Folkeskolen nr. 01 2021

Forside af Folkeskolen nr. 01 2021
0   17

Kunsten er ikke kun til pynt

Over whiteboard, staffelier og bordplader plettet af maling i mange farver hænger to blyantstegninger i overstørrelse. Tilsammen udgør de et kunstværk, der skal inspirere fremtidens billedkunstlærere på læreruddannelsen i Odense. Omgivelserne er med til at styrke de lærerstuderendes æstetiske dannelse.

1   50

"Jeg aner ikke, om jeg blev smittet på skolen"

DLF opfordrer medlemmer smittet med covid-19 til at anmelde det som en arbejdsskade, hvis de tror, at smitten er sket i skolen. Foreløbig er der foretaget syv anmeldelser – men tallet forventes at vokse.

1   5

Anbefalinger

0   16

Litteratur skal kunne mærkes

Ulla Maria Michaelsen og Dorthe Rise er passionerede læsere. Og bloggere og anmeldere og dansklærere. Men på hver sin skole. Alligevel forbereder de sig sammen og udvikler deres danskundervisning sammen. De vil have eleverne til at mærke litteraturen med alle sanser – en såkaldt æstetisk læreproces.

1   40

Inklusion har svære vilkår i en testskole

Et nyt forskningsprojekt ser på, hvordan test og inklusion har påvirket skolesystemer rundtom i verden. Forskningsleder Christian Ydesen giver sit bud på, hvad der skal til, for at de to kan fungere i skolen samtidig, og giver sine råd til et nyt bedømmelsessystem.

2   23

De forudsigelige fronter

Man får en følelse af deja-vu, når man læser om de politiske ideer til at gøre op med den stigende vold mod lærerne i folkeskolen. Hvis ikke det var så tragisk, kunne det næsten være morsomt. Få emner trækker så forudsigelige fronter op som "børn, der udøver vold".

2   47

Politikere vil bremse vold mod lærere

”Urovækkende”, lyder det fra DLF’s formand om nye tal, der afslører, at elevers vold er den hyppigste årsag til, at lærere kommer til skade i skolen. Efter lang tids tøven erkender undervisningsministeren nu, at voldsproblemet er så alvorligt, at der skal gøres noget.

2   46

Overfaldet af frustreret elev

Petina Arskog blev ramt i hovedet med et karatehug, fik hjernerystelse og er i dag forhandlet ud af sit lærerjob. Et år efter overfaldet har hun stadig kraftige eftervirkninger. Hver fjerde arbejdsskade i lærerfaget skyldes fysisk vold fra elever.

ANMELDELSE
0   176

At lære er at lære noget, så lad os tale om noget

Gennem syv lærestykker giver forfatterne deres subjektive, men altid veldokumenterede bud på, hvordan man kan begynde at vende ”læringsglæden” mod en ”glæde ved at lære”.

ANMELDELSE
1   167

Ny bog gør anmelderen stolt over at være underviser

Vi har med en superrelevant og ikke mindst brugbar bog at gøre, som formår at tage udgangspunkt i lærergerningens mangefacetterede udfordringer. Læs anmeldelsen og et uddrag af bogen her.

ANMELDELSE
0   62

Etisk dømmekraft og klogskab i den professionelles arbejde

Etikkens udgangspunkt er tvivl om, hvordan man skal handle rigtigt i unikke situationer. Bogen er derfor aktuel for alle professioner, men ikke mindst for lærere.

ANMELDELSE
0   11

Teknologiforståelse

Fra algoritmers påvirkning af ostemadder til overdragelse af personlige informationer i den digitale verden. Bogen kommer langt omkring hurtigt. Alt sammen krydret med små eksempler på anvendelse i praksis.