Udviklingsminister Rasmus Prehn holdt tale ved 'Verdenstimen Live'.

Verdenstimen: ”Hjælp os med fantastiske idéer til, hvordan vi kan redde verden"

FN’s 17 Verdensmål var omdrejningspunktet, da den årlige ’Verdenstimen’ blev afviklet på corona-venlig facon. Arrangementet blev blandt andet besøgt af kronprinsesse Mary, You Tube-stjernen Lakserytteren samt udviklingsminister Rasmus Prehn.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var et forventningsfyldt publikum, der onsdag dukkede op til 'Verdenstimen Live' på Købehavns Rådhus. Der lød et gisp i det store lokale, da H.K.H. Kronprinsesse Mary kom til syne i døren. Børnene kunne næsten ikke stå stille af bare begejstring.

Til stede ved dagens arrangement var også børne- og ungdomsborgmester i København Jesper Christensen, som sammen med direktøren fra Verdens Bedste Nyheder ,Thomas Ravn-Pedersen, bød alle de fremmødte velkommen til 'Verdenstimen Live'.

"Vi skal være til stede i det, som optager børnene i de her år. Det skal vi støtte op om.  Børnene siger, at de vil have virkelighedsnær undervisning, og det er vi med til at give dem med Verdenstimen. Jeg er beæret og stolt over, at ministeren og kronprinsessen havde lyst til at komme og være med", sagde Jesper Christensen blandt andet fra scenen.

Alle i salen fik pulsen op, da der blev spillet corona-venlig bold om Verdensmålene med Global Goals World Cup. Boldene var designet med de 12 Verdensmål, og de skal efterfølgende doneres til flygtningebørn i Jordan. 

En begejstret minister 

Udviklingsministeren Ramus Prehn havde også trodset dagens regnvejr og var dukket op til en time i verdensmålenes tegn. Han havde medbragt et vigtigt budskab til de tilstedeværende i salen, men også til dem, som kiggede med gennem skærmen på afstand.

 "Vi er nødt til at stå sammen, og vi er nødt til at gøre det på tværs af landegrænser. Det er så fedt, at børn og unge mennesker holder os ældre oppe på verdensmålene. Tak for det. Vi tager det til os, og vi vil gøre noget ved det. Jeg vil gerne have, at I børn hjælper os med fantastiske idéer til, hvordan vi kan redde verden. Jeg vil gerne kunne fortælle statsminister Mette Frederiksen efter i dag, at det er sådan her, det skal gøres", fortalte ministeren.

Han afsluttede sin tale med et Peter Plys-citat, som vakte genkendelse hos mange af børnene. "Du er modigere, end du tror, stærkere end du ser ud til og klogere, end du ved".

"What could you do?"

En film med børn og unge fra hele verden rullede over storskærmen i den store sal. Den satte fokus på de udfordringer, som Verdensmålene forsøger at komme til livs, og det fik børn fra alle verdenshjørner lov til at sætte ord på. En britisk pige stillede afsluttende spørgsmål "what could you do?" (hvad kan du gøre, red.). Og det ville børn og voksne gerne fortælle og vise salen i resten af showets varighed.  

Der var en lang række indslag ved dagens arrangement. Nogle elever fra N. Zahles Skole viste stolt nydesignet genbrugstøj frem, mens de fortalte om, hvorfor det er så godt at genbruge. Den Classenske Legatskoles bidrag til Verdenstimen bestod af en fortælling om bananens rejse rundt om jorden, og hvor vigtigt det er, at vi køber Fairtrade, når vi er ude at handle.

Skolen i Nordøstamager var også en del af arrangementet, og sammen med de to andre skoler havde de deltaget i et undervisningsforløb om Verdensmålene.

DLF-formand: Verdensmålene skal ikke ind i fagbeskrivelserne 

En Aladdin-verden

Det kendte You Tube-fænomen Lakserytteren deltog også. Han skulle tegne 'Verdens bedste tegning' i løbet af arrangementet, som skulle fortælle noget om verdensmålene. Det blev en Aladdin-inspireret fortælling om, hvordan verdens bedste verden kunne se ud. "En Aladdin-verden hvor alle børn havde det godt og kunne ønske sig lige det, de kunne tænke sig", sagde Lakserytteren om sin tegning. Især kronprinsesse Mary var fascineret af det fine kunstværk.

Dagens fokus på Verdensmålene er måske mere aktuelt end nogensinde, da der lige nu rundt om i verden kæmpes en sej kamp for at sikre stærkere økonomi, mindre ulighed, færre coronasmittede, bedre arbejdsvilkår og en sundere jord. Det kunne høres rundt om i krogene, hvor de fremmødte skolelever flittigt diskuterede verdenssituationens alvor.

Direktøren fra Verdens Bedste Nyheder Thomas Ravn-Pedersen sluttede af med en vigtig besked til alle: "Vi skal give den gas nu, lige nu! Og det kan ikke vente".

Powered by Labrador CMS