Folkeskolen nr. 21 2021

Forside af Folkeskolen nr. 21 2021
0   36

“Som at putte en firkant ind i en cirkel”

Det var ikke lige ud ad landevejen, da Josefine Rask Dam og Aviaja Stjernstrøm valgte at se på filosoffen Hannah Arendts relevans for faget kristendomskundskab i deres bachelorprojekt. Undervejs overvejede de at droppe projektet, men de holdt fast – og nu modtager de en særpris om skolens dannelsesbidrag på Lærerprofession.dk.

0   30

Hjælp til talblinde elever

Matematikvejleder vinder pris for sit PD-projekt om talblindhedstesten. Helle Hillebrandt Møller arbejder for, at vi anerkender, at nogle elever er talblinde, og at de skal hjælpes, så de kan komme godt videre i deres liv og med en uddannelse.

3   10

Corona sender lærere hjem igen

204 skoler havde i sidste uge registreret coronasmitte, og fem skoler havde påbud om delvis nedlukning – Mikkel Beckmanns arbejdsplads, Stengård Skole, var en af dem. Styrelsen for Patientsikkerhed forudser, at flere skoler må lukke ned, i takt med at smitten stiger.

0   1

Vejen til et godt indeklima på skolen

Realdania har samlet 30 skoleeksempler på godt indeklima. Eksemplerne strækker sig fra solfilm på vinduerne til bevidsthed om udluftning, måling af CO2 i luften og forbedring af de akustiske forhold. Bliv inspireret til løsninger af indeklimaproblemerne på ”Indeklima i skoler”. Realdania har tidligere udgivet en håndbog, der trin for trin guider kommuner til at tage fat på at forbedre indeklimaet på skolerne. I den nye udgivelse er der billeder og beskrivelser fra de 30 skoler med små og større løsninger på at forbedre et dårligt indeklima. Fordi det betyder rigtig meget for elevernes koncentration, velbefindende og faglige resultater i skolen. realdania.dk

0   0

E-bog: Fake, fakta og vacciner

Vi oplever en pandemi, men også en infodemi, der er spredning af information og misinformation på de sociale medier, siger WHO.

1   15

Og prisen går til …

Niveauet var højt, da årets bedste bachelorprojekter fra læreruddannelsen og PDprojekter blev kåret ved Lærerprofession.dk’s prisfest sidste fredag i november. Her er alle årets prismodtagere.

0   5

Skab dig til tryg læring

Lærere skal slippe egen frygt for kaos, før de kan få eleverne til at kaste sig ud i musikalske eksperimenter. Sådan lyder det fra musiker og underviser Kirsten Juul Seidenfaden. Hun har en række konkrete råd til, hvordan man som lærer sætter turbo på kreative forløb i undervisningen. For eksempel ved at lade eleverne skabe sig til at komponere musik.

0   11

Leder: At lære af studerende

Universitetsskoler kan være en del af løsningen på en ny læreruddannelse, hvor skoler, forskere, lærere og studerende udvikler sig sammen. Det er de allerede godt i gang med på læreruddannelsen på UC Syd – og det virker.

8   36

von Oettingen: Vi har været first movers

Det giver skoler et større ansvar, når de selv er med til at uddanne lærere frem for blot at bestille hos læreruddannelsen, hvad nye lærere skal kunne, fremhæver rektor på UC Syds universitetsskole.

2   27

”Jeg er godt rustet”

Ida-Marie Röben blev så glad for nærheden til praksis, at hun tog en del af læreruddannelsen digitalt, så hun fik tid til at kunne gå all in på universitets-skolen. Det gavner hende i dag i jobbet på Rødding Skole.

0   31

En win-win-læreruddannelse

Udfordringen med at få lærerstuderende tættere på praksis løses ikke ved, at de bare kommer mere ud på skoler, mener UC Syd. De har med universitetsskolen skabt en vekselvirkning, hvor praksis spiller ind i den teoretiske uddannelse. De lærerstuderende hjælper med at udvikle undervisningen på tre skoler – og får selv gavn af det.

4   29

Lærere skal uddanne nye lærere

Uddannelse af kommende lærere skal være en ny karrierevej for folkeskolelærere, lyder én af en række anbefalinger til en ny læreruddannelse. Det skal ske på særlige folkeskoler, såkaldte uddannelsesskoler, der tager ansvar for at meduddanne fremtidens lærere.

0   5

Anbefalinger