Folkeskolen nr. 16 2014

Forside af Folkeskolen nr. 16 2014
5   1234

Sverige: Landet, der ødelagde folkeskolen på 20 år

For godt 20 år siden vendte de svenske politikere skolen på hovedet, og de negative konsekvenser har været store. Eleverne rasler nedad i Pisa, lærernes status og løn er helt i bund.

0   899

Bondo: Sverige skræmmer

37.500 svenske lærere har forladt faget, og den svenske skole er i dyb krise. En af årsagerne er det svenske farvel til den kollektive aftalemodel, mener Danmarks Lærerforenings formand og frygter for konsekvenserne af lov 409.

1   700

»De bedste lærere skal have den bedste løn«

Den svenske viceundervisningsminister Bertil Östberg erkender, at muligheden for at trække profit ud af skoledrift har haft negative effekter, men regeringen vil ikke afskaffe det frie valg. I stedet skal dygtige lærere lokkes til problemskolerne med klækkelige lønstigninger.

0   416

Gitte gav Stigna tro på 
et liv uden en fuld far

Med 15 års mellemrum – første gang i 7. klasse og siden til en yogatime i det fri – var lærer Gitte Kragh den person, som Stigna turde betro sig til om sin alkoholiserede far.

0   635

Lærerne savner sparring til at støtte elever, hvis forældre drikker

Over halvdelen af de lærere, der har haft en mistanke om alkoholproblemer i en elevs hjem, synes ikke, at de fik tilstrækkelig faglig sparring til at hjælpe eleven. Misbrugskonsulenterne må på banen, mener skoleledernes formand.

0   352

iPad’en kan gøre elever til »producenter af læring«

Et svensk forskerhold har i tre år fulgt iPad-satsningen i Odder. Når læringen ikke lykkes, er det ikke iPad’en, men det såkaldt »digitale didaktiske design«, den er gal med, konkluderer de.

0   818

Private fonde holder hånden under reformen

Foruden A.P. Møller-milliarden finansierer fonde som Nordea- og TrygFonden mange af kultur- og bevægelsestilbuddene i reformens »åbne skole«.

1   538

Tillykke med de 200 år
– men hvornår rykkede skolen?

I år fejres 200-året for undervisningspligten – skolen har forandret sig i spring, men hvornår er der sprunget højest?

2   668

Nogen skal ville noget med nogen

»Reformen tager det dårligste fra den sorte skole og det dårligste fra den kulørte skole«, skriver lærer Erik Schmidt i denne kronik. I år valgte han at sige op som folkeskolelærer efter 37 år. Han spår snarlige ændringer og kommer med råd til de kolleger, der skal kæmpe med reform og arbejdstidslov.