Folkeskolen nr. 04 2014

Forside af Folkeskolen nr. 04 2014
15   907

»Bring your own device« betyder også »any device«

Mangfoldigheden af skærme og styresystemer er stor i 4.c på Sejs Skole, der har indført, at alle elever på mellemtrinnet og opefter selv medbringer en computer til undervisningen.

0   964

Landsdækkende skolevalg skal få flere unge til stemmeboksene

Det kniber med at få de danske førstegangsvælgere til stemmeurnerne. I januar 2015 skal alle landets 8.-10.-klasseelever derfor efter et tre uger langt undervisningsforløb stifte bekendtskab med stemmebokse og valgtilforordnede ude på skolerne.

0   981

Pandecakes i 6.y

Amerikanske udvekslingsstuderende giver hjemkundskab på Hendriksholm Skole ekstra hænder og tværfaglighed.

0   737

Bølgen skaber innovation

5. årgang på Ikast Nordre Skole arbejder med entreprenørskab i billedkunst. De lærer at skabe et produkt med et formål og at samarbejde som på en arbejdsplads.

0   1244

Kristendoms-kundskab mellem videnskab og religion

Faget fik en opblomstring, da det blev prøvefag, men kæmper med lav status og få linjefagsuddannede, fortæller religionslærerformand. Religionsforsker savner akademisk forankring for faget.

0   1247

Læs og bliv glad

Har du lyst til at møde en flok lærere, som er stærkt engagerede i deres fag og deres undervisning? Har du lyst til at smile og komme i tanke om, hvorfor du blev lærer? Så er det dette særnummer, du skal læse. Redaktionen byder dig velkommen til Folkeskolens faglige netværk og hylder fagligheden ved at tale med lærere inden for stort set alle folkeskolens fag.

0   654

Drej en cowboyhat
 i træ

Sløjd giver et helt særligt selvværd, fordi man skaber sit eget projekt. Dette er vigtigere 
i skolen end nogensinde, fortæller ph.d. i sløjd Bent Illum.

0   926

Beskidt vand og rene hænder i projektopgaven

9.-klasserne på Dansborgskolen i Hvidovre har fået faste emner og problemformuleringer af deres lærere til projektopgaven. De skal rense spildevand, føre regnvand væk fra skolegården, indrette venteværelser på Hvidovre Hospital eller lave en kampagne om håndhygiejne.

1   1348

Motorikløft gør eleverne klar til bevægelse

Med udsigt til 45 minutters daglig bevægelse med folkeskolereformen bliver motorisk træning afgørende. Ellers marginaliseres en stor gruppe børn, fortæller koordinator fra en idrætsprofilskole, hvor de har løftet de mest motorisk udfordrede elever.

0   701

En anden lyd: Et samspil kan være både pædagogik og klassisk musik

Fra august bliver det forpligtende for folkeskolen at samarbejde med den lokale musikskole. Men hvis det skal lykkes, må lærernes forskellige kompetencer samles i én symfoni snarere end i en »ballade«. På Tovshøjskolen har 2.a’s musiklektioner med klasselæreren og en musikskolelærer fået rytmeglæden til at vokse.

1   863

Lektion i matematik blev forbedret og brugt igen

To lærere og tre lærerstuderende samarbejdede om en lektion om ligedannede, retvinklede trekanter i 6. klasse på Holme Skole. De observerede hinanden, evaluerede lektionen, ændrede på den og afprøvede den igen i en 7. klasse. Lesson Study er efteruddannelse inspireret fra Japan.

0   674

Lærerdialog: Klar, parat – tidlig sprogstart

»Bonjour« og »guten Tag« tager i august springet fra 7. til 5. klasse. Tidligere fremmedsprog i folkeskolen er en del af den nye skolereform, og det betyder, at landets tysk- og fransklærere får en ny hverdag. Poul Kok har i 20 år undervist i 5.-klasse-tysk, og derfor spørger tysklærer Lotte Lee Møller ham, hvilke erfaringer han har gjort sig.

0   725

Specialskoler presses hårdt af nedskæringer

I takt med inklusionen mister mange specialskoler elever, men to fynske skoler har været nødt til at fyre flere lærere, end nedgangen i elevtallet berettiger. 
Lærerne og deres ekspertise forsvinder ud i det blå.

0   985

1. klasses pionerer: What did you play in school today?

Learning by playing: Nadja Rau og hendes team på Risingskolen er sammen med eleverne »early birds« med undervisning i engelsk i 1. klasse. De eksperimenterer med metoder og materialer fra sociale medier. Læs hvad der virker for linjefagslæreren og krudtuglerne i 1.b.

0   552

Professor: Dybt problematisk, når kommuner sparer på specialskoler

Inklusion efterlader specialskolerne med elever, som har de mest vidtgående behov, så hvis kommunerne skærer i deres økonomi, risikerer læringsdelen at forsvinde, advarer Susan Tetler.

3   685

Unge er ligeglade med nutids-r-fejl på Facebook

»Jeg køre« er ikke en slem stavefejl, når den begås i en statusopdatering på Facebook. Det mener de unge i hvert fald ikke.