Folkeskolen nr. 05 2017

Forside af Folkeskolen nr. 05 2017
1   10

Skole vælger at bruge resurser på to lærere i dansk og matematik

Seks hele timer om ugen har Bymarkskolen i Hobro tolærerordning. For fire år siden smed de alle resurser op i luften samtidig med ændret skolestruktur. Det var hårdt dengang, men rart nu, siger lærerne.

0   0

Watson går global sejrsgang

Efter at IBM’s Watson havde vundet overbevisende i det amerikanske Jeopardy i 2011, gik den globale it-koncern i gang med at kommercialisere potentialet.

0   2

Intelligent robot hjælper matematiklærere i USA

De amerikanske læreres fagforening AFT har taget imod IBM’s tilbud om gratis adgang til superhjernen Watson. »Da vi så, hvad teknologien har gjort for kræftlæger, var vi ikke i tvivl«, siger formanden for organisationen Randi Weingarten.

4   29

Per Schultz Jørgensen: 
Robusthed er en indre værdi,
vi skal lære børnene

Robusthed handler også om sårbarhed, når vi taler om opdragelse af børn, siger den bogaktuelle forfatter og lærer Per Schultz Jørgensen. Det handler om opdragelse – om at gøre en ydre struktur til en indre struktur, mener han.

0   8

Musical skaber udholdenhed, dannelse og solidaritet

70 elever på scenen. Ti forestillinger. Egenkomponeret musik og tekst. Stavnsholtskolen i Farum satser stort på musicalen på 3. klassetrin.

4   37

Stress er tabu blandt lærere

Ph.d. Lisbeth Kappelgaard har researchet om lærere og stress gennem flere år. Hun undrer sig over, hvor stort et tabu det er at tale om stress på skolen, når nu så mange lærere er ramt. Ofte bliver problemet kun vendt under korte samtaler i kopirummet. Det første, man mister, er evnen til at mærke efter, hvordan man har det.

0   8

En måler til hjælp mod stress

Kan man måle sin stress, og hjælper det at få et søjlediagram over hjerterytme og svedproduktion ved forskellige arbejdsopgaver? Det prøvede Lisbeth Kappelgaard og nogle lærere som forsøg.

2   11

Det kan du gøre for at forbedre teamsamarbejdet

Relationerne er altafgørende i et velfungerende team, derfor bør lærerne i en travl hverdag huske at sætte tid af til at arbejde med dem, lyder det fra forfatter til bog om teamsamarbejde.

0   0

Marokko i påsken 2017

Duftende krydderier, vandring i Atlasbjergene, cykeltur gennem ørkenoaser, marokkanske specialiteter og 1001 nats eventyr i Marrakesh – læserrejse med fagbladet Folkeskolen – otte dage. Med Marokko-kender Morten Nøhr Laursen.

0   1

Er du OK?

0   0

Hyld vejlederne

Tiden og resurserne til at give de unge mennesker god vejledning er skrumpet. Men kender du alligevel en uddannelsesvejleder eller flere, der på trods af ydre omstændigheder bliver ved med at gøre en forskel med deres vejledning? Så kan du nu indstille vedkommende til Schultz’ Vejlederpris 2017, der bliver uddelt 10. maj. Vinderen får 25.000 kroner og udpeges af en jury med blandt andre Mark Jensen, formand for UU Danmark.

1   0

Fodbold til hjernen

Fodbold er for alle og ikke kun sportsnørderne. Det er tankerne bag det nye undervisningsmateriale, som Dansk Boldspil-Union og Clio er gået sammen om at udarbejde. Materialet består af et undervisningsforløb med aktiviteter og fagtekster, som kan styrke elevernes sammenhold, samarbejde og teknik. Målet er ud over idrætsfaglig udvikling glade og fællesskabsorienterede elever. Materialet kan hentes gratis i en måned.

2   5

Bevægelse: LOL-app

Bevæger dine elever sig minimum 45 minutter i skolen hver dag, som reformen kræver? Hvis svaret er nej, er du helt sikkert ikke alene om det. Men hjælpen er på vej, for to idrætspædagoger har udarbejdet en ny app, der skal gøre det let og overskueligt at finde på lege og aktiviteter. Den hedder LOL – Leg og Læring – og er fyldt med over 100 forskellige aktiviteter. Pædagogerne bag har udarbejdet appen, så lærere og vikarer på trods af manglende forberedelsestid kan få mere bevægelse i klasseværelset.