Folkeskolen nr. 06 2015

Forside af Folkeskolen nr. 06 2015
ANMELDELSE
0   644

Voldsom roman giver læseren noget at tænke over

Det er altid dejligt at få en roman i hænderne, hvor man fra allerførste side er aldeles på det rene med, at her er noget med en helt speciel høj karat og kvalitet. Sådan har jeg det med "Fuck off/I love you".

0   342

Folkeskole – hvad nu?

Et fjumreår. Sådan kalder tillidsrepræsentanten på Nordstjerneskolen i Frederikshavn det første år med folkeskolereform og lov 409.

0   696

Nordstjerneskolen: Et fjumreår med reformen

Nogle får en tidsaftale med ledelsen på skolen i 
Frederikshavn. Tillidsrepræsentanten sender lærerne til ledelsen, når der ikke er balance mellem opgaver og tiden til at løse dem. Tilstedeværelsespligten skal tages op på Mus-samtaler.

0   1086

Trongårdsskolen:
 Landets bedste læreraftale – men de mangler en TR-aftale

Lyngby-Taarbæk har en god aftale, men kommunen har ingen tillidsrepræsentantaftale, og det betyder, at der lige nu mangler tillidsrepræsentant på to skoler. Trongårdsskolens tillidsrepræsentant har frasagt sig hvervet. Lærerne understreger, at arbejdstidslov og skolereform skal ses adskilt – og reformen ser de muligheder i.

2   1266

Sådan motiverer du dine elever

De gider godt, eleverne. Passe deres skole og løse deres opgaver. Nogle gange ved de bare ikke, hvordan de skal gribe det an, siger motivationsforsker. Det kan lærerne hjælpe dem med. Lærerne kan også 
styrke elevernes modvindskompetencer. Her er otte råd til at højne dine elevers engagement.

1   1472

De danske folkeskoler har vokseværk

For 20 år siden havde en stor folkeskole omkring 500 elever. Med de seneste års skolesammenlægninger topper Glostrup Skole i dag med flere end 2.100 elever.

2   1138

»Vi har i høj grad stadig en fælles folkeskole«

Kommunaliseringen af folkeskolen, det frie skolevalg, bloktilskud og skolebestyrelser blev indført med Bertel Haarder som undervisningsminister i slut-80’erne. Han ønskede forskellighed og konkurrence mellem skolerne. Men Haarder mener absolut ikke, at folkeskolen i dag er sprængt.

0   1060

Kommuner langt fra mål om inklusion

Kun 20 af landets 98 kommuner er tæt på regeringens målsætning om, at 96 procent af børnene skal inkluderes i folkeskolen.

0   1126

Dragør-elev: Ingen grund til at vælge privatskole

Selvom Dragør Kommune ligger tæt på Københavns omfattende udvalg af privatskoler, går kun 3,3 procent af kommunens elever på privatskole. Det gør Dragør til en af de kommuner, der har størst tilslutning til folkeskolen – kun overgået af Læsø og Fanø. Charlotte Barfod Carlsen går i 8. klasse på Dragør Skole, og hun ser ingen grund til at skifte.

0   326

Nej: »Uacceptabelt«

»Det er uacceptabelt«, siger Ole Jensen fra Spangsbjergskolen i Esbjerg. »Vi skal have mere tid til at forberede vores undervisning, hvis vi skal give det kvalitetsløft, regeringen vil have. Der mangler penge, og det bliver løst ved, at lærerne løber stærkt. De går ned med stress eller finder et andet arbejde. Der er tre punkter ud af de 15 arbejdstidspunkter, der handler om lokale aftaler. Det er godt. Men 12 punkter handler om noget, lederen skal gøre. Men han kan ikke gøre noget, hvis der ikke er nogen penge. Jeg siger nej, fordi jeg vil sende et signal til politikerne og hovedstyrelsen om, at det langtfra er godt nok, det her«.

0   267

Ja: »Det peger fremad«

»Det er det bedst opnåelige resultat. Det peger fremad, så vi kan få skabt nogle rammer omkring vores arbejde«, siger Brian Petersen, som er lærer på Gørding Skole i Esbjerg.

0   430

Anders Bondo:
 Der ligger et stort arbejde foran os

Rekordmange DLF-medlemmer stemte ved urafstemningen om lærernes overenskomst. 
70,1 procent af dem stemte ja.

2   3981

Fyr op under din debat 
med digital lommebog

Kom hurtigt på omgangshøjde i skoledebatten. Folkeskolen lancerer en kort digital lommebog, der forklarer 25 centrale ord, som svirrer rundt i diskussionerne om folkeskolereformen og lærernes arbejdstid.

1   992

Den fælles folkeskole er en illusion

Med folkeskolereformen er det slut med kæmpemæssige forskelle på elevernes timetal fra kommune til kommune. Derfor tvinges mange til at spare på blandt andet lærernes forberedelse og på antallet af lærere og pædagoger.

1   961

Enorme forskelle på folkeskoler

I Danmark bruger vi dobbelt så mange penge per elev i den dyreste kommune som i den billigste. Årsagerne er både elevsammensætning og politiske beslutninger. Kan vi fortsat tale om, at vi har en fælles folkeskole?

0   325

Der var ingen nyheder om folkeskolen i går

Nej, der var ej. Ingen som helst. Det fremgår af en gennemlæsning af samtlige medier fra den danske presse.