Ny bog til børn om vacciner, og hvordan de blev opfundet

"Et prik, der ændrede verden" er historien om vacciners opfindelse, skrevet af biolog og musiker Johan Olsen. En bog om syge høns og en muggen blomme – og selvfølgelig lidt om covid-19 - men mest om, hvordan man har udviklet vacciner.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sygdommen kopper var årsagen til, at man overhovedet fandt på at udvikle vacciner. Der er ikke billeder af mennesker med kopper i bogen, men en lille fodnote og en advarsel, hvis man selv får lyst til at søge på billeder af kopper. Ellers er bogen illustreret af tegneren Thomas Hjorthaab, og der er også gamle billeder fx af Louis Pasteur og lady Mary Wortley Montagu, der fik kopper, men blev helbredt. Johan Olsen fortæller historien om hendes bror, der døde af kopper, og hvordan hun i Det Ottomanske Rige, hvor hendes mand blev ambassadør, fik sin søn varioleret. En ikke ufarlig behandling, men også en forløber for vacciner.

Der er fortællinger om DNA, om aminosyrer og om immunsystemet. Om pest og polio. Og om læge Bjørn Ibsen, der fandt på manuel ventilation gennem tracheotomi - en forløber for nutidens respirator, som fik en stor betydning for overlevelsen for børn med polio i 50'erne.

New mail

What do you want to do ?

Læs mere

What do you want to do?
Newmail
Powered by Labrador CMS