Folkeskolen nr. 05 2021

Forside af Folkeskolen nr. 05 2021
0   22

Forældre roser lærerne

Forældre har fået et mere positivt syn på lærerne og deres faglighed under coronakrisen. Især lærernes omstillingsparathed får ros i en ny undersøgelse. Men der er også kritiske røster og nogle, der påpeger, at lærerne bare passer deres arbejde ligesom alle andre.

6   32

Verdensmålene indtager folkeskolen

Folkeskolen har taget FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling til sig. Men også i sådan en grad, at de er blevet et mål i sig selv for undervisningen, lyder kritikken. Debatten om verdensmålene handler i høj grad om, hvilke etiske værdier skolen skal bygges på – og om vi gør børnene en bjørnetjeneste ved at præsentere dem for alle verdens problemer.

2   7

Anbefalinger

0   10

Sms-sproget smitter af på dansk

Børn og unge tager hurtigt nye ord og vendinger i brug, og ungdomssproget præger undervisningen i dansk, oplever lærere. Sprogforsker opfordrer til ikke at prøve at tøjle sproget, men snarere udforske det sammen med eleverne.

0   18

Ny sæson af "Rita" viser hovedpersonen ved bord foran skærm i samtlige afsnit

En kommende sæson af den populære tv-serie “Rita” foregår i en coronatid. Samtlige otte afsnit bliver med den ukonventionelle skolelærer siddende ved sit spisebord foran en skærm. “Det er klart, at det udfordrer os lidt på dramaturgien”, forklarer seriens manuskriptforfatter. “Til gengæld sparer vi en del på scenografi, locations, lys, den slags”. Her er arbejdstitlerne på den nye sæson:

1   45

DLF: Slå hårdt ned på digital chikane

Lærere skal ikke leve med digital mobning eller chikane i de virtuelle klasserum, mener DLF og opfordrer lærere og skoleledere til at italesætte og forebygge de nye former for problemer, der opstår under hjemmeundervisningen.

4   102

Lærer ramt af elevers cyberbullying

Sarah Lindemann Thøgersen er stoppet med at lave idrætsøvelser i det virtuelle klasserum efter to oplevelser med mobning fra elevernes side, som har rystet hende. Digital chikane er nedbrydende og bør tages meget alvorligt af skoleledelsen, anbefaler mobbeforsker Eva Gemzøe Mikkelsen.

0   13

"Jeg giver masser af ros"

John Lassalles undervisning ser forskellig ud fra klasse til klasse. For ingen klasser er ens, og derfor afgør både det faglige niveau og klassens dynamik, hvilken undervisning han giver. Det vigtigste fundament for læring bygger dog på relationen til eleverne, siger den erfarne lærer.

8   9

"Vi skal have mere undervisningsdifferentiering"

Når vi kan se, at undervisningsdifferentiering viser sig at have så stor betydning, bør vi gøre en indsats for, at lærerne i højere grad tilpasser deres undervisning til den enkelte elev, mener formand for Rådet for Børns Læring.

43   11

Sådan løfter du bedst dine elever

Forskere har proppet næsten al den data, de kunne finde, ind i en computermodel for at få svar på, hvad der betyder mest for elevernes afgangskarakterer. Svaret er, at det ikke er det samme, der virker bedst for de fagligt svageste og stærkeste elever. Analysen viser dog, at alle elever har gavn af undervisningsdifferentiering.

ANMELDELSE
3   202

Sådan forhandler de

Det offentlige forhandlingssystems historie er aldrig beskrevet før. Nu er den her. Jesper Due og Jørgen Steen Madsen har skrevet et fornemt værk, som giver både ind- og overblik. Sproget flyder befriende uakademisk, uden at der gives køb på saglighed og præcision.

ANMELDELSE
0   37

Letlæselige bøger til teenagere

Jeg blev rørt og glad, da jeg læste de tre letlæselige bøger om rapperen Kesi og popstjernerne Jada og Lukas Graham. De har alle noget på hjerte på hver deres måde. De er vigtige og aktuelle forbilleder for den målgruppe, bøgerne henvender sig til: unge, som er udfordret i deres læsning.