Folkeskolen nr. 22 2015

Forside af Folkeskolen nr. 22 2015
ANMELDELSE
0   479

Børnevenlighed over for fransk i 5.

At fransk læres bedst gennem lyst, kan man næsten kun være enig i.

2   906

Skiftede job:
 »Mine børn skal ikke være taberne«

40 timers tilstedeværelse på Nymarkskolen i Slagelse hang ikke sammen med Mads Bilde Svendsens ønske om at tage del i sine børns liv i Odense. Derfor sagde han op og søgte nyt job tættere på hjemmet.

0   853

Skoleparat med Klods-Hans og prinsessekrone

Et indadvendt barn, der har svært ved at rumme skoledagens input. En tosproget, der endnu ikke helt har fanget det danske. Eller et barn med fuld fart over feltet, hvor koncentrationen kniber. Udfordringerne kan være mange i indskolingen, men Gildbroskolen i Ishøj har fundet en løsning, der strækker sig langt ud over skolens grænser.

9   1509

Læringsmålstyret undervisning skiller vandene

De lærde strides: Bølgerne går højt, når der bliver diskuteret læringsmålstyring. Men for mange er det uklart, hvad debatten egentlig handler om – og hvad de er uenige om. Her er tre eksperters udlægning.

0   720

»Udskiftning er noget skrammel«

Det rammer både elever og forældre, når der er stor udskiftning blandt lærerne. Forælder Gitte Møller ærgrer sig over, at hendes søns klasselærer gik på pension midt i skoleåret.

6   1115

Hver tredje lærer er væk:
 »Lov 409 tog min makker fra mig«

Lærere, elever og leder på Nymarkskolen i Slagelse mærkede utilsigtede konsekvenser af arbejdstidsloven, da adskillige lærere forlod skolen, fordi den nye hverdag ikke passede ind i deres liv.

6   1159

Lærerne flytter efter bedre arbejdsvilkår

Antallet af lærere, der finder et nyt arbejde i en anden kommune eller helt uden for folkeskolen, er mere end fordoblet efter reform og den nye arbejdstidslov. Der er sket en kulturændring i skolen, så lærerne i højere grad flytter efter bedre arbejdsvilkår, mener forskere.

0   724

Nymarkskolen: Hver tredje lærer udskiftet siden 2013

Ved skoleårets start på Nymarkskolen i Slagelse var i skoleåret 2012/13 48 lærere og tre ledere. Siden personalebilledet blev taget på en sommerdag, har seks lærere fået andet arbejde, og ti er gået på pension. Samlet er det hver tredje lærer eller 33 procent af lærerstaben, der er rejst eller gået på pension. Skoleleder René Nielsen har aldrig 
tidligere prøvet så stor udskiftning på så kort tid. 


0   910

Lars Busk og Morten Refskov topscorere ved DLF-valget

Den 32-årige kredsformand fra Ballerup, Morten Refskov, der bebudede sit kandidatur som reaktion på overenskomst-ja’et, kom ind med stemmer fra hele landet.

0   590

Træn hjernen på innovationsdage


Hjernekonditest, grinegymnastik og kreative ideer er på programmet på Skolernes Innovationsdag 18. marts 2016, hvor elever landet over kan træne hjernen, motionere hukommelsen og øve sig i at samarbejde. Dagen skal være for hjernen, hvad skolernes motionsdag er for kroppen. Experimentarium og Industriens Fond står bag dagen, der afvikles for tredje gang. Tilmeld klassen på skolernesinnovationsdag.dk, og få gratis adgang til Experimentariums undervisningsmateriale i innovation.

0   192

Enarmet tyveknægt spytter ideer ud

Har du svært ved at finde på nye ideer til bevægelse i undervisningen, kan der være hjælp at hente i en ideboks. Det elektroniske redskab er udviklet af Alexandra Instituttet og Kompetencecenter for Læsning. Formålet er at hjælpe lærere med at finde på læringsøvelser i undervisningen, der involverer bevægelse, samtidig med at der også er fokus på de læsesvage elever. Se mere på ideboks.alexandra.dk

0   117

Bliv din egen boss

Arbejdshæftet »Bliv din egen boss« skal klæde eleverne på til at blive iværksættere og handle på deres egne ideer. Materialet er en visuel og kreativ forretningsplan, hvor børnene både skal klippe-klistre, tegne og tage billeder, mens de bliver klogere på deres forretningsidé, og hvordan de vil føre den ud i livet. Global Entrepreneurship Week Denmark står bag forretningsplanen. Arbejdshæfte og undervisningsmanual kan gratis downloades på gew.dk/1696-2/

0   449

Tilbage til første ­verdenskrig

Har dine elever brug for at komme tæt på første verdenskrig? På museet Mosede Fort i Greve tilbyder Skoletjenesten fem forskellige undervisningstilbud i forskellige fag til elever på alle klassetrin i folkeskolen. Ved at føle på originale genstande og lege med interaktive tablets og kameraer er målet at vække de historiske temaer til live fra 1914-1918 og give eleverne en forståelse for de mennesker, som formede Danmark under første verdenskrig.