår datamanipulation

Fake news og indhold kan få os til at gøre ting, vi ikke ønsker eller havde planlagt. Data kan altså manipulere med os.

0   29

Nye spil og værktøjer skal lære elever om data

I takt med at persondata spiller en stadig større rolle i vores samfund, i forretningslivet og i borgernes hverdag, er det så meget desto mere vigtigt, at eleverne forstår den rolle, og at de kan agere smart omkring deres egne data. Den måde, de bedste lærer det på, er via leg i form af nyudviklede spil som Smart House og Datafisk.

0   7

Fake eller ikke fake - hvordan lærer vi at skelne?

Brugere af sociale medier bør alle agere som kritiske journalister, der som udgangspunkt er skeptisk over for det indhold, de møder. Sund skepsis er alfa og omega, da fake news er over alt. Nye gratis kurser i dataforståelse, digitalt medborgerskab og digitalt selvforsvar klar efter sommerferien

3   7

Børn (og voksne) skal forstå gode og dårlige data

Alt for mange unge får delt fotos og tekst om sig selv, som de ikke bryder sig om. Derfor lærer vi dem at være offentlige mennesker og tænke som en dygtig ansvarlig journalist.

1   23

Hold big techs værdier ude af undervisningen

Facebook lovede for nylig, at de ville rejse rundt på danske folkeskoler og holde foredrag om digital dannelse. Men det skal Facebook da ikke - ligesom Tinder ikke skal stå for seksualundervisningen. Det skal undervisere med danske værdier og fri af økonomiske interesser

0   7

Hvorfor er 'privatliv' vigtigt i et demokrati?

LB Forsikring finansierer 3-timers gratis workshops for skolelærere i hele landet, så de kan komme på forkant med eleverne og lære dem vigtigheden af privatliv i et datademokrati

0   4

Hvem vil ikke være en digital Ninja?

Nye gratis kurser i dataforståelse og digitalt selvforsvar for både elever og især lærere. Center for Undervisning, CFU, udbyder i samarbejde med mig og betalt af LB Forsikring 24 workshops landet over for at træne lærere i at blive digitale Ninjaer

1   1

Gratis foredrag: Få styr på din digitale identitet

Tag kontrol over dine digitale fodspor, forstå datatidsalderen og lær digitalt selvforsvar. Lærerstandens Brandforsikring sponsorerer foredrag. Der er stadig et par stykker tilbage i år og flere efter nytår

0   6

Samtal og konferer i fred

Hvis du ønsker at bruge værktøjer, der ikke opsamler dine data og profilerer dig, skal du vælge alternativer til Facebook Messenger og Skype. Og faktisk findes der nogle, som er rigtig gode. Der er stadig gratis foredrag at booke.

0   5

Hvordan ved jeg hvem jeg kan stole på

Mange børn og voksne tror, at når alle andre bruger et værktøj, så er det nok fordi det er ok. Men sådan forholder det sig ikke. Her er en lille guide til hvad du skal spørge dig selv om for at vurdere, om du kan have tillid til en tjeneste, hvad angår dens brug af dine data. Og så er der nye gratis foredrag til dem, der kommer først.

0   8

Dataetik på Læringsfestivalen

Hvis du kommer på Læringsfestivalen 6.-7. marts med i tusindvis af andre lærere, er der masser af muligheder for at høre og lære om dataetik og digitalt selvforsvar

0   6

Vi bliver profileret på nye sofistikerede måder

Har du hørt om device fingerprinting? Det er en indsamling af data til profilering af dig og mig og meget mere avanceret end cookies. Hør hvad du kan gøre.

0   3

Sikre chat og 'skype' apps nemme at bruge

Langt de fleste danskere - inklusive børn - bruger Facebook Messenger og Skype. Begge værktøjer lever af vores data, uden at vi helt forstår hvordan. Der er gode, gratis alternativer, som giver dig fuld kontrol over egne data. Ring for gratis foredrag på din skole.

0   11

Hvis du ikke vil have Facebook lytter med, sluk din mikrofon

Har du nogensinde oplevet, at du har talt med nogen om noget, og så senere fået en reklame for det, uden at du har søgt på det på nettet eller været inde på en hjemmeside om emnet? Det er der flere og flere, der gør, og en del apps lytter også med på dine samtaler i den fysiske verden. Her er hvad du kan gøre ved det.

0   5

Få billigere hotel ved at ændre din lokation

En VPN-tjeneste er ikke kun god, når du går på et åbent gratis wifi og dermed krypterer trafikken mellem det wi-fi og din gadget. Den kan også hjælpe dig med at få billigere priser, for priserne er forskellige afhængig af, hvad et website ved om dig.

0   4

Det er ikke kun børnelokkere der har andre navne online

Man kan godt lære børn at bruge et andet navn end deres eget og dermed beskytte deres rigtige navn, indtil de forstår hvad det vil sige at være et offentligt menneske.

2   5

Privatliv er kontrol over egne data

Når man spørger børn og unge, om de interesserer sig for privacy, kan man få det indtryk, at det gør de ikke. Men spørger man dem om de ønsker at kontrollere, hvem der ved hvad om dem hvornår er der ingen tvivl. Lærerstandens Brandforsikring støtter nye folkeskoleforedrag om digitalt selvforsvar og digital identitet.

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.080 andre er allerede tilmeldt