Folkeskolen nr. 06 2017

Forside af Folkeskolen nr. 06 2017
0   8

Lærer fyret af præsident Erdogan: »Jeg er sortlistet«

Læreren Evrim Özdemir blev fyret på mistanken om, at hun støtter terrorbevægelser. I Tyrkiet er tusindvis af lærere og andre faggrupper blevet fyret, mens landet har været i undtagelsestilstand efter kupforsøget i 2016.

0   27

Med »Skam« ejer eleverne undervisningen

På Skorpeskolen i Helsingør har dansklærer Trine Ferdinand haft stor succes med at integrere den norske ungdomsserie »Skam« i undervisningen. Engagementet i klassen er højt som aldrig før, og dansklæreren har udarbejdet en pædagogisk vejledning til serien.

0   4

Forsker: »Skam« er en vej ud af præstationskulturen

For ungdomsforsker er »Skam« en vigtig og unik påmindelse om fællesskabets betydning for unge mennesker i en nulfejlskultur.

3   12

Underviser: Kendskabet til de studerende er gået fløjten

Den nye læreruddannelse er sammensat af alt for mange moduler, som 
fører til forvirring og mangel på progression. Ændringer kan være på vej, 
fortæller formand for professionshøjskolernes egen arbejdsgruppe, 
der netop nu kigger på uddannelsen.

2   8

Studerende: Flere timer og mere praktik, tak!

Spørger man de studerende, er det hverken moduler, kompetencemål eller for 
lidt teori, de snakker mest om. Mere undervisning og praktik tæller mest.

5   30

Forsker: 
Forringet faglighed giver Pisa-forvaltere

Læreruddannelsen har udviklet sig i en helt forkert retning. Den er sakket bagud i forhold til andre professions-uddannelser, vurderer professor. En mulighed er at slække på kravet om antallet af fag til fordel for mere didak­tik, mener formand for styregruppe.

1   64

Sociolog til lærere: Sig fra over for præstationskulturen

Fokus på præstationer presser lærernes fagprofessionelle stemme så hårdt, at de risikerer at blive ramt af stress og depression. Men lærerne kan godt sige fra – selv om det er svært, lyder det fra sociolog Anders Petersen.

1   2

Undgå, at MUS’en bliver en trivselssamtale

Du går ind i lokalet til den årlige medarbejderudviklingssamtale, du har skolelederens udelte opmærksomhed den næste times tid. Hvad bruger I tiden til?

0   0

Hør godt efter

0   0

Kønt museum

1   1

Sving køllen

5   13

Skolen for folket – eller skolen for Folmer?

Vi må snarest vælge, i hvilken retning folkeskolen skal bevæge sig i fremtiden. Kan vi vælge at fortsætte ad den demokratiske sti, hvor det er fællesskabet, der vægter højest – eller skal vi vælge den liberalistiske sti, hvor det er individet først, og samfundets udvikling er dybt afhængig af, om det enkelte menneske – for eksempel Folmer – lykkes og får succes, skriver kronikøren, lærer Palle Kjellberg.

66   23

Prorektor: 
Forkert at gøre uddannelsen til en spejling af folkeskolen

Fremtidens lærere bliver ikke i stand til at udvikle skolen, når læreruddannelsen kun retter sig mod, hvad der sker i klasselokalet i dag, siger prorektor. Formand for styregruppe er ikke enig.

0   2

Rapporter og anbefalinger til skolen i en lind strøm …

Udskoling, udeskole, åben skole, inklusionseftersyn og så videre. Listen er megalang af rapporter, der bliver spyet ud fra diverse arbejdsgruppers mange, lange og ganske givet inspirerende diskussioner. Men listen af velmenende anbefalinger, der kan bruges til at øge elevernes udbytte af undervisningen, er også alenlang!