Folkeskolen nr. 15 2021

Forside af Folkeskolen nr. 15 2021
0   3

Anbefalinger

3   2

Kontanter til klimakampen

Danmarks Lærerforening uddeler to millioner kroner til arrangementer, der skal hjælpe undervisere med at sprede bæredygtig dannelse.

4   43

Skolen uden nationale test

De nationale test er langtfra de eneste test, eleverne møder i skolen. Lærerne bruger et væld af pædagogiske og faglige test – både frivilligt og ufrivilligt, analogt og digitalt. Men de ville hellere have mere tid til at evaluere eleverne selv.

1   20

De skriver bøgerne, de selv mangler

Læsevejlederne Helle Meldgaard og Lone Dissing savnede letlæsningsbøger, der var skrevet med kun lydrette ord. Derfor har de selv skrevet bøgerne og udgivet dem på eget forlag. Nu er makkerparret igen bogaktuelle med en serie, der præsenterer eleverne for de 120 hyppigste ord.

0   5

"Vi er gode til at passe på hinanden"

Skoleåret var knap begyndt, før Odinskolen i Vollsmose-bydelen i Odense måtte sende alle hjem på grund af covid-19. Det var sognet, der lukkede ned. De regler er nu ændret, så sogne ikke længere automatisk lukker ved høj smitte. Restriktionerne er ophævet, og dagligdagen fra før corona er tilbage på skolen – næsten.

20   60

Alt for usikker eksamensbedømmelse

Censorernes bedømmelser ved folkeskolens skriftlige afgangsprøver i dansk er ikke pålidelige nok. Ph.d.-afhandling viser, at samme opgave kan blive bedømt vidt forskelligt. Forslag om bedre vejledning af censorer, bedømmelse af flere elevtekster eller flere censorer på opgaven er i spil til nye vurderingskriterier og prøvevejledning.

0   57

Hvad er magt i fornødent omfang?

Alle forventer, at læreren griber ind, hvis der opstår en voldsom situation. Men lærere bliver i stigende omfang politianmeldt for at have lagt hånd på en elev. Sagerne holder dog sjældent i retten, og derfor bør der være mere tillid fra ledelsen til, at læreren handlede rigtigt, mener Danmarks Lærerforening.

0   40

Det må ikke gøre ondt

På Englystskolen i Børkop har personalet på specialafdelingen jævnligt behov for at anvende magt over for elever, der er til fare for sig selv og andre. Derfor er de blevet trænet i at gøre det på en måde, der ikke skader eleverne – eller lærernes forhold til dem. For magtanvendelse skal gå hånd i hånd med trivsel og omsorg.

ANMELDELSE
0   31

Meget mere end "bare" idéer

Et stærkt og erfarent forfatterteam er her lykkedes med at fremstille et nærmest uomgængeligt materiale for den lærer eller lærerstuderende, der virkelig ønsker at give sine elever den bedste start i matematikkens verden.

ANMELDELSE
0   22

Giv skriveundervisningen et skud

Serien om kreativ, stilladserende skriveundervisning med fokus på skriveprocessen er nu klar til 6. klasse. De seks skriveforløb er inspirerende og lige til at gå til.

ANMELDELSE
0   25

Når prøven i billedkunst banker på, og du bare tænker SKRID!

Er du én af de billedkunstlærere, der inderst inde var rigtig glad for, at eksamen i billedkunst blev aflyst for dette års 8.-klasser? Så læs med her.