Folkeskolen nr. 10 2018

Forside af Folkeskolen nr. 10 2018
0   3

Digitale sexkrænkelser sker i utrygge fællesskaber

En bekymrende stor andel af unge udsættes for digitale sexkrænkelser. Det kræver et øget fokus på årsagerne bag, hvis krænkelserne skal forebygges. Skolen spiller en afgørende rolle, mener Red Barnet.

2   22

Få besøg fra andre lande i klassen

Når eleverne ikke kan lære sprog af en »indfødt«, kan sproglærerne invitere verden ind i klassen. Lærer og konsulent Ann Katrine Rannestad har samlet en oversigt over gratis tjenester, der giver nyt liv til sprogundervisningen.

0   19

Nysgerrige lærere spørger om elevers bud på løsninger

På Vejgård Østre Skole i Aalborg arbejder de med strukturerede samtaler ud fra ideen om, at børn gør det, så godt de kan. Lærere og pædagoger stiller spørgsmål, er nysgerrige og benytter en guide til struktureret samtale.

0   1

Lærerne får specialpædagogiske værktøjer – eleverne får gode vaner

Aarhus spreder en lightudgave af metoden Nest ud til alle kommunens klasser på 4. og 5. årgang. Nest er beregnet til at inkludere elever med autisme i almenklasser, men redskaberne gavner også en helt almindelig klasse, oplever to lærere på Risskov Skole.

0   25

130 lærere uddannes i at styrke inklusionen med Nest

Aarhus Kommune satser massivt på, at elementer fra den amerikanske inklusionsmetode Nest kan forebygge, at sårbare børn i almene klasser mistrives. Forskere følger tiltaget for at se, om lærerne er på rette vej.

0   0

Så er det nu

1   18

OK18: 3 for ja

Den 25. maj åbner urafstemningen om OK18-forliget. Folkeskolen har talt med seks DLF-medlemmer om, hvad de vil stemme. Få argumenterne fra tre, som stemmer ja.

2   74

OK18: 3 for nej

Den 25. maj åbner urafstemningen om OK18-forliget. Folkeskolen har talt med seks DLF-medlemmer om, hvad de vil stemme. Få argumenterne fra tre, som stemmer nej.

6   61

Hvorfor tror du, at det lykkes næste gang, Anders Bondo?

Siden lærernes formand præsenterede den aftale, han havde indgået med KL’s Michael Ziegler på store bededag, har kritiske kommentarer fyldt i kommentarsporene på folkeskolen.dk. Folkeskolen har samlet kritikken og præsenteret det hele for Anders Bondo Christensen.

0   17

Ofte stillede spørgsmål om urafstemningen – nu uden svar

Selvfølgelig er du i tvivl, der er jo så mange spørgsmål. For eksempel: ja eller nej? Her får du en oversigt over ofte stillede spørgsmål, nu helt befriet for forvirrende svar.

0   0

Lærere bevæger sig længere efter det rigtige job

Danskerne bruger stadig længere tid i toget og bilen til og fra arbejde, og lærere er ingen undtagelse.

0   2

Natur på et minut

Filmcentralen har lanceret en serie på ti finurlige, ultrakorte film, der handler om genkendelige hverdagsoplevelser med natur i bred forstand – alt fra kæledyr til kaktusser og lejrbål. Børn fortæller på lydsiden, og på billedsiden blandes realfilm og animation. Målrettet dansk og billedkunst i indskolingen. Serien kan findes på filmcentralen.dk/grundskolen

0   4

Historier om matematik

Hvorfor er en meter en meter lang? Hvordan er matematiklærere? Hvor mange gange kan man folde et ark papir? »Den røde prik – Lystlæsning for talfreaks« er en ny bog med svar på disse og en masse andre spørgsmål. Det handler alt sammen om matematik, men vi er langt fra husholdningsregnskabet. Bogen er skrevet af Anker Tiedemann, koster 425 kroner for 160 sider og er udkommet på forlaget Matematik.

0   1

Musikere tilbyder gratis sangskriverworkshop

Der er nu åbent for tilmeldinger til Koda Skolekontakt, hvor professionelle musikere på sjov og kreativ vis underviser eleverne i sangskrivning. Alle klasser fra 6. klassetrin kan tilmelde sig workshoppen, hvor en musiker i løbet af fire timer vil skrive en ny sang eller et nyt stykke musik sammen med eleverne. Formålet er at lade eleverne udforske musikkens univers, og at eleverne skal opleve, hvor stort et arbejde der ligger bag den musik, de lytter til. Det er 13. år i træk, at Koda tilbyder workshoppen, der kan anvendes i musikundervisningen eller i et tværfagligt forløb med andre fag. Se mere på koda.dk/skolekontakt

0   0

Stop vold mod lærere

Flere og flere lærere og specialundervisere er udsat for vold og trusler på jobbet. Det viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Projektet Vold som Udtryksform tilbyder gratis kurser for tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og ledere i folkeskolen. Laboratorierne er et udviklingsforløb, der skal være med til at forebygge og håndtere konflikter og vold på arbejdspladsen. Det er Socialt Udviklingscenter, der står bag initiativet, der tidligere har kørt i socialpsykiatrien. Der er frist for at ansøge for folkeskoler og specialskoler 26. maj. Se mere på voldsomudtryksform.dk/laboratorier

0   0

2.000 års krigshistorie i Rødovre

Der bliver fyldt med soldater og krigskøretøjer i Rødovre, når Oplevelsescenter Vestvolden afholder Krigshistorisk Festival den 16.-17. juni. Festivalen byder blandt andet på gladiatorkampe, russisk kampsport, vikinger, soldater fra verdenskrigene, romerske legionærer, koldkrigsspioner og soldater fra den amerikanske borgerkrig. Eleverne kan også gå på opdagelse i den 1.200 meter lange krigstidslinje. Sidste år besøgte 20.000 mennesker festivalen, hvor der er gratis entré. Se mere på vestvolden.dk

0   0

Rettelse

Det er ikke A.P. Møller Fonden, men Undervisningsministeriets talentpulje, der har finansieret det projekt om iagttagelsesværktøjer til tidlige læsere, vi skrev om i Folkeskolen nummer 9, og den interviewede ekspert Peter Heller Lützen er læsekonsulent. Redaktionen beklager fejlene.

ANMELDELSE
0   53

Vi keder os, gør vi!

... Og det er et uomgængeligt grundvilkår i det moderne samfund og dets skole.