Folkeskolen nr. 19 2019

Forside af Folkeskolen nr. 19 2019
0   11

Giv alle elever mulighed for at deltage i dansk

Indskolingen har haft stort fokus på læsning, men lektor Sara Hannibal ser ud fra sin forskning et stort behov for at arbejde med mundtlighed. Projekt viser, hvordan undervisningen i dansk kan organiseres, så flere børn deltager sprogligt.

4   38

Han efterlader en plads i hovedstyrelsen

Spændende arbejde. Hårdt arbejde. Og med en stejl udviklingskurve. Sådan karakteriserer Esbjerg-lærernes formand, Kenneth Nielsen, otte års arbejde i DLF’s hovedstyrelse. Nu går han på pension.

0   4

Her er årets nominerede

Lærerprofession.dk nominerer hvert år en række bachelorprojekter fra læreruddannelserne og pædagogiske diplomprojekter fra skoleområdet. Vinderne findes den 15. november. Se her, hvem der er med i opløbet.

0   2

I erhvervspraktik som arkæolog

Ved Rødbyhavn er arkæologer fra Museum Lolland-Falster i gang med at udgrave fortidsfund, hvor motorvejen til den nye Femernbælt-­forbindelse kommer til at løbe. To gange om året bliver særligt udvalgte elever fra lokale folkeskoler inviteret med i en uge.

0   14

»Jeg ville være den voksne, der gjorde noget«

»Jeg var på Nordsøen Oceanarium i en ferie, hvor man kunne skære en makrel op. Da vi kiggede i makrellens tarme gennem et mikroskop, kunne vi se, at den var fyldt med mikroplast. Den oplevelse rumsterede i mig efter ferien. Derfor tog jeg en snak med mine elever i 1. klasse om klima og bæredygtighed. Jeg ville ikke skræmme dem, men vi talte om, at plastic ikke er godt for jorden og dyrene.

2   145

Lærer valgte at blive whistleblower – og stoppe som lærer

Lærer Lene Aabye Møller valgte sidste efterår at blive whistleblower. Hun anmeldte sin skoles undervisningstilbud til elever i modtageklasser til Folketingets Ombudsmand. Et år senere fik hun medhold. Folkeskolen har talt med hende om det svære valg.

5   42

Hvornår er godt godt nok, og bør de nationale test stoppes nu?

Sæt de nationale test i bero, mens deres afløser udvikles – det synes at være et helt igennem rimeligt krav fra elever, forældre, lærere og ikke mindst en række beslutningstagere. Samtidig er det kronikørens klare konklusion.

0   7

Skolemødet

0   12

»Pigerne er vant til at blive spurgt med en forventning om, at det gider de nok ikke«

Danske piger er værst til at undervurdere egne it-evner ifølge international undersøgelse. Der er brug for flere kvindelige rollemodeller, lyder det fra lærer, som underviser piger i kodning.

0   30

LGBTQIA* Hvordan underviser man i sex?

Hvad stiller man op med et fag, der er timeløst, og hvor indholdet har ændret sig til, at intet er normalt, og alt er muligt – næsten? Underviser Annette Hildebrand Jensen forsøger at klæde fremtidens lærere på til at undervise i seksualitet og køn.

12   36

Opråb til lærere og ledere: Skolen skal gøre meget mere for at forhindre fravær

Registrer og se efter tidlige tegn på, at der er noget galt, siger Nordens førende forsker i skolefravær, Trude Havik. I et interview med fagbladet Folkeskolen opfordrer hun skoler og lærere til at samarbejde tættere med forældrene, når elever har for højt fravær.

0   6

11,5 dages fravær om året

Elevfravær er et stigende problem i hele verden. Nordens førende forsker inden for feltet, Trude Havik, der er førsteamanuensis i pædagogisk psykologi ved Læringsmiljøcentret ved Universitetet i Stavanger i Norge, kalder det en international udfordring på tværs af lande og skolesystemer.

4   5

Vi mangler jer