Århus-skole: Vold og trusler er blevet hverdag

Århus Lærerforening og Århus Kommune har lovet hinanden, at der inden for 14 dage skal være iværksat akutte tiltag for at dæmme op for vold og trusler på Nordgårdskolen i den socialt belastede bydel Gjellerup.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nordgårdskolen har i en årrække haft næsten udelukkende tosprogede elever, og i de seneste år har stadig flere velfungerende familier taget deres børn ud af skolen, samtidig med at de sociale problemer i bydelen er blevet værre.

"Vi har nået smertegrænsen", siger formand for Århus Lærerforening Gordon Ørskov Madsen til folkeskolen.dk. "Episoder med vold og trusler finder sted ind i mellem på nogen skoler, og det vil altid være uacceptabelt. Men på Nordgårdskolen har de nået et omfang, hvor det har udviklet sig til en generel utryghed både blandt lærerne og de andre elever".

Ifølge Århus Stiftstidende har mindst fire lærere modtaget psykologisk krisehjælp det seneste år, og skolen har indberettet 15 tilfælde af vold og trusler til skoleforvaltninge alene i dette skoleårs første måneder.

Kommunens Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings-kontor sætter ind med akut hjælp, når der har været epsioder på skolen, og for nylig er der så blevet holdt en række møder mellem forvlatnignen, lærerforeningen og skolens ledelse og tillidsrepræsentant.

"Vi har sat en frist på 14 dage til en række konkrete tiltag. Skolen skal have stillet en person til rådighed, som ved noget om konflikthåndtering, og der skal iværksættes nogle særlige undervisningstiltag for en bestemt gruppe elever", siger Gordon Ørskov Madsen.

På længere sigt mener han, at der skal sættes et arbejde i værk for at finde ud af, dels hvordan Nordgårdskolen kan fungere som folkeskole i fremtiden med det elevgrundlag, der er, og for generelt at styrke integrationen på skolerne i vestbyen, hvor andelen af tosprogede generelt er stigende. Et konservativt medlem af Århus Byråd, Frederik Gammelgaard, mener, at kommunen skal sikre en bedre spredning af de tosprogede elever på byens skoler, så ingen skoler får mere end 25 procent tosprogede. Byrådet har afvist at sætte ind med tvang, men rådmand Torben Brandi Nielsen, Socialdemokraterne, vil indbyde byrådet og indbudte fra Vestbyen til en konference om de sociale og integrationsmæssige problemer.