Folkeskolen nr. 12 2018

Forside af Folkeskolen nr. 12 2018
0   16

Gensynsglæde, sammenhold og romantik

Et stærkt kammeratskab og hele seks ægtepar udspringer af en klasse med 36 lærerstuderende, som dimitterede i 1961. Selv om de nybagte lærere blev spredt for alle vinde, holder de stadig sammen, og snakken går lystigt, når de en gang om året fejrer sig selv.

4   55

Analyse: Kommissionen og den gordiske arbejdstidsknude

Der er fare for den totale demotivation i lærerstanden. Men hvis kommissionen lykkes med sin opgave, kan OK18 være en ny start.

3   130

Borgmester vil slippe skoler ud af spændetrøjen af mål og test

Borgmester i Holbæk Christina Krzyrosiak Hansen vil i dialog med folkeskolens lærere, elever og forældre på baggrund af noget andet end tal og grafer.

0   82

Uberettiget fyret efter skole-deroute

En ny ledelsesstil vendte op og ned på hverdagen for Strandparkskolens ansatte tilbage i 2014. En lærer tog kampen op med den nye ledelse og blev belønnet med en fyreseddel. En voldgiftssag har nu slået fast, at fyringen var forkert.

0   0

Sommertanker

2   32

Tre gode råd til dig, der bliver lærer sent i arbejdslivet

Freya Hvaste blev lærer som 60-årig og fik en svær start på sin nye karriere. Syv år senere er hun dog helt sikker på, at hun er endt på rette hylde.

0   0

En million flere besøg på folkeskolen.dk i 2017

I 2017 havde folkeskolen.dk en million flere besøgende end året før. Antallet af bloggere på sitet blev omtrent fordoblet til 200, og redaktionen lancerede Folkeskolen Forskning.

0   31

Tre bud på dannelse

Der er rigtig mange meninger om, hvorfor vi holder skole, og hvilket begreb om dannelse den bygger på: kamp, Matadormix eller værdier? Mens Danmarks Lærerforening arbejder med at udvikle et folkeskoleideal, kommer rektor Stefan Hermann, forfatter Knud Romer og professor Lene Tanggaard med vigtige indspark i diskussionen. Prorektor Alexander von Oettingen, som deltager i udviklingen af et skoleideal, indleder her debatten: Måske er det ikke meningen, at vi skal blive enige.

5   16

Stefan Hermann: Dannelsen tager sig selv som gidsel

Kampen om skolen står låst mellem to positioner, der ikke formår at kigge indad, mener rektor for Københavns Professionshøjskole Stefan Hermann. Dannelsens forkæmpere må derfor kæmpe for det nye frem for at begræde tabet af det forgangne.

2   70

Lene Tanggaard: Dannelsen skal opstå i en garagerevolution

Skolen er styret af velmenende mennesker med et rent sprog. Men pædagogikken er uren, mener forsker i kreativitet og læring Lene Tanggaard. Dannelsen skal komme fra eksperimenterende lærere, der skaber deres eget ideal, som et band, der finder sin særegne lyd i en garage.

17   102

Knud Romer: Vi er ikke sat i verden for at lave Matadormix

Markedslogikken hersker i skolen. Alt skal varegøres efter et økonomisk rationale om den hurtigste vej mellem to punkter. Men mennesket er sat på jorden for at erkende, undersøge og forundres, mener Knud Romer. For at tage omvejen.

0   26

Guide

Sådan får du nemmest overstået de mange ferieuger indtil du endelig kan komme på arbejde igen

0   0

Materialer fra Børnenes U-landskalender

Når Børnenes U-landskalender kommer på gaden senere på året, bliver det med fokus på syriske flygtningebørn, der opholder sig i lejre i nabolandet Jordan. Med kalenderen følger også undervisningsmaterialer, du som lærer kan bruge til undervisning i blandt andet arabisk kultur, hverdagen i en flygtningelejr og naturen og geografien i Mellemøsten. Bestiller du materialet inden 1. juli, koster det 249 kroner for 30 trykte elevbøger og to lærerbøger. Det er gratis at hente materialet som pdf. Overskuddet fra Børnenes U-landskalender går i år til Dansk Flygtningehjælps indsats for syriske flygtningebørn i nærområderne. Se mere på 2018.u-landskalender.dk

0   0

Indstil børne- og ungdomsbøger til Orlaprisen

Nu er der åbent for indstilling til børnebogsprisen Orlaprisen, der uddeles af DR Ultra. Det er 7-12-årige børn, der kan indstille de bøger, de synes er de bedste, og børnene selv, der vælger, hvilken bog der til november skal modtage prisen, der er opkaldt efter Ole Lund Kirkegaards børneklassiker »Orla Frøsnapper«. Alle børn i aldersgruppen kan indstille bøger i juni og juli, og afstemningen finder sted til efteråret. Se mere på dr.dk/ultra

0   0

Tag dine elever med ind i DR-maskinrummet

Nu kan du invitere dine elever med ind bag kulisserne i landets største nyhedsmedie. Det interaktive nyhedsshow »I Sandhedens Tjeneste« tager i efteråret på tur til syv byer landet over, hvor eleverne bliver stillet over for en række journalistiske dilemmaer. Som forberedelse til showet kan man eksempelvis gennemføre et forløb om fake news, nyhedsformidling, sociale medier og kildekritik. Showet er forbeholdt elever i 8.-10. klasse. Se mere på dr.dk/isandhedenstjeneste

0   14

År ét som lærer

0   0

Ferie!

ANMELDELSE
0   23

Sprog styrer handling - også hvad angår mobning

20 års fokus på mobning i Danmark har gjort os klogere, men ikke kloge nok, mener Helle Rabøl Hansen.