Naturfagslærer
Abonner på nyt om Biologi i dit personlige nyhedsbrev.
Jeg kunne så godt tænke mig skolehave. Det har jeg kunnet længe, men jeg er endnu aldrig rigtigt kommet videre med idéen.
Det er onsdag, der står biologi på skemaet og 8. klasse er samlet i naturfagslokalet. Der skal laves et par forholdsvis simple undersøgelser af planters respiration og fotosyntese. Den klassiske med vandpest, reagensglas, CO2-indiaktor osv.
I disse for vort land så sære tider har jeg, som alle I andre, forsøgt at finde mig selv, mine fag og ikke mindst mine elever med noget undervisning i en eller anden form.
Undervisningsministeren vil have flere bøger og færre skærme i klasselokalerne. Held og lykke med det!
Så kom de endelig, de nye læseplaner, næsten tidsnok til at vi kunne bruge dem i vores planlægning af året.
Inspireret af en debat på Naturmødet i Hirtshals om hvordan børn får glæde ved naturen, har jeg gået og funderet over, hvor naturen mon egentlig er blevet af i biologiundervisningen.
Trænger du til lidt variation i din måde at evaluere på. Så prøv dette brætspil til træning af faglige begreber i naturfag - netop afprøvet med succes i 8. kl.
Jeg har travlt – rigtig travlt. Med storteammøder, læringsmøder, PLF- og PLC-møder og andre forkortelser. Det eneste, jeg ikke har travlt med, er at samarbejde om mine fag.
Den nye naturfagsstrategi omtaler muligheden for i fremtiden at benytte såkaldte virtuelle laboratorier i naturfagsundervisningen.
Jeg glæder mig som et lille barn til juleaften, for nu er det atter tid til Big Bang naturfagskonferencen. To fulde dages faglig fordybelse i naturfag - både praktisk og teoretisk. Det er en ren gavebod.
Sætningen: Det er godt nok koldt!” er nok en af de mest brugte i den seneste uge. Det har været lidt besværligt at komme på arbejde og i skole, og sne og kulde har givet udfordringer og kolde tæer. Men rigtigt vintervejr kan også give mulighed for at lave højaktuel naturfagsundervisning.
Vi bruger ofte modeller i biologi, når noget er meget småt eller meget stort. F.eks. når vi skal lære om celler.
Udtalt af en elev i 7. klasse efter fire timers feltarbejde ved sø og vandløb. At man kan få en hormonforvirret 7. klasseselev til at interessere sig for et lille vanddyr bekræfter vigtigheden af feltarbejde i biologiundervisningen.
Dette skriv handler, på trods af titlen, ikke om evolution, men derimod om hvordan man bærer sig ad med at holde gejsten, når man kommer tilbage til skolehverdagen efter en konference.
De seneste år har debatten om vaccine eller ej raset i medierne.
I år er mit mål at gøre mere af noget. Der skal simpelthen være meget mere naturfag rundt om mig i det kommende år.
Af selveste den nye undervisningsminister, som på DR2 sagde, at det er lærernes fortjeneste, at PISA undersøgelsen er så positiv. Det er altid dejligt med roser og klap på skuldrene, og så må der jo være noget af det vi gør, der virker. Også selv om vi godt ved, at PISA ikke måler alt.
Så står man der og har forberedt en varieret undervisning til sin 6. klasse i N/T - med inddragelse af IT, digital platform, elevaktivitet og hele molevitten.
Når 30 natur/teknologilærere samles til fagligt kursus, skabes der grundlag for udvikling og ægte didaktiske diskussioner.
Efter en skøn ferie i det sydfranske var det helt perfekt, da der forleden aften blev vist en udsendelse om den vilde, franske natur – troede jeg.