BLOG Dannelse og bæredygtighed

Niels Larsen:

Ph.d, Konsulent

Abonner på nyt om Dannelse og bæredygtighed i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

0   4

Etik og bæredygtig dannelse

I arbejdet med uddannelse for bæredygtig udvikling vil eksistentielle spørgsmål og spørgsmål om selve vores livsgrundlag spille en rolle. Det er det etik handler om. Hvordan hænger etik, bæredygtighed og demokrati sammen?

0   3

Verdensmål 4 om uddannelse forklaret i børnehøjde

Mål fire i de 17 verdensmål handler om kvalitet i uddannelse. Målet kan godt virke lidt abstrakt, men forfatteren Jesper Tornbjerg har gjort et godt forsøg for de 9 – 12 årige i sin seneste bog om Victoria & Verdensmålene.

0   1

Hvordan underviser man i sociale og følelsesmæssige kompetencer under COVID-19?

Da jeg i sidste uge var til et netværksmøde og bagefter skulle med S-toget hjem, sad jeg sammen med en af deltagerne og vi snakkede videre om eftermiddagens oplæg og udbyttet af mødet. Pludselig begyndte vi at tale om, hvor svært det var, at sidde og snakke med mundbind på, som vi skulle i S-toget. Samtalen var mere anstrengt og mindre livlig. Det var besværligt at vise – igennem sin mimik- hvordan man kunne understrege et argument eller et udsagn fra den anden. Hvis denne form for pandemier bliver mere omfattende og oftere kommer til os, hvordan kan vi så på en mere bæredygtig måde undervise og udvikle elevernes evner, muligheder og kompetencer i arbejde med sociale og følelsesmæssige evner?

0   0

Genåbning af skoler - hvad har hjemmet og skolen lært?

Nu åbner skolerne igen efter at eleverne i lang tid har været hjemme med online undervisning. Hvordan foregik hjemme-online undervisningen og hvad betyder det for eleverne, når vi ser på det sted og det læringsrum hjemmet kan tilbyde? Og ikke mindst: hvordan kan hjemmet forberede sig og skolerne til fremtidige pandemier, når der kommer mere hjemmeundervisning? Der bør sættes mere forskning i gang.

0   1

Bæredygtig grundskole: Nyt politikprogram

Grundskolen skal tage den grønne omstilling til sig og danne - uddanne de børn og unge, der skal være med til at sikre en grønnere fremtid, sådan skriver Teachers for Future i deres politikprogram, der har været diskuteret lige siden december sidste år, og nu her midt i en Coronatid, er offentliggjort 15. april.

0   0

Coronatid og de 17 verdensmål

Uanset om du arbejder online som lærer lige nu eller efter, når denne krise med coronavirus er overstået, vil der opstå behov for at undervise med og om denne verdens andre kriser. Som for eksempel klimakrise og ikke mindst behovet for en mere bærdygtig udvikling. Prøv at bruge de 17 verdensmål og se på forskellen mellem rige og fattige lande i kampen mod coronavirus.

0   1

COVID-19 på danske skoler: er vi forberedt?

Findes der et beredskab for de danske skoler, hvis de skulle rammes af smitte fra coronavirus – COVID-19?

0   2

Juleaften og verdensmålene

Juleaften for 51 år siden så mennesket for første gang vores lille klode fra månen. Siden 1968 er vi blevet mere og mere klar over hvor skrøbelig planeten er. Med de 17 verdensmål har vi fået et samlet billede af, hvad der bør gøres, for at bevare kloden, så vores børn og børnebørn får lige så meget glæde af den, som vi har haft. Verdensmål 15 handler om livet på land.

0   3

Øen – og alt skidt fra havet

Hvis nogen af jer har fulgt med i DR serien om Øen, hvor en håndfuld danskere skal forsøge at overleve i 30 dage, vil I måske undre jer over, hvor meget de er i stand til at samle op af plastik og andre forbrugsvarer – f.eks. tandbørster, som ligger og flyder på en ø, midt i Stillehavet. Mål 14 handler om livet i havet.

0   1

De 17 verdensmål og skolen er mere end klimakamp

Hvordan får vi skolen og de 17 verdensmål integreret på en naturlig og integreret måde, og dermed en del af den faglige, tværfaglige undervisning og en måde hele skolen arbejder efter i samarbejde med lokalsamfund og det internationale arbejde?

