Svampesager for domstolen

Lærerforeningen forbereder retssager for lærere, der er blevet syge af skolens indeklima

Publiceret

Der er alt at vinde, og hvis vi skulle tabe i retten, så vinder vi alligevel.

Det er holdningen i Danmarks Lærerforening ved forberedelsen af et antal retssager mod Den Sociale Ankestyrelse, der ikke vil anerkende, at lærere ramt af indeklimasyge er udsat for en arbejdsskade.

Lærerforeningen har kendskab til mange lærere med indeklimasyge. Deres sager har været anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen med samme resultat hver gang - nemlig et afslag, fordi indeklimasyndrom ikke står opført som en anerkendt lidelse på Erhvervssygdomslisten, og fordi Erhvervssygdomsudvalget ikke finder det overvejende sandsynligt, at deres lidelse skyldes indeklimaet.

Sagerne er blevet anket til Den Sociale Ankestyrelse, og her har resultatet også været det samme hver gang - afslag igen.

Men nu har Lærerforeningen en god sag, mener man. Endnu en gang har Den Sociale Ankestyrelse givet afslag, denne gang til lærere på Usserød Skole i Hørsholm.

Skolen kom i mediernes søgelys i foråret 1994, da der blev konstateret kraftig svampevækst efter fugt- og vandskader gennem flere år. Flere medarbejdere på skolen havde gennem mange år døjet med store indeklimaproblemer, men først i 1994 fandt man altså svampevækst på skolen.

Både lærere og andre ansatte kunne fortælle om, hvordan de gennem flere år havde måtte bruge paraply inden døre, når de gik på en af skolens gange, og hvordan der havde stået spande til opsamling af vand mange steder i bygningen. Da teknikerne undersøgte skolen nærmere, fandt de desuden ud af, at der løb vand uden på nedløbsrørene ved toiletterne, og at der manglede dræn.

Konsekvenserne af alle fugt- og svampeskaderne blev, at Hørsholm Kommune lukkede skolen midlertidigt. Man besluttede at rive en tredjedel af skolen ned og at renovere resten. Under renoveringen er skolen flyttet til kontorbygninger i kommunen. I alt bliver der revet ned, bygget op og renoveret for omkring 70 millioner kroner.

Lærerforeningen har kendskab til 14 medlemmer fra Usserød Skole, der plages af indeklimasyndromet. Man mener, at flere har gener efter det dårlige indeklima, men de har indtil nu ikke ønsket at anmelde deres lidelser. Blandt de 14 personer skal der udtages nogle til sagen for domstolen.

Det er et enigt organisationsudvalg i Lærerforeningen, der har indstillet, at der anlægges sag mod Den Sociale Ankestyrelse. Indstillingen fra udvalget bliver behandlet i hovedstyrelsen inden jul.

- Vi har prøvet alt uden at komme igennem med vores synspunkter, derfor vil vi anlægge sag mod Den Sociale Ankestyrelse, siger formand for organisationsudvalget, hovedstyrelsesmedlem Karsten Holst.

- Der er så mange lærere, der har indeklimaproblemer. Vi ønsker at tvinge myndighederne et skridt videre - nemlig til at anerkende indeklimasyndromet som en arbejdsskade.

- En dommer vil få svært ved at sige, at der ikke har været nogen sundhedsfare forbundet ved at gå på arbejde for disse lærere, og at der ingen årsagssammenhæng er mellem deres gener og skolens tilstand, når man har valgt at rive store dele af skolen ned og bygge om for 70 millioner kroner.

- Jeg tror, befolkningen vil have svært ved at forstå, at kommunen har valgt at bruge 70 millioner kroner, hvis der ikke var sundhedsfare forbundet med at opholde sig på skolen, siger Karsten Holst.

Lærerforeningen vil indkalde eksperter som for eksempel arbejdsmedicinere og bygningsteknikere som vidner i sagen.

Konsulent i Lærerforeningen, Jørgen Bruun Christensen, oplyser, at der i de senere år er sket nogle landvindinger på indeklimaområdet, så lægerne i dag har mulighed for at undersøge folk bedre og dokumentere mere, når det handler om gener, som er opstået på grund af dårligt indeklima. Blandt andet kan nogle nye metoder til at analysere blod måske få betydning.

Vil ikke vente længere

- Målet er at få indeklimasyndrom anerkendt som arbejdsskade nu, men skal der kæmpes flere slag, før det lykkes, så er vi også parate til det, siger Karsten Holst.

Kontorchef i Lærerforeningen, Laurits Lynge, siger, at det er et afgørende skridt, man tager, og at foreningen er indstillet på at afsætte de nødvendige midler til sagen.

- Vi kan ikke vente længere på, at videnskaben kommer videre med problemerne. Medlemmerne kan ikke forstå, at indeklimasyndromet ikke er anerkendt som en arbejdsskade, og det kan vi heller ikke. Det virker krænkende for retsbevidstheden, at sygdommen ikke er anerkendt, så nu er det tid at slå til, siger Laurits Lynge.

Når det er lærerne fra Usserød Skole, der bliver udtaget til retssagen, er det ikke nødvendigvis fordi, det er dem, der er hårdest ramt af indeklimasyndromet. Landet over er der mange lærere, der lider af det samme. Alene i 1995 fik Lærerforeningen 53 nye henvendelser fra medlemmer med indeklimaproblemer. Men sagen fra Hørsholm er én af de bedst belyste, fordi medlemmerne har været til grundige undersøgelser, ligesom Usserød Skole er blevet undersøgt gennemgribende.

To ville anerkende lidelse

Sagerne fra Usserød Skole blev sidste år forelagt Erhvervssygdomsudvalget, da Lærerforeningen ønskede at få en ny principiel drøftelse, men udvalget fastholdt sin beslutning om at afvise, at indeklimasyndromet er en arbejdsskade. Udvalget består af ni medlemmer, og kun to af dem mente, at lidelserne burde anerkendes. Det var repræsentanten fra Arbejdstilsynet og repræsentanten fra Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd.

Lærerforeningen gik videre med sagen til Den Sociale Ankestyrelse, men fik ikke medhold.

Ankestyrelsen skriver i sin begrundelse, at man er enig i diagnosen indeklimasyndrom, og man afviser heller ikke, at man med blodprøver kan dokumentere, at de pågældende lærere er allergiske over for stoffer - svampe - fundet på arbejdspladsen. Men Ankestyrelsen mener alligevel ikke, at det kan dokumenteres, at man bliver mere træt, fordi man er allergisk over for en given svamp, der findes på arbejdspladsen.

Derfor er der kun én mulighed for Lærerforeningen for at komme videre med problemerne, og det er at anlægge sag mod Ankestyrelsen.

Sag med konsekvenser

- Det er en sag med store konsekvenser. Mange lærere vil være interesseret i udfaldet af sagen, og den vil også blive fulgt af andre fagforeninger, der har lige så mange og store indeklimasager, siger Laurits Lynge.

- Tidligere var der en betydelig risiko for at tabe sådan en sag, men nu er der så meget, der er dokumenteret. Hvis man river en skole ned og bruger 70 millioner kroner på at bygge op, så er det altså, fordi der er noget galt.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.