Anmeldelse

Taleserie 3 - Familien Jensen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette materiale er beregnet til undervisning af voksne tosprogede elever, der skal lære dansk. Målgruppen er elever på sprogcentrenes spor 2 niveau 1. Tidligere er udkommet 'Taleserie 1', en begynderbog og 'Taleserie 2'.

Materialet består af en grundbog, et lydbånd til eleven samt en lærermappe med tilhørende lydbånd. Grundbogen er en engangsbog. Den er bygget op over emnerne hospital, arbejde, landbrug og transport. Grammatikken sætter fokus på verber, navneord og stedord. Teksterne tager udgangspunkt i en dansk families hverdag i relation til de nævnte emner.

Talesproget danner udgangspunktet for arbejdet, men der lægges også op til læsning og skriftlig fremstilling.

Hvert emne introduceres med en fælles oplevelse. Billedserier, dialoger, lytteøvelser og mange gentagelser indgår som faste elementer. Man følger danske familiers hverdag. De mange tekster giver et autentisk billede af det danske samfund. På side 66 er et par trykfejl. Der er uheldigvis byttet rundt på markeringen af subjekt og verbal. Under en rejse til Mallorca køber familien toldfrie cigaretter. Det er vist ikke længere muligt ved rejser imellem EU-lande? Det er dog blot bagateller i et i øvrigt meget gennemarbejdet materiale. Det skriftlige arbejde understøtter det mundtlige. Diktaterne har relation til de valgte emner.

Elevbåndet indeholder blandt andet dialoger og lytteøvelser. Der er indlagt pauser i forbindelse med opgaverne, så eleverne kan gentage sætningerne. Hver elev bør have et lydbånd med grundbogens tekster, så vedkommende kan øve sig hjemme. Indlæsningen af lydbåndene er god.

Lærermappen indeholder vejledning, kopisider til kursisterne og forlæg til plancher og overheads til arbejdet i klassen. Lydbåndet til lærermaterialet indeholder dialoger og lytteøvelser.

Grundbogen virker god, pædagogisk og særdeles systematisk. De sorthvide tegninger er enkle og tydelige. Materialet anbefales til undervisning af tosprogede voksne.