Sikkerhed og tryghed

Enhver skal ikke kunne komme ind og snage, siger Tom Egholm, DLF's næstformand

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Grundlæggende synes vi, det er rigtigt med aktindsigt inden for det offentlige, men til gengæld finder vi det også naturligt, at der er en vis grad af fortrolighed, når det gælder personlige oplysninger, så vi får en større beskyttelse af den enkelte, end vi har i dag, siger Tom Egholm, næstformand i Lærerforeningen.

- Der er ting, det er rimeligt, at offentligheden kan se. Ting, der ikke må kunne være skjult. Men der skal være en sikkerhed og tryghed for den enkelte person. Der må være en balance her. Det skal ikke være sådan, at enhver skal kunne komme ind og snage i oplysninger uden andre interesser end at skade vedkommende personligt.

Tom Egholm mener ikke, at Lærerforeningen har kendskab til sager på dette område, men gymnasielærerne havde emnet oppe på deres kongres for to år siden, netop fordi elever havde søgt oplysninger om en lærer.

Emnet har været behandlet på et tidligere hovedstyrelsesmøde i Lærerforeningen.

- Vi mente dengang, at man skulle holde lav profil med hensyn til aktindsigt i personalemapper. For når vi ikke havde nogle problemer med loven, så skulle vi ikke selv skabe problemerne ved at melde det ud i offentligheden. Vi skulle ikke, mens man arbejdede med sagen i FTF (Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd), fremme interessen for elever og forældre til at gå ind og se på lærernes personalemapper og dermed skabe nogle sager, som vi ikke havde i øjeblikket, siger Tom Egholm.

- Allerede dengang gymnasielærerne talte om sagen, var FTF inde i billedet, men der er åbenbart ikke sket alverden siden.

- Men nu er der nedsat et hurtigtarbejdende udvalg i FTF-regi, som vil se på, om der er behov for en stramning af reglerne, så der kun kan ske aktindsigt, når der foreligger en konkret relevant årsag.

- Jeg kan ikke sige, hvad løsningen kan blive. Måske skal mere personlige sager ligge i en mappe, som der ikke er offentlig adgang til, det ved jeg ikke. Men det kan misbruges for meget, sådan som det er nu, mener Tom Egholm.

hela

Powered by Labrador CMS