Folkeskolen nr. 17 2016

Forside af Folkeskolen nr. 17 2016
1   19

Kampen tilbage til lærerlivet

Lærer og tillidsrepræsentant Mette Christensen var klar til langsomt at starte på sit lærerjob efter fire måneders stresssygemelding. I stedet endte hun med at underskrive sin egen fratrædelsesaftale. I dag har hun et nyt lærerjob.

1   17

Dansklærer: 
Vi skal tale med elever om nøgenbilleder

Systematisk deling af unge pigers nøgenbilleder er en realitet i flere kommuner. I 7. klasse er eleverne 13-14 år gamle, men er de gamle nok til at bruge en iPhone eller den computer, skolen udleverer? Er de gamle nok til at have sex?

0   16

Boost til lærernes faglige netværk på folkeskolen.dk

LB Foreningen giver godt tre millioner kroner, der skal bruges til at lette lærernes vej til ny viden, debat og nyheder om de enkelte fag.

0   115

»Jeg tror meget på planlagte uheld«

Har skolen plads til »lærerkunsten«, når vi retter fokus på læringsmål og styring i stedet for indholdet i undervisningen? Jazzmusiker og filosof Jens Skou Olsen mener, at vi flytter fokus fra det dybe og væsentlige til det overfladiske og uvæsentlige.

0   8

Sigurd Barrett: 
Børn skal føle, at de er en del af historien

Historie kan være svært, men det behøver ikke at ­været støvet, siger entertainer Sigurd Barrett. Med film, musik, spil og undervisningsmateriale håber han at få alle børn i Danmark til at tale om historie og tænke over deres plads i den.

0   5

Det skal du overveje, hvis du vil være leder

Lederjobbet er både fantastisk og hårdt, fortæller konsulent fra Skolelederforeningen. Læs hendes råd, før du springer ud i lederverdenen.

0   15

Børn bekymrede over fars og mors stigende antal timer foran ForældreIntra

Danske forældre bruger et stigende antal timer foran skærmen. Det er især sociale medier som ForældreIntra, der er den store tidsrøver, og det bekymrer landets børn og unge. En familievejleder opfordrer børnene til at holde øje med forældrenes tid foran skærmen og giver følgende råd:

0   2

Lærernes kritik af nationale test også behæftet med statistisk usikkerhed

Lærerne giver i en ny undersøgelse de nationale test en hård medfart. Samtidig er det tydeligt, at de ikke er blevet tilstrækkeligt klædt på til at fortolke testenes resultater og tage højde for den statistiske usikkerhed. Men nu viser det sig, at lærernes kritik af de nationale test selv er behæftet med usikkerhed.

0   11

Særlig lejrskole sætter klassens handicappede elev i centrum

Ida har muskelsvind og bliver hurtigt træt, så det kan være svært for hende at deltage i fysiske aktiviteter. Derfor er 6.a taget på lejrskole med lege, spil og samvær, som bevægelseshæmmede kan deltage i. Det gør både lærere og kammerater klogere på mennesker med handicap.

0   0

Basal træning uden barnlighed

Unge og voksne, som har problemer med helt basal læsning og skrivning, mangler ofte træningsmateriale, der ikke virker 'pattet'. Derfor har forlaget Hogrefe udgivet »Læsestrategen for unge og voksne: Udbygget ordlæsning« 1 og 2. Hæfterne, som også kan bruges til de ældste elever i grundskolen, træner blandt andet genkendelse af hyppige funktionsord, stavelsesdeling og konsonantklynger. Hvert hæfte er 48 sider langt og koster 32 kroner.

0   0

E-bøger til børn

eReolen har lanceret et målrettet initiativ, der gør det nemmere for de 7-14-årige selv at finde og vælge de bøger, de gerne vil læse. Den nye side hedder eReolen Go og indeholder alle børnematerialer fra eReolen.

