Folkeskolen nr. 14 2018

Forside af Folkeskolen nr. 14 2018
0   24

Naturfag er et ekstra sprog for eleverne

På Sølystskolen i Silkeborg fylder sproget meget i naturfag. Alle ord og fagbegreber bliver undersøgt og forklaret, så eleverne kan forstå dem.

0   2

»Hold nallerne væk«

Også landets toppolitikere er klar til at give den danske aftalemodel et serviceeftersyn.

1   16

Serviceeftersyn til den danske aftalemodel

Oven på forårets dramatiske overenskomstforhandlinger ønsker både lønmodtagere og arbejdsgivere at justere aftalemodellen for det offentlige område. Arbejdsmarkedsekspert anbefaler en afpolitisering af systemet.

0   8

Ny friskole har flere elever end den gamle folkeskole

Røsnæs Skole havde blot 55 elever, da politikerne i Kalundborg besluttede at nedlægge skolen for halvandet år siden. Efter høringsrunden valgte de at udskyde nedlæggelsen til i år, så lokalområdet kunne nå at etablere en friskole i stedet.

0   10

Indskolingslærer: Vores friskole er ikke bare en kopi af den nedlagte folkeskole

At være med til at skabe en skole fra bunden lød så spændende, at Mette Holm greb chancen og lod sig ansætte i de samme bygninger, da hendes arbejdsplads blev nedlagt og erstattet af en friskole. Det har hun ikke fortrudt.

0   19

Når underholdning bliver undervisning

I bestræbelsen på at ville bygge bro mellem fritid og skole må dansklæreren gøre sig flere ­didaktiske overvejelser. Kandidat i didaktik præsenterer her fem centrale punkter til lærerens forberedelse.

0   16

Læreruddannelsen er altså totalt attraktiv

Optaget på landets læreruddannelser er stagneret, og antallet kan slet ikke dække behovet ude på skolerne. Her kommer Uskolets bud på en opdateret markedsføring af læreruddannelsens attraktioner.

9   15

DF vil hjælpe regeringen af med understøttende undervisning

Folkeskolereformen kan være på nippet til at miste det element, som skulle gøre skolen mere interessant og varieret for eleven. Dansk Folkeparti tripper nemlig for at lægge stemmer til at omforme den understøttende undervisning til fagtimer.

0   10

Trivselstimer og faglig fordybelse

På Nyager Skole i Rødovre arbejder lærere og pædagoger tæt sammen om den understøttende undervisning.

1   22

Nu vil politikerne have rigtig undervisning

I skrivende stund vides ikke, om dette er en nekrolog over den omdiskuterede understøttende undervisning i folkeskolen. Der ser i hvert fald ud til at være et politisk flertal for at afskaffe den. Det er der sikkert mange trætte elever, som vil være tilfredse med. Problemet er, hvad der kommer i stedet.

0   22

Førende forskere siger nej til at udvikle stopprøver

Der er ikke tid nok til at udvikle ordentlige danskprøver til 0. klasse, før de bliver obligatoriske. Nogle af landets mest erfarne forskere på feltet har derfor sagt nej til opgaven.

0   31

Børnehaveklasseledere om sprogprøver: »Useriøst og uigennemtænkt«

Manglende information om sprogprøver skaber frustration hos børnehaveklasseledere, der lægger klasser til udviklingen af et nyt testprogram. Undervisningsministeriet lover snart at informere om den første sprogprøve, som skal finde sted allerede i oktober.

0   0

#DeVoksnesAnsvar: Forældre går ind i kampen mod mobning

Forældre fra to ud af tre skoler i Danmark har tilmeldt sig Børns Vilkår og TrygFondens kampagne #DeVoksnesAnsvar, hvis mål er at nedbringe mobning og skabe et sundt fællesskab. I alt vil 4.782 forældre bidrage til at få mobning og trivsel på dagsordenen til skolernes forældremøder. Som en del af kampagnen får forældrene adgang til det gratis interaktive værktøj »Trivselshjælper«, der hjælper forældrene med at udvikle en trivselsplan ved at forholde sig til forskellige dilemmaer. bornsvilkar.dk/ devoksnesansvar

1   13

To ud af tre nye friskoler erstatter en folkeskole

Antallet af friskoler, der oprettes på stedet for en nedlagt folkeskole, stiger. Det skyldes forældrenes ønske om nærhed til skole, mener både Dansk Friskoleforening og foreningen Skole og Forældre.

0   20

Forspillet er startet

… for tilmeldingen til næste års Uge Sex er nu åben. Uge Sex 2019 stiller skarpt på grænser og grænseoverskridelser i forhold til krop, køn og seksualitet. Tre helt nye alderssvarende forløb til indskoling, mellemtrin og udskoling ligger klar til download i december 2018. Se mere og tilmeld din(e) klasse(r) på underviserportal.dk/grundskole/uge-sex-i-grundskolen/arets-tema-graenser

0   20

Flere gode elevsamtaler

»Coaching kan hjælpe elever til at mestre livet, men det kræver noget af lærerne, er forfatternes budskab. Bogen er inspirerende, især i forhold til de store elever, der skal vælge vejen videre efter folkeskolen«, skrev vores anmelder, da den oprindelige udgave af bogen udkom. Nu er en ny version på gaden, opdateret i forhold til den nyeste lovgivning og udvidet med kapitler om evalueringssamtalen, formativ feedback, klassesamtaler og klassekonflikter.

0   0

Historiedyst skal lære elever om danmarkshistorien

Igen i år inviterer Det Nationalhistoriske Museum og DR skolerne i riget til en dyst i kreativitet og historisk viden, der tager udgangspunkt i folkeskolens historiekanon. Målet er at give mere end 30.000 elever nye historiske briller på, hvor de fordyber sig i danmarkshistorien på en ny måde. I år er temaet »Kronprins til Danmark«, hvor eleverne lærer om kronprinsers rolle gennem tiden. Historiedysten skydes i gang mandag den 3. september med en onlinedyst. Man skal derfor tilmelde sig inden da. historiedysten.dk

0   0

Lav et kreativt produkt om grænser, og vind 10.000 kroner

Hvad betyder det, hvis man bliver presset til et kys? Og hvordan kan man være sikker på, at det er i orden, det, man selv gør? Udskolingselever kan nu deltage i Kreativ Konkurrence, hvor de skal lave et produkt i form af musik og film, tekster, digte eller billeder og foto over årets tema: »Skal – skal ikke?« Det handler om, hvordan man finder ud af, om begge vil det samme. Eleverne får med konkurrencen mulighed for at arbejde med kæresteverdenen. Hovedpræmien er på 10.000 kroner til klassen. Frist for indsendelse af bidrag: 30. november 2018. brydtavsheden.dk