0   0

Det regner meget i Danmark i disse måneder

Mål 13 i de 17 Verdensmål handler om klimaindsatsen, hvor klimaforandringer og dens konsekvenser er i fokus. Som underviser kan det være interessant og lærerigt at sammenligne Danmark med et land som Kenya, da temaerne er meget ens, men konsekvenserne for befolkningerne er ekstremt forskellige. Det kræver at lærernes didaktiske kreativitet blive udnyttet fuld ud.

0   1

Når børn samler skrald i naturen – hjælper det?

Der er meget symbolik og gode billeder i, at en gruppe børn eller en skoleklasse samler skrald for menneskehedens skyld. Men rykker det, når vi taler om et forbrug, affaldshåndtering og produktionsformer, der skal være bæredygtige, som det 12. verdensmål handler om?

0   0

180 dage i Ghettoen – man hvad med slummen?

DR1 er startet på en ny doku-serie om syv etniske danskere, der flytter ind i en såkaldt ghetto i Gellerupparken i Århus. Men en ghetto vil være langt at foretrækker frem for at bo i slummen trods alt. Mål 11 i de 17 verdensmål handler om byer og lokalsamfund.

1   3

Er du træt af klimadebatten?

den 20. september er der erklæret global skolestrejke og den bliver fulgt op i Danmark fredag d. 27 september med "Break for Climate". Men er der ved at brede sig en mæthed med klima demonstrationer?

0   2

Mål 10 om mindre ulighed i Verden

Mål 10 i de 17 verdensmål handler om at reducere uligheden frem mod 2030. Uligheden kan have mange ansigter, men på trods af materiel fattigdom, kan man sagtens være rig på andre områder

1   2

Cirkulær økonomi ind i skolen og på skemaet

I 2011 udgav huset Mandag Morgen for første gang bogen Guide to Sutainia. Bogen giver et glimrende indblik i de muligheder som virksomheder ser i at arbejde med de 17 Verdensmål på forskellige måde. Verdensmål nr. 9 handler om hvordan virksomheder handler mere miljømæssigt fornuftigt. Genbrug og reparation burde være en del af skolens undervisning, så børn og unge allerede i skolen fik handleerfaringer med ikke at smide væk og forbruge, men i stedet blev kloge på genbrug og cirkulær økonomi.

0   1

Børnearbejde i Danmark og resten af verden

I Danmark er der masser af børn og unge, der arbejder i deres frie tid, efter skole for at tjene penge til sig selv. Det er noget andet end tvangsarbejde, hvor børn arbejder på fuld tid – under tvang - for at tjene penge til andre. Billedet viser en lille pige, der slæber brænde hjem til familien. Hun er fra Turkana i det tørre nordlige hjørne af Kenya (Foto: Edgar O. Omondi). Mål 8 i de 17 verdensmål, handler blandt andet om børnearbejde i verden.

0   5

Læringsfestival 2019 – bæredygtig?

Jeg tog på årets læringsfestival for at se, hvordan udstillerne forholdt sig til uddannelse for bæredygtighed, læring om klimaforandringer og dens konsekvenser, men også med spørgsmålet om de større forlag – mainstream leverandørerne til læremidler har noget for den store gruppe af elever, der f.eks. fredag d. 15 marts 2019 igen strejker for, at de voksne skal til at tage sig sammen og gøre noget ved omstillingen til en bæredygtig fremtid nu og her!

1   4

Lad os støtte eleverne – de skal leve efter os

Der er et globalt opråb i gang, startet af en svensk skoleelev, der sad tavs og alene foran den svenske rigsdag for at fortælle politikerne, at de ikke gør nok mod de klimaforandringer, der er i gang. Nu følger flere og flere elever med – et opråb fra neden, der har spredt sig til hele verden. Lad os støtte eleverne.

0   1

Vil løverne investere i energi i Afrika?

Løvens Hule på DR1, kan udvikles som et lærende procesforløb med udgangspunkt i mål 7 om Bæredygtig Energi. Billedet viser et eksempel, hvor Grundfos opstiller vandpumper, der drives ved hjælp af solceller. Det er medarbejdere ved Grundfos, der selv har lagt penge i projektet. Lad jeres elever arbejde med eksempler, hvor de er med til at løse energiproblemer, og lad dem fremlægge deres produkter og løsninger som i Løvens Hule. En ide, der også kunne bruges i DR.