Folkeskolen nr. 19 2018

Forside af Folkeskolen nr. 19 2018
0   49

Hvad skete der med dansk som andetsprog?

Uddannelsespolitikken ignorerer, at vi lever i et samfund med sproglig og kulturel mangfoldighed, mener lektor Bergþóra Kristjánsdóttir. Tosprogede elever bliver i dag ikke mødt af lærere med en specialiseret viden om tosprogethed og dansk som andetsprog.

1   19

Elever får ny tysklærer hvert 20. minut

Hvad gør man, hvis man ikke har nok tysklærere til at dække alle tysktimerne? På en skole fandt lærerne på at indføre et rotationsprincip, så elevere kun var uden en uddannet lærer 20 minutter ad gangen. Skolen er ikke længere i underskud med hensyn til tysklærere, men lærerne holder fast i ordningen.

10   104

»Hvor er det godt, at der er nogle, der tør sige det«

Lærere vender problemerne med udadreagerende elever indad, fordi det opleves som et nederlag ikke at kunne styre et lille barn. To kredsformænd opfordrer til at få problemerne med inklusion frem i lyset – for det knækker flere og flere lærere.

3   5

Professor: »Vi har større udfordringer end videnstilegnelse«

Jeppe Bundsgaard er ikke i tvivl om, at Area9 er verdensførende på adaptive algoritmer og dermed også væsentligt mere effektivt end andre systemer, når det handler om at tilegne sig viden. Men spørgsmålet er, om det er det, vi har mest brug for i Danmark. Folkeskolen har bedt fagdidaktikprofessoren vurdere Area9’s projekt ud fra interviewet med direktør Ulrik Juul Christensen og ud fra sin viden om programmet i øvrigt.

6   10

Han vil frigøre lærernes tid til den avancerede undervisning

Læringsterrorisme er hans e-læringskoncept blevet kaldt. Men Ulrik Juul Christensen mener, kritikerne har misforstået ham. Han vil give lærerne tid til det, de allerhelst vil.

1   42

Til skolelederen: Sådan fastholder du it-frontløbere

Ildsjæle kaldes de ofte, de lærere, der kan lidt ekstra på den teknologiske front. Dem bliver der kamp om i fremtiden. Få her de gode råd til, hvordan du som leder fastholder dine.

0   4

Lærer: »Man skal behandle elever forskelligt for at behandle dem ens«

Lærer Jón Hammer og afdelingsleder Henrik Højstrøm er to af ildsjælene bag Hørsholm Skoles escaperoom, som udfordrer skolens dygtigste elever. Folkeskolen må gøre noget særligt for at rumme de fagligt stærkeste elever, mener de.

0   16

»Med escaperoom får vi nye venner – det gør vi ikke så tit«

På Hørsholm Skole har en gruppe af særligt dygtige elever været med til at lave et escaperoom. Eleverne har fundet fælles interesser og sammenhold ved at konstruere gåder og arbejde med mønstre.

26   130

Inklusionen har gjort det farligt at arbejde i folkeskolen

En undersøgelse, som fagbladet Folkeskolen har foretaget, viser en direkte sammenhæng mellem antallet af inkluderede elever i en klasse og vold mod lærere.

6   102

Vold er en del af Sørens dag i skolen

Søren Madsen er tidligere fængselsbetjent, nu lærer. Han er chokeret over, hvordan skub, slag og verbale overgreb fra elever er blevet normalt i skolen. Især nogle af de inkluderede elever reagerer voldsomt.

2   28

Samarbejde!

0   45

Og prisen går til…

Den årlige prisfest for de bedste bachelorprojekter fra læreruddannelsen og de bedste pædagogiske diplomopgaver finder sted 16. november. Her er de nominerede opgaver, der alle bidrager med inspiration og udvikling af fag og skole.