Sanne arbejder på Palsgaard, der beskæftiger sig med produktion af emulgatorer og stabilisatorer, og hun er en af rollemodellerne, som pigerne kan møde.

Kvinder er – stadig – underrepræsenteret i naturfagene

For 9. gang byder en række virksomheder i dag piger fra mellemtrinnet og op til gymnasiet indenfor for at vække deres nysgerrighed på naturvidenskaben. 116 virksomheder og uddannelsesinstitutioner viser deres arbejde frem på Girls Day in Science.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pigerne får på virksomhederne mulighed for at møde medarbejdere og arbejde med emner fra rumfart og plantebøffer til satellitter og enzymer.

I år er kampagnen også henvendt til piger på mellemtrinnet, fordi undersøgelser viser, at piger indtil denne alder faktisk har en stor interessse for de tekniske og naturvidenskabelige fag, men at det også er her, interessen kan forsvinde, fortæller en pressemeddelelse fra Naturvidenskabernes Hus, der er videnscenter for STEM-fagene og står bag dagen sammen med de fem kernevirksomheder Danfoss, Grundfos, Novozymes, Coloplast og Haldor Topsøe.

"Virksomhederne har et kæmpe ansvar for netop at fastholde interessen og nysgerrigheden hos pigerne. Vi skal være med dem hele vejen, til de skal vælge en uddannelse. Det kan være svært at træffe et uddannelsesvalg som ung, men vi kan minde dem om, at de færrestes karriereveje er retlinede, og så kan vi inspirere dem til at se i nye baner og træffe et valg på et oplyst grundlag", siger Palle Damborg, der er formand for Fremstillingsindustrien, direktør hos Jysk Display A/S.

Pisa: Dårligere resultater i naturfag, men pigerne ligger over drengene

Danmark er meget kønsopdelt 

Maiken Lykke Lolck, der er direktør for Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro fortæller, at vi i Danmark har en forestilling om, at vi er langt fremme på ligestillingsfronten, men faktisk er vi et af de mest kønsopdelte lande, når det kommer til uddannelsesvalg og arbejdsmarked.

"Det er veldokumenteret, at der skal en særlig indsats til for at nå pigerne, og derfor er denne dag særligt målrettet dem, siger Maiken Lykke Lolck.

Trine Holst Sørensen er research scientist hos Novozymes og en af de rollemodeller, som pigerne kan møde.

"Jeg vil gerne videregive min begejstring for naturvidenskaben, som har givet mig adgang til en hemmelig verden, som ikke kan ses med det blotte øje, men som kan beskrives og testes med eksperimenter og observationer. Jeg håber at kunne åbne en flig af gardinet for pigerne til enzymernes forunderlige verden", siger hun.

Læs mere

Læs mere her