Anmeldelse

Havet

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hele havet omkring Danmark findes i dette storværk, der giver enestående overblik og grundig introduktion til vores havmiljø. Her fortælles om både det geologiske, fysiske, biologiske og landskabsmæssige grundlag - og ikke mindst om vores brug og udnyttelse af havet.

En lang række forskere har påtaget sig formidlingsforpligtigelsen og dermed bidraget til de meget omfattende, men velredigerede og overskuelige, tospaltede tekster, der suppleres med talrige fotos, tegninger, diagrammer og grafer. Blandt 20 forskelligartede kapitler og mængden af indhold kan nævnes temaer som udforskning, tidevand, livet i vandsøjlen, plankton, havbundens liv, fisk, store havdyr, fugleliv, stofomsætning, vadehav, landvindingsprojekter og forurening.

"Havet" er det første bind i en ny serie "Naturen i Danmark", der efter planen afsluttes med i alt 3.000 sider i 2008. De øvrige fire titler skal handle om henholdsvis geologien, det åbne land, skovene og de ferske vande. På en måde kan serien betragtes som en værdig afløser for 12-binds-værket "Danmarks Natur", der har godt og vel 35 år på bagen. I den grafiske udformning fornemmes dog ikke, at "Havet" er så mange år yngre, og i funktionalitet burde det efter min mening helt oplagt kobles til internettets muligheder. Så bevar fortsat "Danmarks Natur", der trods alderen stadig formidler overblik og masser af information.

Det fornemme, nye værk er på ingen måde elev- eller undervisningsrettet, men særligt interesserede på de ældste klassetrin kan ved hjælp af et nyttigt og solidt stikordsregister anvende det som en særdeles brugbar og givende opslagsbog. Som underviser kan man hente enorme og helt aktuelle mængder af baggrundsviden, og det bør derfor som de kommende bind også have sin plads på skolen.

Powered by Labrador CMS