Folkeskolen nr. 19 2013

Forside af Folkeskolen nr. 19 2013
0   519

Faglig læsning hører også hjemme i dansk

På Vestre Skole i Middelfart er faglig læsning ofte på skemaet og i alle fag. Som led i »Vi læser for livet«-projektet blev samtlige lærere undervist i faglig læsning, så det kunne blive et fælles fokusområde. Resultatet kan muligvis aflæses i 9. klasses læseprøve, hvor ingen fik under 4.

6   740

Ikke kun for sjov: Forstå dine elever via deres humor

Humor er en indikator på, hvad der optager os, derfor er det vigtigt at forstå, hvad der også bliver sagt med de sjove bemærkninger, fortæller forsker Martin Führ, der har skrevet ph.d.-afhandlingen »Latterfrygt og humorstøtte«.

0   363

»Lokal indsigt er en fordel for min undervisning«

Else Merete Knoop, 59 år, stiller op for Venstre på Bornholm. Lærer siden 1977.

0   375

En gennemsnitsborgmester: Mit lærerjob har lært mig meget

Den typiske borgmester er en mand, læreruddannet og socialdemokrat. Lige nu har 17 kommuner en borgmester med den profil. Det gælder blandt andet Faaborg-Midtfyn, hvor lærerborgmesteren på samtlige punkter er den typiske danske borgmester.

0   356

»Lockouten skubbede mig ind i politik«

Frank Zenas, 59 år, stiller op for Forenede Demokrater i Frederikshavn. Lærer siden 1976.

0   299

»Jeg kan få indflydelse på min hverdag«

Sarah Lindemann Thøgersen, 32 år, stiller op for Socialdemokraterne i Halsnæs. Lærer siden 2004.

1   587

Afgangsprøven i dansk er en død sild

Der er behov for et danskfag, der favner det medialiserede samfund og møder tidens børn og unge på en helt anden måde. Som det er nu, afspejler folkeskolens afgangsprøver en forældet dannelsesforestilling og en snæver fagforståelse. Der er behov for nytænkning.

0   605

Hver fjerde borgmester i Danmark er lærer

27 ud af de 98 borgmestre i Danmark er en lærer. Det er ikke et tilfælde, for lærere har gode forudsætninger for at indtage rollen som politiker og borgmester, mener kommunalforsker.

4   415

»Nye Fælles Mål vil styrke dannelsen«

De nye Fælles Mål skal være enklere, klarere og målbare. Kritikere advarer mod, at dannelsen forsvinder, men arbejdsgruppernes formand, forskningschef Andreas Rasch-Christensen, mener, at dannelsen bliver styrket.

1   574

Fælles Mål skal forenkles

Næste skoleår får lærerne nye Fælles Mål i alle fag. Matematiklærer Pernille Peiter mener, at enklere mål vil gavne tværfagligt arbejde, mens dansklærer Elisa Bagger Sørensen mener, at målene kan blive for snævre.

11   780

Eksperter om reformen: 
Den nye skole bliver en helt anden verden

Den folkeskolelov, som regeringen vedtager sammen med Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative i dette efterår, bliver skelsættende, siger eksperter. Den kommer på niveau med skolelovene i 1937, 1958, 1975 og 1993, mener de. Én frygter, at fremtidens lærer bliver alt for teknisk betonet, og sidestiller læreren med en mekaniker.

1   546

Panikforhandlinger afblæser lærerfyringer i Odense

Da det gik op for børne- og ungerådmanden i Odense, hvad de varslede massefyringer på skoleområdet ville få af konsekvenser for lærere og elever, trak han i nødbremsen. Byrådspolitikerne blev indkaldt til møde om det budget, de havde skrevet under på uden at kende konsekvenserne. På et tidspunkt var tilliden til rådmanden helt væk.

2   370

Ud af det mærsk-blå: Lærerne har brug for et godt rygstød

Baggrunden er, at vi gerne vil støtte folkeskolen, forklarer fondens direktør om den store donation. Brandingekspert siger, at Mærsk kunne bruge milliarden langt mere effektivt, hvis det udelukkende handlede om brandingeffekt.