Folkeskolen nr. 02 2016

Forside af Folkeskolen nr. 02 2016
ANMELDELSE
1   557

Lær at shine på de sociale medier

En social star kan gennemskue kommerciel kommunikation på de sociale medier og give sin viden videre til andre børn og unge. Materialet her skaber social stars.

5   750

»De lange skoledage gør børnene fortræd«

Susanne Andersen er vred over den lange skoledag, fordi mange af børnene ikke kan leve op til kravene om at være så længe i skole, som folkeskolereformen lægger op til. Og så har 4kløverskolen i Frørup indført stille aktiviteter for at give børnene mere ro.

6   538

Da elevernes oplevelse af skoledagens længde blev mørklagt

I videnssamfundet er viden magt – men hvordan bliver den viden styret? Læs her, hvordan elevernes oplevelse af skoledagens længde var forsvundet helt fra den officielle rapport – og hvordan svaret nu kommer for en dag.

0   635

»Vi er det sidste land i Europa, der har taget digitaliseringen til os«

På Taivallahden Skole i Helsinki giver besparelserne ikke anledning til store bekymringer. Her ser man frem til at tage de nye læseplaner til sig.

1   563

Finsk forsker: 
Vi interesserer os ikke for Pisa

Det er langtfra Pisa-resultaterne, som styrer retningen for den finske skole, fortæller den finske forsker Pasi Sahlberg. Han roser de nye læseplaner, men advarer mod et for stort fokus på digitalisering.

8   932

Finland kæmper for at holde førerpositionen

Besparelser og nedadgående Pisa-resultater. Det er virkeligheden for de finske Pisa-dukse. Nu introduceres de nye nationale læseplaner, der skal sikre, at eleverne fortsat kan klare fremtidens udfordringer med 
kryds og slange.

14   705

»Vi er næsten holdt op med klasseundervisning«

Det er svært at undervise klassen som en helhed, fortæller to Ballerup-lærere. Derfor underviser de oftest eleverne individuelt eller i små grupper. Eleverne kører efter ugeplan, arbejder selv og hjælper hinanden. Men der er meget, de ikke får lært, siger lærerne.

0   335

Reformrod:
 »Jeg savner en fælles strategi«

Helle Breilev efterlyser tid til og mulighed for kollegialt samarbejde. Hun er ikke stolt over hverdagen i folkeskolereformens andet år, hvor lærerne på Fladsåskolen alt for sjældent udveksler noget pædagogisk. Eleverne synes, at skoledagen er blevet meget lang.

0   387

Forsker: »Giftigt for demokratiet«

Den viden, som vi som samfund producerer, bør komme offentligheden og ikke kun politikerne og myndighederne til gode, mener seniorforsker, der oplever politisk pres på forskningen.

0   83

Alt for korte nyheder

Elever rystede over at erfare, at lærer selv har børn derhjemme. Pissefrysende skolepatrulje overfuset af morgentravl idiotforælder i varm bil. Klassenstimekage staves i ét ord, spises i én mundfuld. Tiårig ved godt, at sødt smilende engelsklærer hader ham stadig. Nytårsstatus: Danmark har stadig Danmarks bedste folkeskole.

0   88

Haarder: Ny Venstre-kanon skal styrke partiets identitet

Venstre befinder sig i en krise med faldende vælgertilslutning, intern uro og profiler, der forlader partiet. Det er baggrunden for, at kulturminister Bertel Haarder nu vil lancere en ny kanon over værdier, som har haft afgørende betydning for Venstre, Danmarks liberale parti.

0   97

Curlingfar overhalet af papcurlingfar

»Ja, julegaverne og nytårskrudtet gør nok, at det bliver Peter, der løber med sejren«. 12-årige Tobias kommenterer sin curlingfar Michaels kamp mod Peter, som er »min papcurlingfar, altså min curlingmors nye curlingkæreste«.

0   54

Jørgen Gimbel

0   42

Jan Trojaborg 65 år

Formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg fylder 65 år den 30. januar. I december sagde han farvel til arbejdet i Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse, hvor han har haft plads siden 1994 – først på en reserveret københavnerplads og siden valgt i egen ret, da Københavns Lærerforening blev en almindelig kreds på linje med de øvrige lærerkredse.

0   126

Ny vejledning til trivselsmålinger

Den nationale trivselsmåling har fået selskab af et nyt og udbygget vejledningssystem. Det skal klæde lærerne bedre på til forårets trivselsmålinger på skolerne landet over. Vejledningen består blandt andet af konkrete eksempler, ordlister og videoer, lærerne kan vise eleverne inden undersøgelsen. Dansk Center for Undervisningsmiljø har udviklet vejledningen for Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. Vejledningen kan hentes på emu.dk

0   65

Good girls

Hør seks unge teenagere fra Venezuela, Syrien, Sibirien, Pakistan, USA og DR Congo fortælle om, hvad det vil sige at være en »god pige«. Som en del af BBC’s »100 women«-serie er der produceret korte film om seks pigers hverdag, hvor de fortæller, hvordan de lever, og hvilke forventninger de skal leve op til i deres kultur. Filmklippene er på engelsk og kan ses på dette link til BBC’s hjemmeside: kortlink.dk/bbc/kb39

0   28

Skakdag for skolerne

Traditionen tro afholdes Skolernes Skakdag landet over fredag før vinterferien den 12. februar. Med skakbrikkerne i hånden træner eleverne sig i at holde fokus, koncentration og i at tænke fremad. Sidste år deltog over 28.000 elever, og tilmelding kan ske på skoleskak.dk

0   28

Skolemuseum søger pegepinde, tavler og ...

Har din skole gamle bøger, kort, tavler, udstoppede dyr, fysikapparater og andet tilovers? Så er der mulighed for at få dem afsat. Sidste år åbnede et nyt skolemuseum på Sinatur Hotel Storebælt i Nyborg, og nu efterlyses gamle skoleting til museet. Det er over 20 år siden, lærere fra Birkhovedskolen i Nyborg begyndte at indsamle effekter for at holde liv i skolehistorien. Kaj Bonde, pensioneret lærer, er en af initiativtagerne, og han kan kontaktes på bonde.kato@mail.dk eller telefon 65 31 34 62.

0   247

As good as it gets

Overskriften er titlen på en næsten 20 år gammel film, hvor den ene hovedperson råber til en flok patienter i psykiaterens venteværelse: Hvad nu hvis det her er så godt, som det bliver?