Anmeldelse

Leg og læreprocesser - en bog om skolepraksis

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen er Skive kommunes 3. projektårs beskrivelse af udviklingen af projekt 'LEG OG LÆRING'. Fokusområdet er dette år: Samspillet mellem leg og læreprocesser.

Det er 2.-klasselærere og de samarbejdende klassepædagoger, der her sætter deres praksis under lup. Det teoretiske oplæg har været: Aktørstatus i forskellige læringsrum.

Det er der kommet meget forskellige rapporter ud af, men der er regulære perler iblandt. Blandt andet i artiklen: 'Børn lærer bedst med arme og ben!', hvor der er en flot indholdsbeskrivelse af et meget deltagerstyret projekt og dets indflydelse på graden af optagethed blandt børnene.

En voksenrefleksion, der blev udnyttet, var at person- eller lektionssskift ikke nødvendigvis skulle afslutte børnenes vigtige arbejdsprocesser. Det er en erkendelse, vi også kender fra den samordnede indskoling.

En anden spændende artikel har overskriften: 'Piger og drenge i Leg og Læring'. Her er nogle meget spændende betragtninger over, hvordan kønnet afgør, hvilket fokus der er i samarbejdet. Pigerne er dybest set hele tiden fedtet ind i relationsdiskussioner, mens drengene har et langt mere afklaret forhold til, hvem der bestemmer, og hvordan opgaverne bedst og mest praktisk kan løses. Det er en gave at få en plausibel og givende forklaring på noget, man selv har rodet med i mange år uden selv at kunne hæve sig op på metaplanet. Du vil sikkert selv kunne finde andre eksempler på brændende spørgsmål inden for pædagogikken i denne udgivelse, der er skrevet af praktikere.

Kan anbefales til lærere, børnehaveklasseledere og skolepædagoger i skolestarten til brug ved refleksion over egen praksis.

Powered by Labrador CMS