Unge lærere bliver i grundskolen

De unge lærere, der blev uddannet i midten af 1990'erne har ikke haft større tendens til at forlade faget tidligt end dem, der blev uddannet i begyndelsen af årtiet, viser en ny statistik, som dog ikke adskiller folkeskolen fra private skoler.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Godt 1400 nydimmiterede var medlemmer af Danmarks Lærerforening i sommeren 1996, og af dem var godt 20 procent ude af medlemsregistret i efteråret 2000, har Folkeskolen tidligere påvist. Kombineret med mange unge læreres beretninger om praksischok og flugt fra folkeskolen, vakte tallene stor opsigt. Men fuldmægtig i Undervisningsministeriets Statistik- og Informationskontor Jens Storm har nu fået Danmarks Statistik til at se på, hvor de nydimmiterede lærere fra 1992-1998 i dag er beskæftiget, og han mener, at tallene viser, at unge læreres flugt fra skolen i hvert fald ikke er et stigende problem.

"Faktum er, at langt flere unge lærere bliver i folkeskolen i dag end tidligere", konkluderer Århus Stiftstidende i dag.

Men for det første skelner statistikken ikke mellem folkeskolen og de øvrige grundskole-former, så hvis en læreruddannet ikke kan udholde livet i folkeskolen og flygter til en efterskole eller lilleskole, vil det ikke fremgå af statistikken. For det andet rækker statistikken kun frem til 1999 - så hvis de lærere, der blev uddannet i 1997-2001, har skiftet fag efter tre år, vil det heller ikke fremgå. Og dertil kommer så, at det arbejdsmarked, man som nydimmiteret kom ud på i begyndelsen af 1990'erne var et helt andet end det, man havner på i dag. Af 1992-årgangen fik kun halvdelen et job i grundskolen samme år - i dag har mange en ansættelseskontrakt i baglommen, inden de går til eksamen. Næstformand i Danmarks Lærerforening Stig Andersen mener ikke, at statistikken kan bruges til noget som helst relevant:

"I 1990 var der stor arbejdsløshed blandt lærerne, mens der i dag er lærermangel visse steder i landet. Det havde været mere overraskende, hvis tallene viste noget andet. Jeg har aldrig snakket om, at de yngre lærere flygtede fra folkeskolen. Men når vi spørger til holdningen hos de yngre lærere, er der langt flere i dag, som overvejer at kvitte jobbet, fordi arbejdsbetingelserne er for dårlige", siger han til Århus Stiftstidende.

Powered by Labrador CMS