Folkeskolen nr. 12 2019

Forside af Folkeskolen nr. 12 2019
0   24

Lærer lader elever forandre verden

Med inddragelse, mod og et ydmygt mål om at forandre verden er lærer Maria Wiman blevet Sveriges frontfigur for værdiskabende læring. Undervisningsmetoden handler om at engagere eleverne og sende dem uden for klasseværelset

0   11

Fem gode råd om den mundtlige fortælling

Fortællinger engagerer og motiverer elever. Derfor er der god grund til, at lærere bruger de fortælletekniske greb, når de underviser. Men hvordan kan lærerne bringe fortællingen ind i undervisningen? Det har Mads Haugsted, tidligere lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet, et bud på. Han har analyseret en lang række eksempler på danskundervisning i praksis og skrevet bøger om, hvordan lærere kan bruge den mundtlige fortælling til at formidle, og han er ikke i tvivl om, at mundtligheden i folkeskolen er klemt. Fortællingerne er blevet skriftlige. Men med simple kneb kan den mundtlige fortælling motivere elever, som ellers er svære at fange.

0   6

»Fandtes uddannelsen ikke i Randers, havde jeg ikke taget den«

Få studerende vælger at tage lærer uddannelsen i provinsen. Selv om det er dyrt at udbyde, fortsætter satellitlæreruddannelser i tre byer – for der er også mange fordele, viser det første år.

10   51

Fortællinger tryllebinder eleverne

Fortællingerne i undervisningen er afgået ved døden, mener lærer Julie Højfeldt og pensioneret lærer Niels Christian Sauer. De gør sammen en indsats for at genoplive ordets kraft i folkeskolen.

1   21

Hvorfor holder vi egentlig skole?

120 nye forslag til skoleskemaet er udtryk for, at vi tror, at folkeskolen skal løse alle samfundets problemer. Det har aldrig været skolens opgave, siger dr.pæd. Alexander von Oettingen.

13   97

Ny rekord i 'sæt det på skoleskemaet'-forslag

På tredje år noterer lærer Anders Thorsen minutiøst, når nogle i den offentlige debat foreslår at gøre bæredygtighed, Leonardo da Vinci, robusthed eller noget helt fjerde til obligatorisk emne i folkeskolens undervisning. Listen tæller nu 120 punkter.

0   8

»Teamsamarbejdet må aldrig blive et mål i sig selv«

Hvis teamsamarbejdet skal give mening i konkurrencen med den individuelle forberedelsestid, er der et stykke vej endnu. Ny undersøgelse viser, at det kniber med at gøre undervisningen til et fælles anliggende, siger forsker Lise Tingleff Nielsen.

0   16

Få succes med dit team

Søs Rask Andresen er uddannet folkeskolelærer og coach. Sammen med makkeren Nanna Paarup udgiver hun bøger og holder kurser og workshops om blandt andet klasseledelse og teamsamarbejde. Her er hendes fem bedste råd til dit team.

1   14

Dreamteam er fælles om undervisningen

Årgangsteamet omkring 5.-klasserne på Hanssted Skole planlægger og evaluerer undervisningen i fællesskab. Det gør hverdagen nemmere og undervisningen bedre, mener de tre lærere i teamet.

0   9

Alle kan være med

For pensionist Jørn Kokkendorff var det at være lærer ikke blot et job, men en identitet og et fællesskab. Derfor blogger han i dag på det faglige netværk Lærersenior på folkeskolen.dk, og han er aktiv i Danmarks Lærerforenings fraktion 4.

0   17

Sådan holder du sommerferie

Mange nye lærere oplever et praksischok, når de allerførste gang står foran at skulle gennemføre en sommerferie på egen hånd. Her er nogle råd!

0   2

Tanker i ferien

Lige om lidt er det ferietid. Denne periode i skoleåret, hvor hjernen skal slappe af og lege, og sanserne tager over. Hvor der er en følelse af tid til alt muligt – i hvert fald i begyndelsen. Og hvor nye tanker har plads til at gro

0   0

Investér i skolen!

0   0

Book biografture på Filmcentralen

Nu kan du endnu en gang tage dine klasser med i jeres lokale biograf. Gennem Det Danske Filminstituts skolebioordning »Med Skolen i Biografen« kan I se en lang række kvalitetsfilm, der henvender sig til elever på alle klassetrin. Til samtlige film er der udarbejdet undervisningsmaterialer, som kan hentes gratis på Filmcentralen, hvor du også kan se et udvalg af skolebiofilm fra tidligere sæsoner. I år kan du blandt andet tage klassen med ind at se »Vitello«, »Vildheks« eller »Ternet Ninja«. Find programmet for din landsdel her: filmcentralen.dk/grundskolen/med-skolen-i-biografen

0   0

Lav jeres egen kampagne, og hjælp anbragte børn

Vil du lære din klasse om iværksætteri, projekt-ledelse og samarbejde? Børnehjælpsdagen sætter i efteråret gang i projekt Ungdomsværn, hvor elever fra 5. til 10. klasse laver deres egen kampagne med reklamer, indsamlinger og events til fordel for anbragte børn og udsatte unge i Danmark.

ANMELDELSE
0   114

"Martin og Victoria" for nutidens unge

Det ubarmhjertige teenageliv på Københavns Vestegn, som skildres i denne roman, viser, hvordan éns liv og hverdag kan ændres for altid. Flere gange.

ANMELDELSE
0   41

Fin og finurlig billedbog

Bogstaverne er blevet trætte af deres arbejde i alfabetet og har mistet troen på det store projekt. De føler sig misbrugt – hvad man egentlig godt kan forstå – og søger nu arbejde hver for sig.

ANMELDELSE
0   45

Fokus på morfemer giver sikre læsere

Bogen kan anbefales til lærere og lærerstuderende, da den kontinuerligt kobler det teoretiske afsæt med et didaktisk perspektiv på, hvordan undervisningen kan tilrettelægges og gennemføres.