Folkeskolen nr. 15 2018

Forside af Folkeskolen nr. 15 2018
0   4

Borgmesteren: Vi skal holde liv i hele kommunen

Det er ikke forbeholdt friskoler at engagere forældrene. Det kan folkeskoler også gøre, mener Jammerbugts borgmester.

0   8

Her afgør forældrene landsbyskolens fremtid

Mens andre kommuner nedlægger små skoler, beholder Jammerbugt sine. Til gengæld skal borgerne hjælpe med at udvikle lokalsamfundet, så folk flytter til, og der kommer flere børn i skolerne.

2   20

Professionel kapital – vejen til en bedre folkeskole

Arbejdstidskommissionen skal styrke den professionelle kapital på skolerne. Det er en god ide, viser undersøgelser, for høj professionel kapital handler blandt andet om godt lederskab og samarbejde, forklarer professor emeritus Tage Søndergaard Kristensen.

0   6

Første møde i arbejdstidskommissionen

Hvor går det godt? Nu samles den kommission, som skal undersøge lærernes arbejdstid og komme med anbefalinger inden de næste overenskomstforhandlinger.

1   27

Ønsker fra lærerne

Folkeskolen har talt med fem tillidsrepræsentanter om, hvad de håber kommer ud af arbejdstidskommissionens arbejde.

0   6

VR skaber tryghed

Højdeskræk, rædslen for edderkopper og angst for at bevæge sig rundt mellem andre mennesker er nogle af de psykiske problemer, som i mange år er blevet behandlet med virtual reality.

0   9

»Fedt at smadre den her bil«

Er der pædagogik i at lade børn få kontrol over deres temperament i et virtuelt rum? Ja, mener Islev Skole, der bruger VR-briller til børn med ADHD-udfordringer.

2   9

Teaching the test

Teaching to the test har fået en helt ny betydning, når man ser på det, som nogle skoler har gjort for at få fat i pengene fra Løkkes præmiepulje. Udtrykket handler som bekendt normalt om en kritik af, at man underviser for snævert i det, som eleverne kommer op i til eksamen.

2   28

Private virksomheder er også på jagt efter præmiepenge

Når folkeskolen bliver tilført penge, ­kommer det ikke kun eleverne til gavn. Mange puljeskoler oplyser, at de har haft private virksomheder i røret med diverse tilbud om at hjælpe dem tættere på præmiepuljens millioncheck.

0   6

Gå på opdagelse: Elever som affaldspionerer

9.-klasserne på Lille Værløse Skole har arbejdet med affaldssortering i biologi. Skolen er blevet pilotprojekt for Furesø Kommune, hvor alle skoler og alle husstande skal i gang med at sortere affald.Gå på opdagelse i fotograf Thomas Arnbos billede og få mere at vide ved at klikke på plus-ikonerne.

0   1

»Vi blev pilotskole i affaldssortering«

»Eleverne i de nuværende 9.-klasser har haft fingrene i affaldet. De har siddet og fordelt affaldet fra alle skolens klasser og sorteret det på gulvet. Det har jeg ikke – jeg er jo læreren. Jeg har i stedet tudet af grin og gået rundt for at tage billeder af det hele. Her stank som en losseplads. Og så siger nogle, at de unge er sarte. Bestemt ikke!

0   7

Faglig inspiration: Fagene stormer frem på folkeskolen.dk

Meget mere indhold om fagene, langt flere lærere, der deler deres ideer og refleksioner, og nye nyhedsbreve til hvert af folkeskolens fag. Med støtte fra Lærerstandens Brandforsikring er Folkeskolens faglige netværk i rivende udvikling.

0   2

Vold er en del af religioners dna

Hvis der sidder religiøse elever i klassen, kan det være krænkende for deres selvforståelse at se kritisk på samspillet mellem religion og vold. Men det er skolens opgave at udfordre eleverne på nænsom måde, mener formand for Religionslærerforeningen.

13   57

Svage elever har øvet eksamen hver uge i et år

Lars Løkke Rasmussens præmiepulje har ført til et massivt fokus på afgangsprøverne på mange af puljeskolerne. Flere har indført ­teaching to the test, viser en undersøgelse, som fagbladet Folkeskolen har foretaget.

0   13

Nyt om relationer

0   1

Dit nærmeste netværk vil gøre modstand, hvis du vil skifte spor

Hvis du overvejer at tage et af de store karrierespring til en helt anden branche, vil du ofte møde naturlig modstand fra dine nærmeste. Gå et led ud i dit netværk og find nogen, der kan kigge på dine planer med friske øjne, anbefaler karrierecoach.

0   42

Sådan agerer du relationskompetent (på et realistisk niveau i en travl hverdag)

Ifølge forskere er det vigtigt som lærer at handle relationskompetent over for børn. Uhu. Så øges deres trivsel, og det giver åbenbart bedre indlæringsresultater. Som om der var tid til det. Men her er lidt hjælp til at finde et nogenlunde realistisk leje: