Folkeskolen nr. 07 2021

Forside af Folkeskolen nr. 07 2021
1   16

Sådan vil lærerne lave skole

I Esbjerg spirer foråret med ideer til nye måder at lave folkeskole på. Politikerne har sat skolerne fri, og den frihed har lederne givet videre til lærerne. Frihedsforsøget skal skabe en fagligt stærkere, mere kreativ og fleksibel skole.

1   11

"Nu ligger der et pres på os lærere om at sætte alle skoler fri. Det er lidt angstprovokerende. Men alle går til det med troen på, at det kan lade sig gøre"

Skolerne i Esbjerg og Holbæk er i gang med at planlægge folkeskolens største frihedsforsøg. Alle medarbejdere er inddraget i det, der på sigt kan føre til mere frihed for alle landets folkeskoler.

0   4

Billedserie: Tag med til snit og bål

Lærere og elever i 3.b på St. Magleby Skole er draget i udeskole, hvor den står på snit og bål. I skolefritidsordningens bålhus får de hjælp til at håndtere knive og ild af friluftsvejleder Kay Weiss fra Dragør Kommune. Eleverne snitter spåner af den første pind, og så lærer de at tænde bål med spånerne. Bagefter skal eleverne snitte en brummer ud af et nyt stykke træ.

0   6

Anbefalinger

0   7

Høj risiko for digital mobning

Når en lærer bliver digitalt chikaneret af elever, bliver det trygge, lukkede rum på skolen, som fjernundervisningen udgør, pludselig krænket og åbnet for spredning på sociale medier. Det kan være meget traumatisk og forbundet med skam for den, det går ud over, advarer mobbeforsker Eva Gemzøe Mikkelsen.

5   30

Stille elever trives i hjemmeskolen

Undervisningen skal være forskellig for at ramme de forskellige elever. Erfaringerne fra coronatiden viser, at nogle elever stortrives med at have ro til opgaverne og ikke at skulle forholde sig til kammeraterne og deres aktiviteter, fortæller Anette E. Kristensen og Michael Vestergren. Det kan føre til nye arbejdsformer for eleverne fremover, spår de to lærere.

21   9

Central aftale løfter bunden

Lærernes centrale arbejdstidsaftale, A20, har ført til, at næsten alle lærere fra næste skoleår også kommer til at arbejde under en lokal arbejdstidsaftale, fortæller Morten Refskov, formand for DLF's overenskomstudvalg.

1   58

Lærer udsat for sjofelheder i det digitale klasserum

Prisen for at være lærer kan også blive for høj, har den 32-årige lærer Sara Jensen erkendt, efter at en elev med forvrænget stemme sagde grove sjofelheder til hende midt i fjernundervisningen.

0   2

Dorte Lange 60 år

ANMELDELSE
0   42

Gør den svære skrivekunst let - på en svær måde

Mette-Maria Rydén insisterer på sit projekt: Elever skal lære at skrive. Hun har en plan: Elever skal lære at skrive ved at rive ned og bygge op, ved at gennemskue og sammensætte. Hun kræver vedholdenhed og professionalisme, hårdt arbejde og engagement. Til gengæld er der effektgaranti.

ANMELDELSE
0   25

Guide til den leder, der vil gå forrest

Bogens formål er at omsætte aktuel forskningsviden om ledelse i og af skoler til konkrete metoder og eksempler på ledelsesadfærd i praksis. Lykkes det så? Ja, det tror jeg så nok, det gør.