Folkeskolen nr. 19 2016

Forside af Folkeskolen nr. 19 2016
0   0

Hormonerne får lov til at løbe frit på bootcamp

Som lærer kan det være svært at holde styr på det, der er værre end en sæk lopper: 7.-klasser. På Nordagerskolen bliver eleverne sat fri på en bootcamp, som ryster årgangen sammen og giver eleverne selvindsigt.

0   6

Invitér minoritetssprogene ind i undervisningen

Brug børnenes forskellige sprog i undervisningen og i samværet i klassen, for eksempel kan eleverne producere ordbøger, rap og annoncetekster, siger lektor, der arbejder med projektet »Tegn på sprog«.

3   21

Forsker:
 Grupper af drenge med anden etnisk baggrund bruger modersmål til mobning

»Mit modersmål – arabisk – blev udelukkende brugt til mobning og voldsomme udtryk«, fortæller ph.d. fra Syddansk Universitet efter besøg på to skoler. Især gik det ud over piger, somaliske elever og danske lærere.

0   3

Hvordan smager et æble?

Der blev smasket og knaset og tygget og smagt, da 6.b på Rasmus Rask-Skolen i Odense fik besøg af smagsforskere. De skulle vise eleverne, hvordan man kan lære gennem smag. Ikke kun i madkundskab, men i alle fag.

0   2

Forbered dig på jobsamtalens åbne spørgsmål

Hvad motiverer dig, og hvordan håndterer du forældrekonflikter? Hvis du kan føle dig lidt presset under en jobsamtale, kan det være svært at opfinde de gode svar undervejs.

0   5

Elever i 9.a: 
Vi er blevet mere bevidste om egen læring

»Jeg er blevet mere social, og så kan vi hele tiden se, hvilke læringsmuskler vi bruger. For eksempel til at samarbejde, hvor forskellige byder ind og kommer med flere svar. Det er også blevet lettere at huske, fordi vi taler om det og skriver det ned«, siger en pige i 9. klasse.

2   8

Visible Learning måtte i pitstop

Skælskør Skole i Slagelse har holdt en lille pause med nogle delelementer i Synlig læring. Medarbejderne havde brug for lige at få lidt luft i de mange nye opgaver, fortæller skolelederen.

1   3

Manden med modstandskraften

James Nottingham er en nordengelsk lærer, der har specialiseret sig i filosofi med børn, en engagerende oplægsholder – og direktør for det firma, der har licens til John Hatties Visible Learning i Skandinavien.

4   8

Læring, der er synlig for den, der lærer

Hvad er Synlig læring? Om forskellen på »Synlig læring« og »læringsmålstyring«.

10   16

Læringen 
er synlig 
i Vemmelev

De taler mere sammen om faglighed og progression på Vemmelev Skole i Slagelse Kommune, efter at de er gået i gang med Synlig læring. De har fået et fælles sprog og udvikler læringsmål. Blandt andet bruger de udtrykket læringsmuskler som billede på mod, nysgerrighed og udholdenhed.

9   22

Kommuner køber Synlig læring fra engelsk firma

Kommuner over hele landet arbejder med Synlig læring – mange med økonomisk støtte fra A.P. Møller Fonden. En del af millionerne går til den danske afdeling af engelske Challenging Learning, som har licens på John Hatties Visible Learning Plus i Skandinavien.

0   2

Der er intet – intet – forældre med barn i større klasse ikke allerede har prøvet før

Forældrene til Josephine i 6.b har allerede prøvet alt, dengang Josephines storebror, Mikkel, gik på skolen. Det fremgik af tirsdagens forældremøde, hvor Josephine og Mikkels forældre, Trine og Lars, deltog aktivt.

0   2

Andreas Mogensen bliver forfatter

Astronomisk Selskab fylder 100 år, og det bliver blandt andet fejret med udgivelsen af en række små fagbøger om rumfart og Danmark som rumnation. En af bøgerne hedder »Min rumrejse« og er skrevet af ingen ringere end Andreas Mogensen, den første dansker i rummet. Hver bog er 16 sider lang og koster 20 kroner stykket. Køber man alle otte på én gang, slipper man med 120 kroner plus porto. De små bøger er en del af serien »Vild med Viden«, som tidligere er blevet anmeldt på folkeskolen.dk. Se mere om bøgerne på vildmedviden.com.

0   3

Dans et tal, og hop en historie

»’Matematik i bevægelse – i indskolingen’ kan helt sikkert være en hjælp til at få varieret den daglige bevægelse i fagene og den understøttende undervisning«, skrev vores anmelder, da bogen udkom sidste år. Nu er toeren klar, og denne gang er der fokus på geometri. Derfor skal eleverne på figurjagt med tablet, spejle hinanden med deres kroppe og folde papirfly. »Matematik i bevægelse 2« er skrevet af Louise Bach Jeppesen og Anne-Christine Weber. Den koster 148 kroner og er udgivet på Special-pædagogisk forlag.

0   2

Synlig tvang

Et af de helt store modeord i de danske folkeskoler for tiden er sat under lup i det blad, du sidder med i hånden. Det handler om Visible Learning.

0   12

Profit på discountundervisning

Der står en ung mand i et klasseværelse og læser på en iPad. Der står, at han skal sige, at eleverne skal lukke deres bøger. Han siger: »Luk jeres bøger«. Hans næste replik er ifølge iPad’en: »Hvad kan vi bruge geder og får til?« – og bagefter skal han bede eleverne om at tale med deres sidekammerater om, hvad man kan bruge geder og får til, så det gør han.

0   0

Kulturudveksling i Georgien

Er du en ung lærer eller lærerstuderende, som er interesseret i at dele og få erfaringer også uden for Danmarks grænser? Det får du mulighed for, hvis du tager på udvekslingscamp i Georgien i påsken 2017. På campen vil du møde unge lærere og lærerstuderende, og sammen vil I på workshops få mulighed for at skabe interkulturel dialog og få viden til at arbejde med den internationale dimension i undervisningen. Campen arrangeres af Globale Skolepartnerskaber. Det koster 2.500-3.000 kroner for medlemmer. Tilmelding senest den 15. december. Kontakt sun@globaleskolepartnerskaber.dk.

0   0

Få smag for det maritime

Når elever skal tænke på fremtidige jobønsker, står de over for en jungle af muligheder. Spillet »Seven Seas« giver elever i 8. og 9. klasse en smagsprøve på et job i den maritime verden. 
Bag spillet står Det Blå Danmark, som blandt andet består af en række rederier og shippingvirksomheder. I spillet prøver eleverne blandt andet kræfter med at købe olie, lukke kontrakter og planlægge sejlruter, samtidig med at de forholder sig til fragtrater og miljøudfordringer. Det kræver, at eleverne samarbejder og holder hovedet koldt. Læs mere på worldcareers.dk under »Events«.