Kaos i britisk skole-start

Hundredvis af britiske skoleelever har fået deres skolestart udskudt, fordi deres nye lærere endnu ikke har fået grønt lys til at undervise eller have med børn og unge at gøre. Myndighederne mangler at tjekke 21.000 straffeattester.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Årsagen er, at de nye lærere endnu ikke har fået deres baggrund og straffeattest kontrolleret af det britiske indenrigsministerium - et forhold som skal være i orden, før lærerne kan sætte sig ved katederet.

Ministeriet er langt bagud med kontrollen og har kun fået tjekket 4.000 ud af 25.000 nye læreres baggrund. Alene i London er der 3.000 nye lærere fra lande som Sydafrika, Canada og USA og bare at undersøge deres baggrund tager tid, siger ministeriet. Man skal også tjekke, at ingen af lærere står på den såkaldte List 99, som er myndighedernes fortrolige register over folk, der ikke må arbejde med børn og unge, fordi de er blevet dømt eller har været mistænkt for overgreb på børn.

Problemet har allerede fået skoler til at aflyse undervisningen. En skole i Sydlondon har bedt de 500 elever om at blive hjemme til næste tirsdag, fordi man mangler svar om 12 læreres baggrund.

I egnen omkring Leicester venter 700 lærere på at få svar, og det er bl.a. lærere med op til 30 års undervisningserfaring, som kommer fra andre egne af landet.

I næste uge tager ialt 15.000 skoler hul på det nye skoleår, og dermed ventes problemerne at vokse, siger lærerforeninger og skoleinspektører, der beskylder myndigheder for langsommelighed.

Opmærksomheden omkring lærernes baggrund er blevet betydeligt skærpet, efter at to ti-årige piger fra Cambridgeshire, Holly Wells og Jessica Chapman, blev fundet myrdet tidligere på måneden. En pedel og en hjælpelærer fra deres skole er nu sigtet for hhv. mord og for at have forhindret politiets opklaringsarbejde.

Derfor mener undervisningsministeriet, at det er i orden at bede eleverne om at blive hjemme, indtil alle lærere er blevet kontrolleret.

"Beskyttelse af børnene er altafgørende og står ikke til forhandling", siger ministeriet.