0   0

Ingen venteliste til de små skuldre

Kender du et barn eller en ung i en misbrugsfamilie? Behandlingscenteret Tjele starter nu et projekt, som skal køre over fire år, for børn og unge mellem otte og 24 år i Jylland. Projektet får støtte fra Socialministeriet via satspuljemidlerne og har ingen venteliste. Ønsket er, at børn og unge, som er pårørende til afhængige, blandt andet får hjælp til at øge deres selvværd og til at fungere bedre i vigtige relationer. For yderligere oplysninger kontakt Jan W. Meincke på telefon 23 23 18 40.

0   0

Se sherif Rump

Julen synes måske langt væk, men man kan allerede nu købe billetter til dette års Crazy Christmas Cabaret, som spiller i Tivoli i København fra 15. november i år til 12. januar 2017 og i Tivoli Friheden i Aarhus fra 17.-21. januar 2017. Stykket er på engelsk og egner sig bedst til 9.-10.-klasseelever. I år kommer det til at kredse om historien om Robin Hood, men noget utraditionelt med besøg fra politiske figurer, som man ellers ikke kender fra historien – blandt andre sheriff Donald Rump, som planlægger at bygge en mur rundt om Sherwood-skoven. Billetter kan købes på billetlugen.dk.

0   0

Hjælp til sårbare familier

Forældrene spiller en stor rolle i børnenes skolegang, men ikke alle forældre ved, hvad der forventes af dem. Center for Boligsocial Udvikling udgiver derfor en håndbog, som skal være med til at bygge broer mellem skoler og sårbare familier. Bogen giver eksempler på forskellige indsatstyper, blandt andet hjemmebesøg, forældreundervisning og familieklasser. Hent håndbogen »Brobygning mellem skole og forældre« på cfbu.dk.

0   0

Mission bare bryster

DR-værten Thomas Skov er måske mest kendt i de voksnes verden, men nu springer han ud som forfatter for børn. Han har nemlig skrevet ungdomsbogen »Den store mission«. Den handler om venskab, kærlighed, sure forældre og noget andet, der optager mange unge drenge – bryster. »Den store mission« er fortællingen om to 7.-klassedrenge i en lille vestjysk by, der som de sidste i klassen (tror de i hvert fald) endnu ikke har set bare bryster i virkeligheden. Det bliver derfor deres store mission, inden de starter i 8. klasse. Bogen udkommer den 28. september.

0   0

Byg en bro

Det er et kontroversielt emne, der bliver taget op i en af de bacheloropgaver, der er nomineret som en mulig vinder i konkurrencen om årets bedste opgave i projektet lærerprofession.dk. Den handler om problemer for danske lærere med at skabe arbejdsro og blive respekteret af muslimske drenge i en muslimsk friskole.

0   0

Vinterferie i Cambodja

Jungletemplerne Angkor Wat, cykelture gennem rismarker og landsbyer, farvestrålende madmarkeder og cambodjansk hverdagskultur – rundrejse for Folkeskolens læsere.

0   0

»Arbejdet med mobning skal systematiseres og prioriteres«

Sigurd Barrett har med sit historieprojekt taget udgangspunk i den ministerielle kanon, men også sat sit eget præg. Han er for eksempel fascineret af, at der har levet neandertalere i Danmark.

1   4

Mindst holdbar til: Datoen er for længst overskredet – det handler om new public management

Socialdemokratiets formand erklærede på partiets kongres, at new public management, NPM, skal være fortid som styreform for den offentlige sektor. Den konklusion hilser vi hjertelig velkommen. Den har været længe ventet.

1   249

Folkeskoler og muslimske friskoler skal lære af hinanden

Muslimske lærere nyder en helt anden respekt blandt drengene på friskoler end ikkemuslimske lærere. En del af årsagen går helt tilbage til formålsparagrafferne, som opfordrer til en »dem og os-kultur«, lyder det fra Najla Adlouni i hendes professionsbacheloropgave.