Folkeskolen nr. 01 2019

Forside af Folkeskolen nr. 01 2019
0   67

Skoleforsker: Uden autonomi til lærerne ingen god undervisning

Politikernes forsøg på at topstyre skolen er et selvmål, siger skoleforsker Hans Dorf. Målstyring gør det vanskeligt at opnå ægte faglig progression, konkluderer han i ny bog.

0   4

Karrierelæring i madkundskab

Konkurrence mellem 7.-klasseelever i Guldborgsund hiver den klassiske burger fra madkundskabslokalet over i det professionelle køkken. Målet er, at eleverne undervejs stifter bekendtskab med erhvervsrettede uddannelser.

0   27

DLF: Lærerne er i en svær position

Da de to forskere Iben Nørup og Betina Jacobsen kort før jul holdt et oplæg for uddannelsesudvalget i Danmarks Lærerforening, kunne formand for udvalget Jeanette Sjøberg i den grad nikke genkendende til forskernes beskrivelser af en præstationskultur. Spørgsmålet er så, om lærerne bærer en del af ansvaret?

3   53

Forskere: Skolens præstationskultur får børn til at gå ned

Egentlig var de gået i gang med en større kvantitativ undersøgelse, hvor de sammenkørte sundhedsprofiler med registre i Danmarks Statistik for at undersøge, hvorfor antallet af unge med stress, angst og depressioner er eksploderet. Men så slog det dem, at det måske var fair at starte med at spørge de unge selv.

0   51

»Jeg er blevet en bedre lærer«

Eva Bouazza har været lærer i 20 år på fem forskellige skoler. Men da hun blev ansat på Stengård Skole i Gladsaxe, fik hun en velkomst som aldrig før.

0   23

»Det er her, min fremtid er«

Kathrine Mortensen er begyndt i sit første lærerjob. For at hun ikke skal blive en del af frafaldsstatistikken, deltager hun i et introforløb hos Århus Lærerforening.

2   55

Starthjælp til nye lærere er et særsyn

Kun 34 ud af 98 kommuner har en aftale, der sikrer ekstra hensyn til nye lærere ude på skolerne. Det skader skolernes mulighed for at holde på lærerne, viser undersøgelse. Forskere foreslår en national plan for ­lærerstart.

17   476

»Er folkets skole ved at ekskludere de lærere, som brænder for at undervise og danne eleverne?«

Helle Lund fra Sønderjylland er en af de over 100 lærere, skoleledere eller forældre, som har valgt at dele deres oplevelser om inklusion med Folkeskolen. Her er hendes egen historie om mødet med den inkluderende folkeskole – set med en ung lærers øjne.

1   55

Tak, fordi I står frem

Flere end 150 personer har siden november fortalt deres historie om en hverdag, hvor børn og voksne kommer i klemme i den inkluderende folkeskole. Redaktionen på Folkeskolen vil gerne sige tak for hver og en.

1   48

Hvad kommer efter inklusionen?

I snart 15 år har inklusion stået højt på folkeskolens dagsorden, og det har ændret forventningen til lærerrollen markant. Idealet er der bred opbakning til, men den konkrete udmøntning har ført til så store frustrationer, at inklusionsbegrebet snart bliver skiftet ud, mener ekspert.

0   14

Sådan bliver du en mere klimavenlig og bæredygtig lærer i 2019

Efter at geo-lærerne har kæftet op om det i årtier, og bio-lærerne registrerer den ene art uddø efter den anden, ser det ud til, at kloden nu er havnet i så katastrofalt alarmerende en tilstand, at vi andre også så småt kan se alvoren.

0   2

»Et stort fællesskab«

Lærerne vil være med til at udvikle fremtidens samfund gennem det nye tværfaglige organ Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Det spår DLF-formand Anders Bondo Christensen.

0   16

Buschaufføren og læreren skal sammen løfte folkeskolen

Formand for fagforbundet 3F Per Christensen tog sammen med lærere fra Blågård Skole fat på debatten om, hvordan en stærk, samlet fagbevægelse kan kæmpe for folkeskolen i den nye sammenslutning Fagbevægelsens Hovedorganisation.

0   20

Nu er de første lærere på Aula

Lærere i fire kommuner er kommet på den nye digitale samarbejds­platform Aula, som alle skoler skal tage i brug til sommer. For at gøre platformen let at anvende for lærere, elever og forældre har udviklerne kigget mod sociale medier som Facebook.

0   6

Hjælp til elever med psykiske vanskeligheder

Her finder du hjælp til elever, der har det mentalt svært. På hjemmesiden mindhelper.dk tilbyder Danske Regioner redskaber til børn og unge til at håndtere stress, ensomhed og angst. Hjemmesiden har en brevkasse, hvor de unge selv kan stille spørgsmål, og overordnede hjælpeguider til at få bugt med psykiske udfordringer. Hjælpen kan findes på: mindhelper.dk

0   3

Red Barnet lancerer podcast om børn og unges liv på nettet

I Red Barnets nye podcast »So.Me.Mor.Far« vil komiker Michael Schøt og et børnepanel debattere børn og unges onlineliv. Pod­casten kan give dig en bedre forståelse af de onlinemedier, eleverne anvender, og hvilken onlinevirkelighed de ofte befinder sig i. Første episode handler for eksempel om de unges brug af Snapchat. Her finder du den nye podcast: redbarnet.dk/somemorfarx

0   2

Genopdag din Grundtvig

Årets første Asterisk Live hos DPU byder på foredrag og debat om Grundtvig. Hvad kan undervisere bruge – og ikke bruge – Grundtvig til i dag? Hvilke præg sætter han på pædagogikken, på skolen og på diskussioner om demokrati, frihed og folkelighed? De to arrangementer i slutningen af januar finder sted i henholdsvis København og Aarhus, hvor de tre forskere Thomas Aastrup Rømer, Claus Haas og Jes Fabricius Møller kommer med hvert sit blik på Grundtvig – og bagefter er der spørgsmål fra salen. Du finder arrangementet »Grundtvig – hvad kan vi bruge ham til i dag?« på: edu.au.dk/aktuelt/arrangementer/