Folkeskolen nr. 01 2016

Forside af Folkeskolen nr. 01 2016
1   440

Ny bog: 
Sådan får lærerne alle elever med

Skrot reformpædagogikken, og forklar eleverne fra uddannelsesfremmede hjem den konkrete nytte af det, de skal lære. Ellers mister de motivation, mener professor Per Fibæk Laursen, der har skrevet en bog om en af folkeskolens største udfordringer.

1   596

Digitale læringssystemer sætter fokus på data og mål – ikke på bløde processer

Fra næste skoleår begynder implementeringen af skolens nye brugerportal. I første omgang skal din skole vælge digitalt læringsstyringssystem. En tredjedel af kommunerne har allerede købt et system. Det rejser en masse spørgsmål og har allerede ført til debat om flere forskellige principielle ting. Folkeskolen vil i en række artikler hen over foråret sætte fokus på konsekvenserne for folkeskolen og lærerne. I denne første artikel fortæller vi om selve processen.

4   865

Lærere og skoleledere skal være drivkraften i udviklingen af folkeskolen – for elevernes skyld

Nytår: Vi – lærere og skoleledere – skal blive langt bedre til at sætte den faglige, professionelle didaktiske dagsorden og fagligt argumentere mod de tiltag, der giver eleverne dårligere undervisning og dermed en dårligere skole, skriver DLF’s formand om nogle af udfordringerne for lærerne og folkeskolen i 2016.

0   482

Hver fjerde lærer i Horsens er nyansat

I de seneste to år har der været stor udskiftning i lærerstaben på folkeskolerne i Horsens. Over en fjerdedel af kommunens 800 lærere er nyansatte. På Langmarkskolen er næsten halvdelen af lærerne nye.

0   688

Skilt fra jobbet: Når tiden ikke slår til

Lærerparret Jakob og Stine Møller har begge forladt folkeskolen i kølvandet på arbejdstidsloven. De kunne ikke få familielivet til at hænge sammen. Han arbejder nu på en social- og sundhedsskole, og hun har skiftet til en privatskole.

1   909

Langt flere lærere forlader folkeskolen

Knap 900 lærere valgte i 2012 at forlade skolen, men allerede i de første ti måneder af 2015 havde 1.600 lærere gjort det samme efter arbejdstidslov, reform og besparelser. Især de unge forlader faget.

0   934

Lavere kvalitet – men mere fri

Vivian Eriksen er lærer på Sofiendalskolen i Aalborg. Som hovedperson i tv-dokumentaren »Folkeskolen – Forfra« har hun været med til at tegne billedet af skolen efter reformen. Men hvad tænker hun selv om de sidste års skoleliv? Og hvorfor blev hun syg af lockouten?

0   894

Ikke lærer for enhver pris

Linedanser, jonglør og pauseklovn. Lærer Ulla Møller Madsen følte ofte, at hun stod midt i manegen og skulle spille alle roller i det cirkus, hun synes, nogen er ved at omdanne folkeskolen til. Hun valgte at sige sit job op.

0   80

Joan Ravnhøj

0   927

Venskab og kunst

Hvad er et godt venskab? Og hvor mange venner skal man have? Den 14. februar åbner en ny udstilling med fotografier og tegninger om temaet venskab på museet Nivaagaards Malerisamling i Nivå i Nordsjælland. Entreen er gratis.

0   204

Bliv inspireret til god inklusion

Har du brug for gode råd i mødet med udfordrede elever i din klasse? Så kan der være hjælp at hente i et nyt inspirationshæfte fra Havredal praktiske uddannelser henvendt til læreres og pædagogers arbejde med inklusion. Materialet består af 15 forskellige scenarier, der beskriver adfærdsmønstre hos elever med særlige behov, og to animationsfilm.

0   400

Vikingehelten Amled

Saxos middelalderberetning om den snedige vikingehelt Amled bliver vakt til live på spillestedet Hippodromen på Folketeatret i København. 400 år efter Saxo inspirerede sagnfortællingen William Shakespeare til at skrive skuespillet »Hamlet«. Dansklærerforeningen tilbyder i samarbejde med Den Danske Skueplads en særlig skoleforestilling, hvor der efterfølgende bliver mulighed for dialog om Saxos fortælling og om Shakespeares inspiration. Dansklærerforeningen udarbejder tekster til forberedelse og efterbehandling af teaterturen. Forestillingen bliver vist fra tirsdag den 1. marts til fredag den 5. marts 2016, og billetprisen er 100 kroner.