Folkeskolen nr. 18 2017

Forside af Folkeskolen nr. 18 2017
1   1

Forsker: Lærere kan ubevidst forstærke drenges skolevægring

Lærerne skal ville de vanskelige drenge, hvis problematikken med de underpræsterende drenge skal brydes, lyder det fra Pia Frederiksen, ph.d. og underviser på læreruddannelsen.

1   15

Billedet af de »svage drenge« er fordrejet

Forestillingen om »de underpræsterende drenge« overskygger vores syn på drenge i skolen. For ikke alle drenge er krævende og svage, og vi skal have et mere nuanceret blik på dem, lyder det fra lærer og kandidat i pædagogik.

0   4

Psykologer: Snak om ensomheden

Når en organisation gennemgår store forandringer, efterlades mange medarbejdere med følelsen af, at 
de ikke er gode nok til deres arbejde. Sig det højt, lyder rådet i ny bog.

0   7

»Samhørigheden løfter mig«

"Jeg elsker selv musik. Og jeg håber, jeg kan smitte børnene med den glæde."

0   3

Holder opbruddets præmis?
 »Lærerne blev skubbet, 
men faldet er bremset«

Hvis der ikke er en helt grundlæggende respekt for lærernes autoritet, kan 
lærergerningen i værste fald blive umulig at udføre. Professor Per Fibæk Laursen
forholder sig til det optegnede opbrud: autoritetsfaldet.

5   20

Autoritetsfaldet: »Lærerne skal turde stå på piedestalen«

Det er generelt positivt med skepsis over for autoriteter, men måske mangler lærerne nu den naturlige piedestal, som det kræves for at holde sammen på eleverne, siger samfundsdebattør Lars Trier Mogensen i tredje afsnit af serien om opbrud i folkeskolen.

0   7

Tag folkeskolen med til valgmøde

Så skete det endelig. Politikere fra højre, venstre og midten i Folketinget erklærede, at de vil gøre godt 3.000 bindende mål frivillige. Samtidig lagde de vægt på, at kommunerne ikke selv må opfinde nye mål.

1   16

Kommunalvalg 2017: Kandidater lægger afstand til skolereform

Eleverne skal have færre timer i skolen, lærernes lokale arbejdstidsaftaler er vigtige, og inklusionen i folkeskolen er gået for vidt. En undersøgelse af holdningerne til folkeskolen blandt kandidaterne til kommunalvalget viser en reel bevægelse væk fra skolereformens oprindelige intentioner, mener kommunalforsker. ­67 af de adspurgte kandidater i fagbladet Folkeskolens undersøgelse mener, at elevernes timetal bør sættes ned.

0   8

Sådan lærer du dine elever digital dannelse

Der snakkes meget om, hvordan vi begår os i et digitaliseret samfund med fake news, chikane, hævnporno, mobning og trusler. Her kommer en række råd til, hvordan du underviser dine elever i digital dannelse:

0   6

»Lærerne skal 
kunne se meningen 
med det, de laver«

Synlighed gennem samtale og gentagelse. Det er blevet kongstanken bag skoleleder Lars Eriksens måde at lede lærerne på. Han har fået større gennemslagskraft som leder på Sct. Hans Skole i Odense efter at have været på efteruddannelse.

0   7

Ny undersøgelse: Stort behov for at klæde skoleledere på

Ledelsestræning gør skoleledere mere aktive og bedre til at motivere lærerne og pædagogerne i hverdagen, viser stort forskningsprojekt. Og der er god grund til at styrke lærernes motivation, for det giver bedre elevresultater.

0   6

Anders Bondo: 
Det hele handler om lærernes rammer 
for at få skolen til at lykkes

Lærerforeningens formand tror på, at det er muligt at komme igennem med bedre vilkår ved overenskomstforhandlingerne til foråret. Han forklarer, hvorfor et folkeskoleideal er vigtigt for lærernes arbejdsvilkår.

0   1

Lærere efterlyser sammenhæng i naturfagene

Samarbejde mellem natur/teknologi-lærerne og udskolingens naturfagslærere halter på mange skoler, fortæller lærere. Fælles naturfagskursus sætter fokus på fagligheden på tværs af årgange.

0   5

Ignora igen